28/7/13

Πέτρος Λεωτσάκος www.bankingnews.gr

Οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν… αλλά συρρικνώθηκαν

Η κρίση εξαφάνισε 10 τραπεζικές άδειες και αποδεκάτισε 13 τράπεζες

Η χρεοκοπία της Ελλάδος επέφερε ισχυρό ιστορικό πλήγμα στον κλάδο – Δύσκολη η παροχή αδειών από το 2015

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διασώθηκε αλλά συρρικνώθηκε τόσο δραματικά όπου αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία  τόσο γρήγορης και βίαιης αναδιάρθρωσης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το χρέος της προσπάθησε να προστατέψει τις τράπεζες να διασφαλίσει την ευρυθμία του συστήματος υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα που έλεγε ότι δεν διασώζεται εντός χρονοδιαγραμμάτων κλείστε το ενσωματώνοντας το σε άλλη τράπεζα μέσω του resolution της διάσπασης σε good και bad bank.

Η ΤτΕ και ο Γ. Προβόπουλος κατάφεραν ακόμη και με αυτό τον τρόπο της συρρίκνωσης του κλάδου να διασώσουν καταθέσεις και θέσεις εργασίας.
Προφανώς υπάρχει ένα κόστος αλλά αν αξιολογήσουμε την μεγάλη εικόνα, η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε αλλά οι τράπεζες της διασώθηκαν όπως και οι καταθέσεις.
Διασώθηκαν συγχωνευόμενες, διασπώμενες σε good και bad bank αλλά οι θέσεις εργασίας διασώθηκαν ή περίπου διασώθηκαν.
Δεν διασώθηκαν οι απολαβές των εργαζομένων και ειδικά των συγχωνευόμενων τραπεζών όπου παρατηρούνται ακρότητες και μειώσεις απολαβών που είναι…απαράδεκτες.
Όμως όλη αυτή η αναδιάρθρωση του κλάδου είχε και θύματα.
Συνολικά χάθηκαν 10 τραπεζικές άδειες.
Της ΑΤΕ Bank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της FBBank, της Probank, της Emporiki bank, της Millennium bank, της Νέας Proton bank και των 3 συνεταιριστικών τραπεζών.
Συνολικά 10 τραπεζικές άδειες χάθηκαν.

Αν συμπεριληφθούν και οι 3 κυπριακές τράπεζες που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το σύστημα έχασε 13 τράπεζες.
Η Geniki bank δεν περιλαμβάνεται καθώς η τραπεζική της άδεια συνεχίζει να ισχύει όπως και της Millennium bank ή της Emporiki bank αλλά συγχωνευόμενες παύουν να υφίστανται ως αυτόνομες τραπεζικές οντότητες.
Η οικονομική κρίση αλλοίωσε πλήρως την τοπογεωγραφία του ελληνικού banking και επέφερε μια ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση.
Έχουμε επισημάνει ότι η επιθετική συρρίκνωση τραπεζικών αδειών δεν ήταν ενδεδειγμένη καθώς από το 2015 η ΕΚΤ αυστηροποιεί το καθεστώς παροχής αδειών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες...απλά και κατανοητά δεν θα δίνονται πλέον εύκολα άδειες για τραπεζικές εργασίες.
Συνολικά 13 τράπεζες, εξαφανίστηκαν συγχωνευόμενες με άλλες – τις συστημικές τράπεζες αλλά γεγονός είναι ότι καμία τράπεζα δεν έκλεισε από πλευράς τραπεζικών εργασιών, όλες οι εργασίες και οι καταθέσεις διασφαλίστηκαν εξέλιξη άκρως θετική.
Για τον εργαζόμενο στις τράπεζες το ελληνικό banking δεν είναι πλέον ελκυστικό, πολύ εργασία πολύ λίγα χρήματα χωρίς άμεση προοπτική.
Μόνο όταν ο κλάδος ανθίσει θα ανθίσει και η οικονομία.
Όσο οι τράπεζες δεν ανθούν τόσο ο βαρύς χειμώνας ανεξαρτήτως εποχής θα διατηρείται στην οικονομία.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me