17/7/13

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Third Point Fund στην Ελλάδα


Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Third Point Fund στην Ελλάδα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!  Ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί, σήμερα, τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο ξένων επενδυτών και διεθνών χαρτοφυλακίων. Το Third Point, του Ντάνι Λεμπ, ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματά του στην ελληνική αγορά και σχεδιάζει νέες, εντυπωσιακές κινήσεις!
Η είσοδος στην εταιρία του Πρίνου, την Energian Oil &Gas, από τον Ντάνι Λεμπ, του Third Point Fund, με καταβολή 50 εκατ.ευρώ,αποτελεί το πρώτο βήμα επέκτασης στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας, μέσω του Hellenic Recovery Fund,το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει περί τα 600 εκατ.ευρώ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ''S&B'', ο Ντάνι Λεμπ, το αφεντικό του Τhird  Point,  έχει στρέψει το βλέμμα του και σε άλλες επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα και, ειδικότερα, του τομέα των πετρελαίων στην Ελλάδα, έχοντας ήδη βάλει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένη μεγάλη εταιρία του κλάδου.
 
Θυμίζουμε ότι, σχετικά πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι το Third Point μπήκε στην αύξηση της Πειραιώς, γεγονός που έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία στο παζλ των περαιτέρω ενεργειών και επενδύσεών του στην Ελλάδα.
«Προξενητής» της εν λόγω επένδυσης ήταν η Axia Ventures και, ειδικότερα, το στέλεχός της, κ. Λινάτσας - πρώην στέλεχος του Ομίλου Πειραιώς. Όπως επίσης είναι γνωστό, μεγαλομέτοχος στην Tράπεζα Πειραιώς είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που ελέγχει και την Μότορ Όιλ.

Οι επενδύσεις του Ντάνι Λεμπ σε ενέργεια- πετρέλαιο
Η Third Point του Ντάνι Λεμπ κατείχε το 5% στη Murphy Oil Corporation, μια πετρελαϊκή εταιρία με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μαλαισία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κινήσεις του και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το ''S&B'', είναι φανερό ότι τον ενδιαφέρει η ενέργεια στην Ελλάδα, έχοντας, μάλιστα, βαθειά γνώση της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Θυμίζουμε ότι, όπως μόνο και πρώτο το ''S&B'' είχε αναφέρει, στην Ιταλία η ρωσική Rosneft αγόρασε το 21% του διυλιστηρίου Saras στην Ιταλία, πληρώνοντας 9 φορές το EV/EBITDAτου 2013! Είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή των Ρώσων επιτάχυνε τις κινήσεις και άλλων ξένων μεγάλων επενδυτών και, στην περίπτωσή μας, του Ντάνι Λεμπ, που βλέπει τεράστιες αξίες στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, μάλιστα, το Τhird  Point προχώρησε σε αποεπένδυση της θέσης του στην Murphy Oil, μειώνοντας κατά 60% τη θέση του και αποκομίζοντας ρευστότητα 2,3 δισ. δολάρια, από μια εταιρία που είχε, και πέρυσι και φέτος, αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές. 
Οι μέχρι τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντάνι Λεμπ δίνει τεράστια αξία στις προοπτικές του κλάδου, στην Ελλάδα και τον ενδιαφέρει πρωτίστως η δυνατότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών κάθε ενεργειακής επιχείρησης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση προϊόντων διυλιστηρίου στη λεκάνη της Μεσογείου.
Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές της Μότορ Όιλ (ΜΟΗ) στην Τουρκία, αντιπροσώπευαν το 8% των πωλήσεων του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% σε 3 χρόνια.
Έχει, επίσης, τη δική του αξία το γεγονός ότι, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΜΟΗ, όπως μόνο το ''S&B'' σας ενημέρωσε υπήρχε απαρτία κατά 73,5%. Οι δύο εταιρίες- μέτοχοι της ΜΟΗ, που σχετίζονται με την οικογένεια Βαρδινογιάννη έχουν το 49,5%, εμφανίστηκε δηλαδή άλλο ένα ποσοστό 24,5%, που ανήκει σε ξένα, κυρίως, χαρτοφυλάκια.
Όπως σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν βάλει τη ΜΟΗ στο στόχαστρό τους, ενώ το ''S&B'' έχει εντάξει τη συγκεκριμένη μετοχή στις τοπ επιλογές του, ιδίως για τοποθετήσεις σε επίπεδα κάτω από τα 7,5 ευρώ.
Εν κατακλείδι, αν προχωρήσουν οι διεργασίες και υπάρξει συνένωση δυνάμεων MOH και Third  Point, γεγονός που θα μεταφραστεί σε μια εκπληκτική δύναμη πυρός στον τομέα της ενέργειας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στο αρχικό τους στάδιο και η έλευση ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, όπως τοΤhird  Point, είναι φανερό ότι… μυρίζει πετρέλαιο, ή φυσικό αέριο, ή και τα δύο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me