25/7/13

Ποιοι «σφάζονται» για τα μάτια της Forthnet

Σε "χρυσόμαλλο δέρας" των ελληνικών telecoms αναδεικνύεται η Forthnet με όπλο το triple play. Η παρ' ολίγον συμφωνία με Vodafone - HOL, η μαεστρική κίνηση της Wind και το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών. Όλο το παρασκήνιο.

Ποιοι «σφάζονται» για τα μάτια της Forthnet-To «χρυσό» triple play και το μπλόκο της Wind
Σε τρόπαιο ενός πολύπλευρου «μπρα ντε φερ» αναδεικνύεται η εισηγμένη Forthnet, με βασικό πλεονέκτημα την επιτυχία των υπηρεσιών triple play (φωνή, internet και συνδρομητική τηλεόραση) που παρέχει εδώ και μήνες, αυξάνοντας αλματωδώς τον αριθμό των συνδρομητών της.
Οι πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Wind έχει αποκτήσει δικαίωμα αγοράς (call option) ποσοστού 27% της Forthnet, είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σίριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά πήρε αναπάντεχη τροπή το τελευταίο διάστημα.
Στο πλαίσιο της «κινητικότητας» που αναπτύσσεται εν μέρει εξαιτίας της κρίσης κι εν μέρει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παικτών στην αγορά των telecoms, η Forthnet ήταν από πολύ καιρό σε επαφές με σειρά άλλων εταιριών του χώρου για συνεργασίες και συνενώσεις.

Σε εκείνο το διάστημα, πολύ στενό, λένε στελέχη της αγοράς, ήταν το φλερτ με τη Hellas On Line, που με τη σειρά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Vodafone. Ωστόσο οι τότε επαφές δεν προκαλούσαν αντιδράσεις καθώς δεν ήταν λίγοι στην αγορά τηλεπικοινωνιών που θεωρούσαν ότι λόγω των μεγάλων δανείων η Forthnet βρισκόταν ίσως σε μειονεκτική θέση και προτιμούσαν την τακτική του «ώριμου φρούτου». Όπως και να 'χει, οι τότε επαφές δεν καρποφόρησαν.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν εδώ και αρκετούς μήνες η Forthnet ξεκίνησε μια οργανωμένη επίθεση παρέχοντας υπηρεσίες triple play με όπλο την κυρίαρχη θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω της NOVA.
H αλματώδης αύξηση των συνδρομητών της, που συνεχίζεται ως σήμερα, αλλά και η συνειδητοποίηση από την πλευρά των μεγάλων παικτών της κινητής τηλεφωνίας ότι η «φωνή» όπως και το internet οδηγεί σε ανταγωνισμό χωρίς διαφοροποίηση, με μοναδικό άξονα την τιμή, μειώνοντας τα περιθώρια σε μια αγορά που περνά κρίση, ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Η παρ' ολίγον συμφωνία που χτύπησε συναγερμό

Έτσι, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η πληροφορία ότι η Forthnet  βρίσκεται σε συζητήσεις όχι απλώς με τη HOL αλλά και με τη Vodafone, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εμπορικής συνεργασίας ή και κάτι περισσότερο, σήμανε στη Wind κόκκινο συναγερμό.
Η Wind σήμερα είναι ο τρίτος παίκτης στην κινητή τηλεφωνία, με δεύτερη τη Vodafone, ενώ πρώτος σε μερίδια είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος μπορεί να προσφέρει triple play έχοντας ξεκινήσει από καιρό τη δική του συνδρομητική τηλεόραση.
Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι χειρισμοί που έγιναν από μέρους της ήταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί.
Μια κυπριακή εταιρία, η Fine Life Group, πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται είτε συμβουλευτικά είτε και μετοχικά ο Σωκράτης Κομινάκης, πρώην CEO της Wind και μεγαλομέτοχος σήμερα του επενδυτικού Milos Fund, έσπευσε να κάνει δελεαστική πρόταση στους Ολλανδούς της Cyrte Ιnvestments, γνωρίζοντας ότι δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet και ότι προτίθενται να αποεπενδύσουν.
Ένα premium της τάξεως του 100% σε σχέση με τη μέση τιμή τριμήνου ήταν αρκετό για να κλείσει το deal, κατόπιν του οποίου άλλαξε χέρια το 25,7% της εισηγμένης εταιρίας, ποσοστό το οποίο έχει ήδη αυξηθεί σε 27%.
Η ανακοίνωση, που αναμένεται σήμερα, ότι η Fine Life Group έχει υπογράψει συμφωνία με την Wind που προσφέρει στην τελευταία «δικαίωμα αγοράς» (call option) γι' αυτό το 27% απλώς επισημοποιεί τις εξελίξεις.
Στην ουσία, αυτό που φαίνεται να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η Wind, μέσω «εντολοδόχου» (proxy), είναι να αποκτήσει «blocking minority», δηλαδή μειοψηφία ικανή να μπλοκάρει αποφάσεις (σ.σ.: η Forthnet είναι εισηγμένη και με σημαντικό ποσοστό μικρομετόχων που κατά κανόνα δεν παρίστανται στις συνελεύσεις), όπως μια στενή «σχέση» με τη Vodafone.

Οι Άραβες μέτοχοι και οι επόμενες κινήσεις

Ωστόσο την πλειοψηφία με ποσοστό της τάξεως του 40% και άνω την κατέχουν οι Άραβες βασικοί μέτοχοι της εταιρίας (Emirates International), που βλέπουν πλέον την επένδυσή τους να αποκτά σημαντική αξία και αρκετούς «μνηστήρες», δεδομένου του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του triple play και της επιτυχημένης εμπορικής πολιτικής.
Όπως λένε συνήθως έγκυρες πηγές της αγοράς, η έμμεση κίνηση της Wind δεν έγινε σε συνεννόηση με τους Άραβες, οπότε με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται αργά ή γρήγορα η αντίδρασή τους, ανάλογα ίσως και με την τροπή που θα λάβει η «συμβίωση».
Αναμφίβολα, η είσοδος νέου μετόχου ανέβασε την «αξία» της εταιρίας, κι όχι μόνο χρηματιστηριακά, καθώς αποτελεί θετικό σήμα σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση (στην οποία αν δεν συμμετάσχει ο νέος μέτοχος θα δει το ποσοστό του να υφίσταται σημαντική μείωση), αλλά και για τις τράπεζες με τις οποίες η Forthnet βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την αναχρηματοδότηση δανείων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν φαίνεται να είναι οι μοναδικοί «ενδιαφερόμενοι» για τη Forthnet.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, τα οποία θεωρούν ότι παρά την κρίση στην ελληνική αγορά, που εύλογα επηρεάζει και τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, υπάρχουν ευκαιρίες ιδιαίτερα επικερδών τοποθετήσεων, ακόμη και σε μεγάλη κλίμακα.
«Το παιχνίδι ξεκίνησε, με πρώτη κίνηση της Wind», αναφέρει στέλεχος του χώρου που δεν εμπλέκεται στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, «κι αυτό της προσφέρει πλεονέκτημα. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένες εξαγορές, συνενώσεις, ή για οτιδήποτε άλλο. Διότι μάλλον υπάρχουν κι άλλα χαρτιά που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι».
Γ.Παπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me