21/7/13

Ο πελαργός κάνει την Κέιτ μητέρα και «βασίλισσα» Ethnos.gr

Το παιχνίδι των γρίφων είναι το πιο διαδεδομένο αυτή την εποχή στη Βρετανία αλλά και αλλού, καθώς όλος ο πλανήτης (σχεδόν) μαντεύει τι φύλο θα είναι το μωρό του Ουίλιαμ και της Κέιτ, τι όνομα θα του δώσουν, πότε θα γεννηθεί, τι χρώμα μαλλιά θα έχει, αν θα το μεγαλώσουν στρατιές νταντάδων ως είθισται στις βασιλικές οικογένειες ή αν οι γονείς του θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ανατροφή του.
 
  http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/H_pcu9vBUcDWmDAdEQENLA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9MTA1Mztjcj0xO2N3PTgwMDtkeD0wO2R5PTA7Zmk9dWxjcm9wO2g9MjUxO3E9ODU7dz0xOTA-/http://media.zenfs.com/el_GR/News/ethnos/assets_LARGE_t_420_54226496.JPG



Το μόνο που δεν χρειάζεται μάντεμα είναι το γεγονός ότι το μωρό θα μεγαλώσει στο φως των προβολέων, οι οποίοι και θα μείνουν πάνω του σε όλη του τη ζωή. Οσο κι αν ο βρετανικός Τύπος είναι προστατευτικός προς τους βασιλείς όσο είναι παιδιά (ο Ουίλιαμ, για παράδειγμα, απόλαυε ασυλίας από τον Τύπο όσο σπούδαζε) και η όλη η χώρα ξέρει από πρώτο και... τραγικό χέρι τις συνέπειες του αδιάκοπου κυνηγητού από παπαράτσι, το μωρό θα είναι... hot topic.



Και παρότι το 65% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Ipsos/MORI για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard δήλωσε πως θα επιθυμούσε το παιδί να έχει την εμπειρία μιας φυσιολογικής ζωής κι ενός φυσιολογικού επαγγέλματος, επτά στους δέκα συμφωνούν πως κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατον.
Πάντως, όπως επισήμανε το BBC, ήδη συντελείται μια «επανάσταση» στο παιδικό δωμάτιο, καθώς οι Κέιτ και Ουίλιαμ τον περασμένο Ιανουάριο γνωστοποίησαν ότι ψάχνουν για μία οικονόμο, όχι όμως νταντά. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους επαΐοντες περί τη μοναρχία ότι ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ θέλουν το μωρό τους να έχει πιο σύγχρονη ανατροφή. Επιθυμούν να ισορροπήσουν μεταξύ βασιλικής... επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ενώ μάλλον και οι παππούδες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμά του.
Τουλάχιστον οι... κοινοί παππούδες, οι γονείς της Κέιτ δηλαδή, στο σπίτι των οποίων εξάλλου θα μείνει η λεχώνα τον πρώτο καιρό, ακριβώς για να έχει την υποστήριξή τους. Οι βασιλικοί, από την άλλη, παππούδες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται και πολύ για το «σπορ». Η Ελισάβετ δήλωσε πρόσφατα πως θα ήθελε να γεννηθεί το δισέγγονό της και τρίτο διάδοχο του θρόνου, πίσω από τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ, όσο νωρίτερα γίνεται για να πάει διακοπές, ενώ και ως μητέρα ήταν το ίδιο απόμακρη. Ο Κάρολος, για παράδειγμα, όταν είδε για πρώτη φορά την αδελφή του Αννα, λίγο μετά τη γέννησή της, συναντούσε την Ελισάβετ μόνο τα Σαββατοκύριακα κι είχε να συναντήσει τον πατέρα του έναν ολόκληρο χρόνο.
Χρόνος με τα παιδιά
Η πρώτη που θέλησε να σπάσει το πρωτόκολλο στην ανατροφή των παιδιών ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα που επιθυμούσε να είναι κοντά στα παιδιά της και να τους αφιερώνει πολύ χρόνο. Συνάντησε πολλές δυσκολίες εξαιτίας της δυσκαμψίας του παλατιού σε τέτοια θέματα, αλλά η Κέιτ είναι διαφορετική: είναι πιο ώριμη απ' ό,τι ήταν η Νταϊάνα όταν έγινε μητέρα, σαφώς πιο εξοικειωμένη με τη δημοσιότητα και μάλλον έχει περισσότερη υποστήριξη από τον άνδρα της, ο οποίος έχοντας δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι παρών στον τοκετό, θα γίνει ο πρώτος Ουίνδσορ που θα έχει τέτοια εμπειρία. Αντιθέτως ο παππούς του, Φίλιππος, έπαιζε σκουός όταν γεννήθηκε ο Κάρολος.
Αλλωστε από τον γάμο τους, τον Απρίλιο του 2011, το ζεύγος έχει προσπαθήσει να πείσει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο νεαρό ζευγάρι, παρά τις πλείστες βασιλικές υποχρεώσεις. Με το παιδί, κι ιδίως αν το μεγαλώσουν, όσο γίνεται βέβαια, μόνοι τους, η μοναρχία θα γίνει ακόμα πιο προσιτή, ο ίσκιος της Νταϊάνα θα χαθεί από το παλάτι και οι Βρετανοί θα έχουν να κάνουν με τη νέα γενιά βασιλιάδων.

