23/12/13

«Ακατάσχετα» τα 1.500 ευρώ μισθών-συντάξεων

Δημοσιεύθηκε: 19:52 - 23/12/13 | Τελ. Ενημ.: 20:21 - 23/12/13

«Ακατάσχετα» τα 1.500 ευρώ μισθών-συντάξεων

της Ελενας Λάσκαρη
 
Με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ. Αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών συντάξεων στα 1.500 ευρώ, από 1.000 προηγουμένως.
Εφορία: Τέλος στις κατασχέσεις για χρέη ως €500 -«Ακατάσχετα» τα €1.500 μισθού
«Κοινωνικό πρόσωπο» επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση μετά τις εντυπώσεις αλλά και το βουλευτικό αντάρτικο που προκάλεσε η αύξηση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποφασίστηκε να μπει φρένο, με νομοθετική ρύθμιση, σε κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ και να υπάρξει αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε:

· Η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, ενώ η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρακτικά θα έχουν πλήρη προστασία έναντι των κατασχέσεων για μια εβδομάδα από τη στιγμή που θα μπει ο μισθός τους στο λογαριασμό. Ακόμα και αν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ αν γίνει πλήρης ανάληψη στο διάστημα των επτά ημερών, οποιοσδήποτε φορέας επιχειρήσει να κάνει κατάσχεση δεν θα βρει τίποτα.

· Με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν μετά την απόφαση για στοπ στις κατασχέσεις έως 500 ευρώ, πως το μέτρο δεν αφορά τόσο τις εφορίες, όπου ήδη δεν γίνονται κατασχέσεις για μικροποσά. Επιχειρεί να βάλει τέλος στην πρακτική τρίτων, καθώς είναι καθημερινά τα περιστατικά κατασχέσεων κυρίως από Δήμους για οφειλές ακόμα και 3 ευρώ.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έως το τέλος Νοεμβρίου οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεπερνούν τις 100.000, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, ενώ περισσότεροι από 35.000 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι οι καταθέσεις τους έκαναν φτερά.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως οι εφορίες προχωρούν κατά μέσο όρο σε 434 κατασχέσεις κάθε μέρα, ενώ επίσης σε καθημερινή βάση, περισσότεροι από 145 φορολογούμενοι διαπιστώνουν ότι στις καταθέσεις τους έχει μπει το μακρύ χέρι των εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.


Η κινητοποίηση, εισπρακτικά έχει αποδώσει. Στο ίδιο διάστημα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων προέρχεται από κατασχέσεις ή το φόβο κατασχέσεων και ρυθμίσεις οφειλών. Την ίδια ώρα πάντως, 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι εξακολουθούν να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν τέλος θέματα προετοιμασίας ενόψει έλευσης της τρόικας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me