13/7/13

Ε-go.gr / ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ


Die Welt

10,8 εκατ. Ελληνες τρέφουν τους 700.000 που τους «διοικούν»

 

Ιστορική αναδρομή στα 178 χρόνια κακοδιοίκησης της Ελλάδας με τίτλο «Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια» κάνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, παραθέτοντας ομοιότητες της Ελλάδας σήμερα με την Ελλάδα του 1835.





10,8 εκατ. Ελληνες τρέφουν τους 700.000 που τους «διοικούν»
Το άρθρο ξεκινά με εκτενή αναφορά στις διαδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην πρωτεύουσα εξαιτίας των προεξαγγελθέντων απολύσεων στον δημόσιο τομέα ενώ στη συνέχεια γίνεται συσχετισμός των κινητοποιήσεων με τις διαδηλώσεις της άνοιξης του 1935 όταν «εκατοντάδες πρώην αστυνομικοί διαδήλωναν ζητώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα ήταν στις 22 Απριλίου 1835 η κυβέρνηση να αποφασίσει την πρόσληψη περισσότερων από 1.000 ατόμων σε μια λεγόμενη 'ελίτ - φάλαγγα', την οποία φυσικά πληρώνει το κράτος».

Από το παράδειγμα αυτό «μπορείτε να κατανοήσετε ακριβώς την ημερίσια ποσοτική έκρηξη των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο Δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό 'επίδομα', το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη 'διοικώ' δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη».

«Μια ματιά στην Ελληνική Ιστορία είναι διαφωτιστική», συνεχίζει το άρθρο εξηγώντας πώς ο δημόσιος τομέας άρχισε να διογκώνεται. Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί είναι οι πρωτοστατούντες του απελευθερωτικού αγώνα: 


«Σε όλη τη χώρα για ανθρώπους που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως κορυφαίοι επαναστάτες, για τα στελέχη του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων, μόνο ένα πράγμα φαινόταν επιθυμητό. Να απολαύσουν τη φήμη τους ως συνταξιούχοι με έξοδα της κυβέρνησης», γράφει και συνεχίζει: «Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. 

 Εκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια "πλούσια πηγή κέρδους", όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Έλληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me