ΜΕΡΕΣ ΔΟΞΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ
Στα ύψη οι μετοχές της μοναρχίας
Η γέννηση του μωρού έρχεται σε μια περίοδο που η μοναρχία στη Βρετανία διανύει τις πιο λαμπρές ημέρες της. Από τους εντυπωσιακούς εορτασμούς του διαμαντένιου Ιωβηλαίου - τα εξήντα χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο- πέρυσι και την εμφάνιση-έκπληξη της βασίλισσας στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (το σκετσάκι που υποτίθεται ότι πέφτει με αλεξίπτωτο στο στάδιο από το ελικόπτερο που οδηγεί ο Τζέιμς Μποντ τής εξασφάλισε βραβείο BAFTA για το καλύτερο κορίτσι Μποντ...), η υποστήριξη προς τη βασιλική οικογένεια είναι υψηλή.
Το 77% των Βρετανών υποστηρίζει τον θεσμό της μοναρχίας έναντι του 17% που θα ήθελε την κατάργησή της, κι όπως σημειώνει ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής των πολιτικών ερευνών του ινστιτούτου Ipsos MΟRI, το «διαμαντένιο Ιωβηλαίο λάμπει ακόμα, καθώς η υποστήριξη προς τη μοναρχία αγγίζει ιστορικά υψηλά».
Αλλαγή σκηνικού
Το κοινό μοιάζει να... μαλακώνει και προς τον Κάρολο, καθώς το 52% των ερωτηθέντων θέλει να τον δει να διαδέχεται την Ελισάβετ έναντι του 35% που δηλώνει ότι θα ήθελε να παραχωρήσει τη σειρά του στον Ουίλιαμ. Εναν χρόνο πριν, μόλις το 39% ήταν υπέρ του Κάρολου. Επίσης, το 60% θέλει τη βασίλισσα να παραμείνει στον θρόνο μέχρι το... τέλος, προφανώς μένοντας παγερά αδιάφορο σε ό,τι έγινε στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου οι γερασμένοι μονάρχες έδωσαν «τόπο στα νιάτα». Το παράδειγμά τους άνοιξε τη συζήτηση στη Βρετανία για το αν η 87χρονη βασίλισσα και ο 92χρονος σύζυγός της θα έπρεπε να παραιτηθούν από τον θρόνο και να απολαύσουν τα «τελευταία χρόνια της ζωής τους σε ηρεμία», αλλά η συζήτηση έκλεισε όπως άνοιξε, καθώς όλοι όσοι ξέρουν την Ελισάβετ λένε ότι θεωρεί «προδοσία» να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της.
Ετσι λοιπόν και μετά τη γέννηση του μωρού του Ουίλιαμ και της Κέιτ, ο Οίκος των Ουίνδσορ θα έχει για πρώτη φορά από το 1894 τρεις γενιές εν αναμονή του θρόνου την ίδια περίοδο.

ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΣΟΥΒΕΝΙΡ
Χορός... εκατομμυρίων πάνω από την κούνια
Η φρενίτιδα με το βασιλικό μωρό ωφελεί σημαντικά τη βρετανική οικονομία, την οποία και θα ενισχύσει με 296 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Λιανικού Εμπορίου. Το ποσό καλύπτει όλον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τα πάρτι που σχετίζονται με τα γεννητούρια θα αποφέρουν τα περισσότερα - 105 εκατομμύρια. Εχει υπολογιστεί ότι θα ξοδευτούν 75 εκατ. σε αλκοόλ κι ότι θα καταναλωθούν προς τιμήν του μωρού τρία εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας και αφρώδους κρασιού. «Αναμένουμε ότι παρά πολλοί άνθρωποι, όχι απαραιτήτως οπαδοί της μοναρχίας, θα καλωσορίσουν τον ερχομού του παιδιού με κάποιο ποτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου.
Σουβενίρ και παιχνίδια που σχετίζονται με το μωρό εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 97 εκατ. ευρώ κι άλλα 94 εκατ. θα προέλθουν από τις πωλήσεις βιβλίων και DVDs με θέμα το βασιλικό μωρό.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me