28/7/13

www.bankingnews.gr

Στο 47,5% κλειδώνει το τελικό ύψος του haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου

 

Τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας συζητούν με τις τρόικα τις τεχνικές λεπτομέρειες 

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_EE4qRbj2YBgodh27OKyw6jpmoZcVbpbO_AaI1IPo9xk-q442


Στο 47,5% φαίνεται να κλείνει το ύψος του haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων της  Τράπεζας Κύπρου, το οποίο αποφάσισαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι εκπρόσωποι τηες τρόικας. 

Οπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίζεται θετική για την Τράπεζα Κύπρου, αφού ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με το Core Tier 1 να φθάνει το 12,4%.

Αυτή τη στιγμή οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου συζητούν με την τρόικα τις τεχνικές λεπτομέρειες. Το διακύβευμα αφορά στον τρόπο με τον οποίο το ποσοστό κεφαλαιοποίησης της τράπεζας, από 42,5% θα φθάσει το 47,5%.
 

Το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 60% θα επιστραφεί σταδιακά με χρονικό ορίζοντα που θα καθορίσουν οι τεχνοκράτες από κοινού. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα με δύο χρόνια

Χτες το bankingnews μετέδιδε: 
Την συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ύψος του haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισαν η τρόικα και οι κυπριακές αρχές. Οπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η διαφωνία για το ύψος του haircut οδήγησαν σε αναβολή της χθεσινής απόφασης και οιι δύο πλευρές συνεδριάζουν σήμερα εκ νέου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψους του haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου,  με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρή διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης .

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι διαβουλεύσεις διεκόπησαν χθες το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα. Η επεξεργασία των στοιχείων βρίσκεται στην τελική ευθεία, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, υπουργείου Οικονομικών και Τρόικας, σε ανώτατο επίπεδο. 
Tο κλιμάκιο της Τρόικας, υπέβαλε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιημένο μνημόνιο και αναμένει τις απόψεις της πλευράς μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της διαβούλευσης και συστήνει υπομονή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει προκύψει σημαντική διαφωνία μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης στο θέμα του ύψους του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων που ήταν και η αιτία να μην κλείσει χθες το θέμα.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα ζητά το κούρεμα να ανέλθει στο 47,5%, εξασφαλίζοντας για την τράπεζα ένα δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 12,4% λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών. 
Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει σε δείκτη 9,1%, δηλαδή οριακά πάνω από το ποσοστό που ορίζει το μνημόνιο διασφαλίζοντας προς τους καταθέτες χαμηλότερο κούρεμα κατά 700 εκατομμύρια ευρώ και συνολικό κούρεμα 38,9%.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me