7/7/13

x.a.



http://www.shoot.gr/media/Exclusive/333_66666.jpg


ΤΑ TIPS ΤΟΥ ΕΠΕΝ-ΔΥΤΗ
 Του Θανάση Σταυρόπουλου



ΟΠΑΠ: "H Emma Delta θα προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΠΑΠ" δήλωσε ο J. Smejc. Όπως μετέδωσε το Reutets, ο Τσέχος βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης η Emma Delta θα περάσει από έλεγχο την σύμβαση για τα Λαχεία. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης αναμένεται να έχει τελειώσει το Σεπτέμβριο. Ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με πρώτη αντίσταση στα 7,12 ευρώ, ενώ η αλλαγή της τάσης θα σηματοδοτηθεί με υπέρβαση των 7,36 ευρώ.
Ιντρακάτ: Στη σύσταση αυτόνομης διεύθυνσης ανάπτυξης ακινήτων προχωρά η εισηγμένη, όπως ανέφερε, κατά τη γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου Πέτρος Σουρέτης.Επεσήμανε ότι το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων σε αγοραστές - υπηκόους τρίτων Χωρών, αναμένεται να φέρει αγοραπωλησίες, ενθαρρύνοντας την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα. 

Ο κ. Σουρέτης σημείωσε ότι μεγάλης σημασίας για την ανάκαμψη του Κατασκευαστικού κλάδου θα είναι οι πόροι ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 που διαμορφώνονται στα 18,3 δισ. ευρώ, η έναρξη κατασκευής-αφότου υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις- μεγάλων σιδηροδρομικών έργων και η επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων. Η εισηγμένη θα στηρίξει το business plan και στην επέκταση της δραστηριότητας στο εξωτερικό, στην Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Στις 31/3 τα ίδια κεφάλαια έφθαναν στα 86,76 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα σε 7,17 εκατ. ευρώ, αρνητικές οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 6,42 εκατ. ευρώ και o Τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν σε 32,7 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις από πελάτες στα 113,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία του αποτιμώνται σε 0,45 εκατ. ευρώ, με τα αποθέματα σε 13,2 εκατ. ευρώ. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία του ομίλου έχουν αποτιμηθεί σε 35,9 εκατ. ευρώ.
H εισηγμένη υπέγραψε νέα σύμβαση με την "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.", για την κατασκευή του έργου "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Βελτίωση-Αναβάθμιση Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από Α/Κ Κ5(Χ.Θ. 0+000-Περιοχή Νοσ. Παπαγεωργίου) έως Α/Κ Μακρυγιάννη (Χ.Θ. 3+200) (57.4a)", προϋπολογισμού 41,43 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 28 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.
The Banker: Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Νο1 του καταλόγου με τις κορυφαίες 1.000 Τράπεζες του Πλανήτη, κατέλαβε Κινεζική Τράπεζα, όπως προκύπτει από την κατάταξη του περιοδικού "The Banker". Η Κινεζική Τράπεζα ICBC αναρριχήθηκε από την 3η θέση της κατάταξης, αλλάζοντας θέσεις με το περσινό Νο1, την Bank of America. Την 2η θέση διατήρησε η Αμερικανική JP Morgan. Η ετήσια έκθεση του "The Banker" προκύπτει με βάση τα κεφάλαια Tier 1 των Τραπεζών, ένας συντελεστής που θεωρείται ότι καθρεφτίζει με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη μιας Τράπεζας.
Η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ανέβηκε στην πρώτη θέση στον απόηχο της αύξησης κεφαλαίου 15% στα 160,6 δισ. δολ.
Η China Construction Bank εκτόπισε την Citigroup από την πέμπτη θέση.
Japonica Partners: Αύξησε τη δημόσια πρόταση για αγορά Ελληνικών ομολόγων στα 4 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ μέχρι πρότινος. Δεσμεύεται να αγοράσει τα ομόλογα σε ελάχιστη τιμή 40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στους αρχικούς όρους της πρότασης, η τιμή ήταν στο 45% της ονομαστικής τους αξίας. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μεταφέρεται στην 1η Αυγούστου.
ΤΧΣ: Ο νέος μεγαλομέτοχος του Χ.Α.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, καλύπτοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών Τραπεζών, βρέθηκε, μέσω των Τραπεζών, να είναι έμμεσα μέτοχος σε 20 εισηγμένες του Χ.Α.
Πιο συγκεκριμένα, κατέχει ποσοστά στις κάτωθι εταιρείες: Byte (16,56%), Lamda Development (5,92%), Q&R (15,72%), Space Hellas (19,33%), Ιονική Ξενοδοχειακή (97,27%), Alpha Αστικά Ακίνητα (91,53%), ΑΕΓΕΚ (38,76%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (32,82%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (8,23%), Μαϊλλης (33,45%), Νίκας (11,99%), Altec (45,48%), Ανδρομέδα ΑΕΕΧ (8,78%), Καραμολέγκος (8,02%), Ευρ. Πίστη (30,68%), Eurobank Properties (56,07%), Mermeren (10%), Trastor (35,02%), Astir Palace (85,35%), Καθημερινή (5,1%)   
