6/7/13

x.a.

Τι φοβάται, που ποντάρει το Χρηματιστήριο 

 

Του Μιχάλη Γελαντάλι

Τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν την Τρίτη, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup αποτιμά το ΧΑ. Ποιοι παράγοντες ενισχύουν το «αρνητικό» σενάριο. Τι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης. Η σημασία του όγκου συναλλαγών.

 
Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι... Παρασκευές. Η συνεδρίαση της πρώτης Παρασκευής του Ιουλίου επιφύλαξε μία ικανοποιητική (αριθμητικά) αντίδραση στο ΧΑ, για βασικούς δείκτες και μετοχές. Η προηγούμενη, τελευταία του Ιουνίου «έκρυβε» την ανοδική «αναλαμπή» του Γενικού Δείκτη (κατά 2,51% στις 847,57 ). 

Μεταξύ αυτών των δύο συνεδριάσεων διαδραματίστηκαν σημαντικές εξελίξεις κυρίως στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό με την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται σε «πολιτική λύση» με τους δανειστές. 



Ούτως ή άλλως το ΧΑ είχε προεξοφλήσει, πως η καταβολή της δόσης θα γινόταν τμηματικά (θα δούμε τι τελικά θα γίνει και τις προϋποθέσεις), η πλειονότητα των παικτών κινήθηκε με γνώμονα την εκτίμηση πως το Βερολίνο -τουλάχιστον- μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν θα επιτρέψει εκτροπές και αναφλέξεις στον ευρω-νότο. Εν μέρει λογική προσέγγιση αν και τις προηγούμενες ημέρες αναδύθηκε εκ νέου το «πορτογαλικό πρόβλημα» ενώ ανέκυψαν και οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Η περιπέτεια της Λισσαβώνας υπενθύμισε πόσο δύσκολη είναι- επί της ουσίας- η επιστροφή στις αγορές και ενίσχυσε την εκτίμηση πολλών πως τα προβλήματα χρηματοδότησης δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη του Νότου. Τα επιτόκια δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις έναντι του κέντρου και του Βορά της Ευρώπης. Εκτίμηση, που διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της Alpha Bank. Το κόστος χρήματος, σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη σταδιακή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, δημιουργούν ένα πλαίσιο στο οποίο παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επιτρέπει για το άμεσο μέλλον μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για ισχυρή επεναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τις διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρώπη που παρουσίασε ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Όπως προκύπτει, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν περίπου διπλάσια επιτόκια καταθέσεων σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τα καταθετικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών κυμάνθηκαν τον Μάιο στο 4,05% (από 4,19% τον Απρίλιο και κοντά στο 5% το περασμένο καλοκαίρι) όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν μόλις 2,05%.

Τα δεδομένα της αγοράς

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά καλείται να σταθμίσει τα επερχόμενα stress test των τραπεζών, αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2014, το οποίο για ορισμένους θεωρείται και «εκλογικό» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στα «άμεσα» θέματα, όμως κομβικής σημασίας είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου οικονομικών που δίνουν συνεχώς δείγματα αλλοπρόσαλλης τακτικής(;) με πιο χονδροειδή αυτήν του φορολογικού. Τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr για τη "μομφή" της αγοράς στην κυβέρνηση τα θεωρώ ήπια και αρκούντως κόσμια από τη στιγμή που η αγορά "βράζει".

Ωστόσο το ΧΑ συνεχίζει σε μία μάλλον ψυχοφθόρο διαδικασία με το περιορισμένο ενδιαφέρον παικτών και επενδυτών να αποτυπώνεται στον ισχνό τζίρο (χαμηλότερος έτους την Πέμπτη μας θύμιζε ο Θαν. Σταυρόπουλος) που παρέμεινε μέτριος και στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Με αυτές τις συναλλαγές η αγορά... δεν πάει πουθενά, με αυτές τις ειδήσεις το χρηματιστήριο δεν μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια. 

Τουλάχιστον, σημείωναν παράγοντες της αγοράς, αποφεύχθησαν τα χειρότερα: η υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα και των 820 μονάδων, η απομάκρυνση του Ftse Large Cap από την ευρύτερη περιοχή των 280 μονάδων. Στις τράπεζες η διόρθωση του κλαδικού δείκτη κάτω και από τις 100 μονάδες και της μετοχής, λ.χ. της Εθνικής, χαμηλότερα και των 2 ευρώ. Σώθηκε η κατάσταση, κερδήθηκε ακόμη λίγος χρόνος αλλά ούτε η κυβέρνηση πείθει, ούτε οι υπουργοί στην πλειονότητα τους. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στην σχεδόν πλαγιοκαθοδική κίνηση του χρηματιστηρίου με τον ΓΔ να «επιστρέφει» προς τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Απριλίου- σημείου εκκίνησης του ανοδικού κύκλου έως τις 1.150 μονάδες στα μέσα Μαΐου.

Ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρει αφορμές μόχλευσης στην διαδικασία πώλησης του «νέου ΤΤ» -(και της Proton Bank πακέτο(;)- με το... ταμπλό να γράφει στη συνεδρίαση της 5/7 υπεραπόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank, αντίδραση της ΕΤΕ έως τα 2,18 και με νέες σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Eurobank (-53,6% σε διάστημα εβδομάδας).Ωστόσο ούτε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει καταλυτικά για το ΧΑ το «νέο ΤΤ» δείχνει ισχυρό εάν συγκρίνουμε τα τρέχοντα επίπεδα του κλαδικού δείκτη με αυτά του Ιουλίου του 2008. Περίπου 5.000 (!) χαμηλότερα για τον Δείκτη των Τραπεζών σε μία πρωτοφανή επιχειρηματική, οικονομική και πολυσύνθετη «ανώμαλη προσγείωση» του κλάδου σε μία εκ βάθρων συρρίκνωση και αναδιάταξη του σε σχέση με τα μεγέθη του 2007-08.

Το υπόλοιπο της αγοράς- από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει χάσει προ πολλού τη δυναμική αυτονόμησης και ανοδικής κίνησης ερήμην των τραπεζών. Στην πλειονότητα τους μετοχές που σημείωσαν «νέα υψηλά» 52 εβδομάδων στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου (λ.χ. Μυτιληναίος, Σωληνουργεία Κορίνθου ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.) έχουν οπισθοχωρήσει αρκετά. Μετοχές που ακολούθησαν την άνοδο (με τοπικές κορυφές τον Μάιο) είτε έχουν ξεκινήσει την διόρθωση τους είτε διαμορφώνουν σχηματισμούς αναστροφής. ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, EXAE κ.ά. εάν συνεχιστεί η διόρθωση στο ΧΑ δύσκολα θα αποφύγουν τη υποχώρηση.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,92 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,78%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 0,88% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,07%.
Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τρόφιμα και Ποτά (11,02%) και Εμπόριο (3,91%). Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-14,81%) και Τεχνολογίας (-3,59%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (78,38%), Δούρος (70,91%), Καθημερινή (61,43%), Σελόντα (47,90%), Πήγασος Εκδοτική (43,86%), Ντρουκφάρμπεν (38,95%), Dionic (35,87%), ΕΛΙΧΘ (31,51%), Παίρης Πλαστικών (30%) και Δομική Κρήτης (27,44%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Eurobank (-53,69%), ΝΕΛ (-38,89%), Σέλμαν (-35,53%), Sato (-34,38%), Τράπεζα Πειραιώς (-26,02%), Βαρβαρέσος (-25,17%) Άλκο (-22,84%), Περσεύς (-19,55%), Ελγέκα (-18,92%) και Φιερατέξ (-18,52%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me