24/12/13

Άλλοι Αγιοβασιλιάτικο ράλι, κι άλλοι Ρεφενές effect!

24/12/13

Την ώρα που οι αμερικανικές και οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, χάρη στο ράλι του Άι-Βασίλη, το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά ζημίες κυρίως λόγω των εμπνεύσεων ενός καθηγητή που έγιναν αποδεκτές από τον κ. Στουρνάρα. Η επίπτωση Ρεφενέ.

Άλλοι Αγιοβασιλιάτικο ράλι, κι άλλοι Ρεφενές effect!
 
Aν σε μια δυτική χώρα το χρηματιστήριο υποχωρούσε και η κεφαλαιοποίησή του συρρικνωνόταν κατά μερικά δισ. ευρώ για συγκεκριμένο λόγο, οι αρμόδιοι θα καλούνταν να δώσουν εξηγήσεις. Στη δική μας περίπτωση, ένας από τους βασικούς λόγους που χάνει έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες μέρες, ενώ τα άλλα έξω ανεβαίνουν, είναι ο φόρος υπεραξίας που εμπνεύσθηκε ο καθηγητής Απ. Ρεφενές.

 
Τα γυρίσματα πακέτων μετοχών, όπου είναι εφικτό, και το ξεφόρτωμα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, πιέζοντας τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου. Σε άλλη χώρα, ο κ. Ρεφενές θα καλούνταν να δώσει εξηγήσεις στους αρμοδίους σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο δικής του έμπνευσης φόρος υπεραξίας ευθύνεται για τη χασούρα μερικών δισ. ευρώ. Όμως, εδώ είναι Ελλάδα και «εμείς πληρώνουμε τον μισθό του Ρεφενέ και του κάθε Ρεφενέ με τους φόρους μας», όπως μας ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.


Ως γνωστόν, ο κ. Ρεφενές αγνόησε τις επισημάνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και άλλων φορέων και προώθησε ένα σχέδιο για τη φορολογία της υπεραξίας που με λίγες αλλαγές θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Φυσικά, η τελική απόφαση βαρύνει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.


Αν μάλιστα πιστέψουμε τον ίδιο, ο κ. Ρεφενές είναι σύμβουλος του υφυπουργού Γ. Μαυραγάννη και ο τελευταίος τον σύστησε στον κ. Στουρνάρα, ο οποίος τον βρίσκει αρκετά καλό (στη δουλειά του).
Δεν γνωρίζουμε πόσο καλός ακαδημαϊκός είναι ο κ. Ρεφενές.


Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι και ο Αμερικανός διάδοχος του κ. Τρα στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα θεωρούσε αυτονόητο να υπάρχει αντιστάθμιση ζημιών και κερδών για διαφορετικές επενδυτικές κατηγορίες κινητών αξιών. Όμως, ο νόμος άφησε τα παράγωγα έξω, ενώ συμπεριέλαβε μετοχές και ομόλογα.


Φυσικά, το μεγαλύτερο μπάχαλο προήλθε από τον ανόητο τρόπο προσδιορισμού της τιμής κτήσης. Λες και μπορεί το κράτος να ευελπιστεί ότι θα εισπράξει φόρο υπεραξίας όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα δεκαετιών.


Σήμερα δεν θα το συζητάγαμε αν ο κ. Ρεφενές, ο οποίος φέρεται να είπε σε στελέχη της αγοράς ότι αυτός τους δίνει δουλειά και αυτοί δεν το καταλαβαίνουν, αφού θα μπορούσαν να έχουν έσοδα από την ενημέρωση των επενδυτών, χρεώνοντας προμήθεια, για τις ετήσιες κινήσεις των χαρτοφυλακίων, καθόριζε ως ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2013.


Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το ράλι του Άι-Βασίλη ή την επίπτωση του Δεκεμβρίου (December effect), που αναφέρεται στην άνοδο των μετοχών τον Δεκέμβριο, και πιο συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα πριν από το Νέο Έτος, όπως στο εξωτερικό, ασχολούμαστε με τις επιπτώσεις του φόρου υπεραξίας.


Που αναφέρεται στους γηγενείς επενδυτές αφού οι ξένοι τον αποφεύγουν.
Δηλαδή με την επίπτωση Ρεφενέ, ή Refenes effect αγγλιστί.
Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε για γέλια ή για κλάματα.


Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης FTSE Large Cap καταγράφουν απώλειες χωρίς συνέπειες για κανέναν.
Dr. Money

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me