22/7/13

UBS: Οι... μέσα σελίδες του report

Για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, τα ΕΛΠΕ και τη Μότορ Όιλ

http://sportandbusiness.gr/

UBS: Οι...μέσα σελίδες του report, για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, τα ΕΛΠΕ και τη Μότορ Όιλ

Πολύτιμα στοιχεία, τα οποία δείχνουν την χρηματοοικονομική θέση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ, προκύπτουν από το πρόσφατο report της UBS, με ιδιαίτερη αναφορά στα μετρητά που παράγει κάθε ένα διυλιστήριο.

Και είναι φανερό ότι και με τις αρνητικές εκτιμήσεις της UBS, για να πιάσει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, η ΜΟΗ πρέπει να ανέβει κατά 50% περίπου, ακόμα και με τις νέες μειωμένες εκτιμήσεις των αναλυτών της...


Ο ξένος οίκος βλέπει κατ’ αρχήν αδύναμα τα περιθώρια διύλισης για όλη τη χρονιά, για όλο τον κλάδο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, τα οποία εκτιμά σε 3,22 δολ./βαρέλι το 2013 και σε 3,19 δολ./βαρέλι από το 2014 και μετά.

Επιπλέον, όπως τονίζει η UBS, μειώθηκε το spread μεταξύ του πετρελαίου μπρεντ και του west Texas, ενώ όταν κόπηκε η εισαγωγή πρώτης ύλης από το Ιράν, δυστυχώς αντικαταστάθηκε από ακριβότερες εισαγωγές, από τα Ουράλια.

Τι βλέπει η UBS για ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ

Ο ξένος οίκος δίνει τώρα τιμή - στόχο στα 6 από 6,5 ευρώ για τα ΕΛΠΕ και τιμή – στόχο στα 7,25 ευρώ από 8 για τη Μότορ Όιλ (ΜΟΗ), δηλώνοντας απαισιόδοξη για τα περιθώρια, όπως προαναφέραμε.

Ειδικότερα, στη σελίδα 9 του report, γίνεται εκτενής αναφορά για ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, με κύριο χαρακτηριστικό την μείωση των εκτιμήσεων σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, για τα ΕΛΠΕ για το 2013 αναφέρεται ότι παίζουν με EV/EBITDA 10, ενώ η ΜΟΗ παίζει με 6,5, και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 9.

Αντιστοίχως, ο δείκτης P/E για το 2013 ανέρχεται, κατά τη UBS, για μεν τα ΕΛΠΕ σε 25,5, για δε τη ΜΟΗ σε 9,9, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 14,5.

Για τον πιο σημαντικό αριθμοδείκτη, δηλαδή την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών, πάντα για το 2013, τα ΕΛΠΕ έχουν αρνητική απόδοση 5%, η ΜΟΗ έχει θετική απόδοση 18,7% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο -4%.

Κατά την εκτίμησή μας, η πτώση της μετοχής των ΕΛΠΕ μέχρι τα 6,18 ευρώ και η πτώση της μετοχής της ΜΟΗ στα 6,80 ευρώ, προεξόφλησαν το report της UBS και το χαμηλό περιβάλλον διύλισης.

Πάντως, είναι φανερό ότι, και με τις αρνητικές εκτιμήσεις της UBS, για να πιάσει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, η ΜΟΗ πρέπει να ανέβει κατά 50% περίπου, ακόμα και με τις νέες μειωμένες εκτιμήσεις της UBS.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me