22/9/13

Ενεργητικό / Περιουσιακό Στοιχείο (asset)... Και για να μην μας ''δουλεύουν'' ...


ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ - ASSETS: 
 
Ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία δίνεται στους χρηματοοικονομικούς δείκτες μίας εταιρείας και απόλυτα δικαιολογημένα άλλωστε. Όμως η αναγραφή ενός αριθμού δεν πρέπει να λέει και πολλά στον συνειδητοποιημένο επενδυτή.

Ή μάλλον δεν πρέπει να του λέει και πολλά, αν προηγουμένως δεν είναι σε θέση ο ίδιος να ελέγξει την αυθεντικότητά του...
Ενεργητικό είναι το σύνολο των οικονομικών πόρων τους οποίους έχει αποκτήσει στο παρελθόν μία επιχείρηση και εκμεταλλεύεται με σκοπό την παραγωγή και τη διάθεση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών. Προσδοκά δε ότι θα αποκομίσει ορισμένα οφέλη από την εκμετάλλευση τους.

Για να είναι ένας οικονομικός πόρος στοιχείο του Ενεργητικού πρέπει:
  • Να ανήκει στην κυριότητα της επιχείρησης ή η επιχείρηση να το ελέγχει σαν να ήταν δικό της
  • Το κόστος ή η αξία του να υπόκειται σε αντικειμενική μέτρηση με βάση την χρηματική μονάδα (ευρώ)
  • Να προσδοκώνται μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση από την χρησιμοποίηση ή την εκμετάλλευση του.
Παράδειγμα: Τα μετρητά, τα γήπεδα, τα μηχανήματα, τα κτίρια, οι καταθέσεις, τα εμπορεύματα, οι απαιτήσεις κτλ θεωρούνται στοιχεία του Ενεργητικού.
Το Ενεργητικό διακρίνεται σε:  * Κυκλοφορούν και  * Μη Κυκλοφορούν.  Στο κυκλοφορούν ενεργητικό εντάσσεται κάθε στοιχείο που: Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί ή να αναλωθεί μέσα στο συνήθες λειτουργικό κύκλωμα της επιχείρησης.
  • Προορίζεται να ρευστοποιηθεί ή να πωληθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από την λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης.  Είναι μετρητά ή που μπορεί να μετατραπεί σε μετρητά
Στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού είναι: Τα αποθέματα - Οι απαιτήσεις - Τα χρεόγραφα - Οι μεταχρονολογημένες επιταγές - Οι δεσμευμένες καταθέσεις - Τα μετρητά - Οι καταθέσεις όψεως.  Το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος Ενεργητικού ονομάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Το μη κυκλοφορούν ενεργητικό αποτελείται από όλα τα στοιχεία που δεν ανήκουν στο κυκλοφορούν. Πρόκειται για τα στοιχεία που προορίζονται να ρευστοποιηθούν ή να πωληθούν σε διάστημα που υπερβαίνει τη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος ή επεκτείνεται πέρα από το τέλος της επόμενης λογιστικής χρήσης.

Στοιχεία του μη κυκλοφορούντος ενεργητικού είναι:
Το πάγιο Ενεργητικό - Οι συμμετοχές - Οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις - Τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα - Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ομαδοποίηση στοιχείων Ενεργητικού
: Α. Οφειλόμενο Κεφάλαιο - Β. Έξοδα εγκατάστασης - Γ. Πάγιο Ενεργητικό - 1) Ασώματες ακινητοποιήσεις - 2) Ενσώματες ακινητοποιήσεις-
3) Συμμετοχές και άλλες μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές απαιτήσεις

Δ. Κυκλοφορούν Ενεργητικό - 1) Αποθέματα - 2) Απαιτήσεις - 3) Χρεόγραφα - 4) Διαθέσιμα.  Ε. Μεταβατικοί Λογαριασμοί Ενεργητικού

Ενεργητικό = ΠαθητικόΥποχρεώσεις + Καθαρή Θέση
ΑΣ ξεκινήσουμε σήμερα με την περίφημη ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ...  Η Καθαρή Θέση αποτελείται από όλα τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στην επιχείρηση κατά την έναρξη της καθώς και τα παρακρατηθέντα κέρδη κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.

ΚΑΙ αποτελεί  ένα τρόπο μέτρησης της αξίας μιας επιχείρησης, ενώ υπολογίζεται αφαιρώντας από το Ενεργητικό τις Υποχρεώσεις της.
Παράδειγμα: Μία εταιρεία με 60 εκατ. ευρώ Υποχρεώσεις και 100 εκατ. Ενεργητικό, έχει Καθαρή Θέση (ή Ιδία Κεφάλαια) αξίας 40 εκατ. ευρώ.
ΟΜΩΣ ο υπολογισμός της Καθαρής Θέσης δεν είναι τόσο απλός γιατί η πραγματική αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως π.χ των ακινήτων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί.

Επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία κρατούνται στα λογιστικά βιβλία με την τιμή αγοράς τους, κι όχι με την τωρινή αξία τους.

Η Καθαρή θέση ονομάζεται επίσης: Ιδία Κεφάλαια  - αξία εκκαθάρισης - καθαρό Ενεργητικό -  λογιστική αξία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me