26/7/13

The untouchables
By the... e.mail
 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/4/4b/The_Untouchables.jpg "Δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι" διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός οικονομικών χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά της φοροδιαφυγής. Αφορμή στάθηκαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας σχετικά με την ύπαρξη ή μη πολιτικής βούλησης να παταχθεί το διαχρονικό αυτό φαινόμενο. Ανέφερε μάλιστα ο υπουργός ότι έφοροι και επόπτες συνεχώς τον ρωτούν, κατά πόσο πρέπει να προχωρήσουν σε έλεγχο επωνύμων, βάσει στοιχείων που έχουν συλλέξει. Και αναφέρονται βέβαια σε εκατομμυριούχους που δηλώνουν εισόδημα στα όρια του αφορολόγητου.

"Οποιος κλέβει φόρους, και ο πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή", ήταν η απάντηση του υπουργού, που τόνισε μάλιστα, ότι θα παρέχει πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε όποιον κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και θα είναι «αμείλικτος» με όσους κάνουν τα στραβά μάτια. Μέχρις εδώ όλα καλά.

 

 Επιτρέψτε μου μια σύντομη παρατήρηση που αφορά σε όλους εκείνους που επί σειρά ετών συμμετείχαν στις κατά καιρούς κυβερνήσεις και δη σε οικονομικά πόστα, οι οποίοι ποιούν την νήσσαν ναι νίπτουν τας χείρας των.

 Ευθύτατη είναι η αιχμή εναντίον τους, για τον τρόπο που φρόντιζαν να καλύπτουν ατασθαλίες και συνεχόμενες ψευδείς δηλώσεις  των "ανέγγιχτων".  Eπρόκειτο για μια συνήθη πρακτική, που εθεωρείτο μάλιστα απόλυτα φυσιολογική... και κάπως έτσι καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε.

Ευχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των "μη ανέγγιχτων" που επωμίζονται για χρόνια βάρη πολύ περισσότερα από εκείνα που τους αναλογούν, είναι η ανοχή αυτή πράγματι να τερματισθεί. 

Κάποια πρώτα δείγματα είναι αλήθεια πήραμε τελευταία, να δούμε αν θα υπάρχει και συνέχεια. Και η συνέχεια πρέπει να δοθεί και να μην αρκεστεί στους φυσικούς μόνο αυτουργούς, αλλά και σε όλες εκείνες τις πλάτες που -ποιός ξέρει (που μεταξύ μας όλοι γνωρίζουμε) με τι ανταλλάγματα-  με απόλυτη συνέπεια τους στήριζαν και τους στηρίζουν. 

Διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι για πολλοστή φορά θα μείνουμε στα λόγια του αέρα, που με την έντασή του μπορεί να τα φτάσει μέχρι το Παρίσι. Ξέρετε, εκεί που κατοικοέδρευε ως υπουργός των οικονομικών τότε, η νυν διευθύντρια του ΔΝΤ. Εκτός κι αν στο μεταξύ και η λίστα Lagarde πέρασε στα untouchable.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me