Αυτά τα ποσοστά, μοιραία οι Τράπεζες θα επιχειρήσουν να τα ρευστοποιήσουν, εμμέσως δηλαδή το εγχείρημα θα αφορά και το ΤΧΣ, που μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και της "Τραπεζικής καραμπόλας" (ΑΜΚ αλλά και συγχωνεύσεις) βρέθηκε να αποτελεί τον μεγαλύτερο… ιδιοκτήτη ποσοστών στο Χ.Α.
Το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως να ξεκινήσουν διεργασίες και οι Τράπεζες (ίσως με την αρωγή του ΤΧΣ) θα αναζητήσουν αγοραστές (σε εγχώρια σχήματα, distress funds ή και στους ίδιους τους μετόχους) ή θα προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα, και αυτό θα περιλαμβάνει ουκ ολίγες περιπτώσεις Επιχειρήσεων.
Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία απεμπλοκής από εταιρείες αμφιβόλου βιωσιμότητας και μέλλοντος, αλλά ενδεχομένως και μια αφορμή για αναδιάταξη δυνάμεων σε αρκετούς κλάδους.
Space Hellas: Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η εταιρεία διευκρινίζει ότι η σημερινή συμμετοχή της Alpha Bank στο μετοχικό της κεφάλαιο δεν προήλθε από κεφαλαιοποίηση δανείων αλλά από την άμεση συμμετοχή της Δέλτα Singular (15%) και της Alpha Bank (5%) σε αυτήν το 1998, πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ. Το σημερινό ποσοστό 19,33% διαμορφώθηκε το 2005 μετά την απορρόφηση της Δέλτα Singular από την Τράπεζα.
Πλαίσιο: Στα 3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο του 2013 (η καλύτερη επίδοση κερδοφορίας για το α΄ τρίμηνο στην ιστορία της εισηγμένης) σημειώνοντας αύξηση 64,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα 69,0 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση στα 68,156 εκατ. οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 12,77 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 4,3 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, στις 31/3, στα 39,788 εκατ. Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, το 2013 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ, όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας και μάλιστα εν μέσω βαθύτατης ύφεσης.
Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η εταιρεία "ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ", στην οποία η Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 20%, αποφάσισε κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της την μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό του 1.000.080,00 Ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της εν λόγω εταιρείας από 13,15 Ευρώ σε 7,75 Ευρώ και με επιστροφή –καταβολή του εν λόγω ποσού προς τους μετόχους της Εταιρείας. Συνεπεία της ως άνω μειώσεως θα επιστραφεί στην εισηγμένη χρηματικό ποσό 200.016 Ευρώ και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί ισόποσα η συμμετοχή της στο Μετοχικό Κεφάλαιο της "ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ" κατά το ίδιο ποσό.
Revoil: Περιρρέουσα φημολογία για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις, κάνει τον γύρο της Αγοράς, όπως και για ενδιαφέρον από ξένο fund, όσον αφορά το δίκτυο της εταιρείας. Ο τίτλος διατηρείται σε πλαγιοανοδικό κανάλι, παρά την επιδείνωση του γενικότερου κλίματος. Σε υψηλά 26 μηνών ο τίτλος (!)
OTE: Για πρώτη φορά από τότε που άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο οι μέτοχοι του ΟΤΕ αποφάσισαν να συνδέσουν το buy back με το πρόγραμμα stock options για τα στελέχη του Οργανισμού. Οι μετοχές που θα επαναγοράζονται από τον ΟΤΕ δεν θα ακυρώνονται, αλλά θα πριμοδοτούν το management, ανάλογα βέβαια με τις επιδόσεις του. Βέβαια, η απόφαση για το buy back και τη σύνδεσή του με το stock option plan στέλνει και το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει η Αγορά "γενναιόδωρη" μερισματική πολιτική.
Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα "βάζουν πλάτη" στον Δείκτη, πιθανότατα "επιχορηγούμενος" και από την απόφαση αγοράς ιδίων μετοχών. Πρώτη τεχνική αντίσταση στα 6,26 ευρώ, ενώ η έξοδος από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 6,93 ευρώ.

Από τον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ αυτού του Σαββατοκύριακου...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me