12/7/13

Γιατί πάντα εκεί που υπάρχει ανθρώπινος πόνος και συμφορά, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν;


"Η Goldman Sachs στοιχημάτισε 400 εκατ. δολάρια (!) στις τιμές τροφίμων το 2012, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα!", αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του World Development Movement.

Κατά γενική ομολογία, το 2012 αποτέλεσε έτος ορόσημο για τα κέρδη και τις δραστηριότητες της Goldman Sachs. O αμερικανικός κολοσσός, είδε τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 30% το 2012 και την τιμή της μετοχής του στη Wall Street να καταγράφει άνοδο πάνω 40% σε διάστημα 12 μηνών.
 
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απολαβές (μαζί με τα μπόνους) ενός μέσου τραπεζικού στελέχους  της Goldman Sachs το 2012 ανήλθαν στα 396 χιλ. δολ. Αυτό που μετά βεβαιότητας μπορεί να ειπωθεί είναι πως... ο αμερικανικός κολοσσός κολυμπάει στο χρήμα!

Αλλά ποιο είναι το τίμημα για όλη αυτή την επιτυχία;
Πολλοί ισχυρίζονται πως η άκρα κερδοσκοπία από την πλευρά των ισχυρών τραπεζικών κολοσσών στις τιμές των τροφίμων, είναι εκείνη που ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη συμφορά σε κάθε φτωχή οικογένεια του πλανήτη.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι διεθνείς τιμές τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2003!
Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ξοδεύουν τουλάχιστον το 50% των εισοδημάτων τους για να τραφούν.
Την ίδια ώρα, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή.
Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, τίθεται άραγε ηθικό ζήτημα για τη Goldman Sachs και για τις άλλες ισχυρές τράπεζες του πλανήτη, όπως η Barclays και η Morgan Stanley, να αποκομίζουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα;
Αυτός, σύμφωνα με πλειάδα αναλυτών, είναι ένας ακόμη λόγος που η φούσκα της αγoράς παραγώγων (derivatives bubble) μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την παγκόσμια οικονομία.
"Η Goldman Sachs αποτελεί τον νούμερο ένα πρωταγωνιστή σε ένα παιχνίδι διεθνούς εμπορίου με στόχο τη διαρκή άνοδο των τιμών των τροφίμων, την ώρα που σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων σε ολόκληρο των πλανήτη πεινάει...", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του το World Development Movement.
Και υποστηρίζει: Γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ειδική μέριμνα - νομικής φύσεως - προς την κατεύθυνση πάταξης του φαινομένου αυτού;
Και απαντά: Στις ΗΠΑ υπάρχει η σχετική νομοθεσία, αλλά, ως είθισται, "μπλοκάρεται" από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και τους.... καλοπληρωμένους νομικούς τους συμβούλους.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι την ίδια ώρα το γεγονός πως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν 40 ετών.
Πιο συγκεκριμένα; Τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974, ωστόσο από τότε η αύξηση του πληθυσμού της Γης είναι ραγδαία. Εάν η ξηρασία στον πλανήτη συνεχιστεί - ή επιδεινωθεί - τότε η κατάσταση μπορεί εύκολα και γρήγορα να ξεφύγει εκτός ελέγχου...
"Ας ευχηθούμε για το καλύτερο, αλλά ας προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για το χειρότερο...." καταλήγει με νόημα η έκθεση.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me