31/10/13

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η οικονομική πολιτική της Γερμανίας –

Την κατηγορεί ότι επιβαρύνει την ΕΕ – Το Der Spiegel «απαντά»… 

 «Η αμερικανική κριτική φτάνει στα όρια της προσβολής» 

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επικρίνει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, αφήνοντας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό την κριτική του απέναντι στην Κίνα. 
 
Στην εξαμηνιαία έκθεση των ΗΠΑ για τη διεθνή οικονομική και νομισματική πολιτική στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται αυτή τη φορά η Γερμανία. Σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους η έκθεση «Report to Congress on International Economic and Exchange Rate Policies» επικρίνει την οικονομική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι με το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της ΕΕ.


Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Γερμανία συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, αναφέρεται στην 35σέλιδη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου.

Το 2012 μάλιστα, όπως τονίζεται, το πλεόνασμα αυτό ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας: «Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές δυσκολεύουν την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές».

Η δημόσια αυτή κριτική στη Γερμανία, τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή, φτάνει τα όρια της προσβολής, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA και δη της κατασκοπείας σε βάρος της ίδιας της καγκελαρίου, όπως σημειώνεται, οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις έχουν υποστεί ήδη σημαντικό πλήγμα.

Τι απαντά το Βερολίνο


Ο αυστηρός τόνος των Αμερικανών είναι αξιοσημείωτος και για το λόγο ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο προτιμούν να θίγουν τέτοια θέματα συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε, όπως παρατηρεί το Spiegel, οι κατηγορίες αυτές δεν είναι κάτι το καινούριο: και στην τελευταία του έκθεση, τον περασμένο Απρίλιο, το αμερικανικό υπ. Οικονομικών αναφερόταν στη Γερμανία, εντούτοις σε αρκετά πιο μετριοπαθή τόνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του προς την Wall Street Journal υπογράμμισε ότι η γερμανική ανάπτυξη στηρίζεται από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση. Ο ίδιος επισήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και ο ΟΟΣΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αξιολογήσει θετικά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας.

Με την νέα αμερικανική έκθεση η Γερμανία παίρνει τώρα θέση στον κύκλο με τους «συνήθεις υπόπτους» της διεθνούς νομισματικής πολιτικής: την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εκ νέου «σημαντικά υποτιμημένο» το γουάν, σημειώνουν ότι συνεχίζουν να «παρακολουθούν πολύ στενά» τη νομισματική πολιτική του Τόκιο ενώ προειδοποιούν τη Νότια Κορέα να περιορίσει «τις παρεμβάσεις της στις αγορές συναλλάγματος».

Στη β΄ φάση όλοι οι μνηστήρες για ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Rosco


 
 
Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές καλούνται να καταθέσουν οι τρεις όμιλοι οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως και οι τρεις όμιλοι που ενδιαφέρονται για την εταιρεία διαχείρισης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, γνωστή ως ROSCO.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε σήμερα πως όλοι οι υποψήφιοι περνούν στο επόμενο στάδιο το οποίο ολοκληρώνεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν εκδηλώσει η ρουμανική Grup Feroviar Roma (GFR), η γαλλική Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (Rossiyskie Ζheleznye Dorogi - RZD).

Για την ROSCO είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η γαλλική Alstom (σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου), η RZD και η γερμανική Siemens.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ξεκαθαρίσει, πάντως, πως θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά μόνο αν εξασφαλίσουν και ένα λιμάνι (όπως της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης) καθώς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη δικτύου μεταφορών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, τα τρία (3) επενδυτικά σχήματα που εισέρχονται στη Β' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.:

· Κοινοπραξία (Open Joint Stock Company) μεταξύ της Ρωσικής κρατικής εταιρείας Russian Railways (Rossiyskie Zheleznye Dorogi - RZD) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AE Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
 
· SNCF Participations SAS, θυγατρικής εταιρείας της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Γαλλίας Societe Nationale des Chemins de Fer Francais (SNCF)
 
· S.C. Grup Feroviar Roman SA (GFR), ιδιωτικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Ρουμανίας



Επίσης, εγκρίθηκαν τα τρία (3) επενδυτικά σχήματα που συνεχίζουν στη Β' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή ROSCO):

· Κοινοπραξία μεταξύ της RZD και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 
· SIEMENS ΑΕ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 
· Κοινοπραξία μεταξύ της Alstom Transport SA και της DAMCO Energy SA

Κατά τη Β' Φάση του καθενός από τους δύο διαγωνισμούς, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το κάθε περιουσιακό στοιχείο και τους σχετικούς όρους της κάθε μιας από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες.


Στην ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, προώθησε τρεις (3) διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων στην τελική τους φάση για υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του Νοεμβρίου 2013.
 
Ειδικότερα, το ΔΣ ενέκρινε τα  τελικά σχέδια των συμβάσεων πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση:
 
  • του ακινήτου στην Αστέρα Βουλιαγμένης
  • του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής
  • των Ξενία Άνδρου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας

S P A C E - α π ά ν τ η σ η...




Οι φίλοι που παραπονιούνται - όχι μόνον για την συγκεκριμένη  αλλά και γι' αρκετές άλλες - καλόν θα ήταν να τηλεφωνούν στους αρμόδιους της εταιρείας 
  • Και να τους καταθέτουν τις απόψεις - σκέψεις και χαρακτηρισμούς που έχουν για τις μετοχές χωρίς να ''ντρέπονται''. 
  • ή να βαριούνται 
  • ή να περιμένουν από τον άλλο. 


Η αδιαφορία εκλαμβάνεται ως σιωπηρή ανοχή - συγκατάθεση στην απραξία που ξεπερνάει κάθε έννοια δικαίου και... αδίκου.


Στην ιστοσελίδα του ase.gr υπάρχουν τηλέφωνα , ονόματα υπευθύνων κλπ...


ΕΛΛΑΣ: Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη 4η θέση!!


Spreads


CDS

  • ΧώραSpreadΜεταβολή


Ελλάδα 642 -32,00
Πορτογαλία 454 0,00
Ισπανία 236 -3,00
Ιταλία 246 -6,00












Βρε, άντε γαμηθείτε μεταξύ σας!! Παλιοκερατάδες του κερατά, σας σιχαθήκαμε!!


RTRS: Στον «πάγο» η επιστροφή της τρόικας

Παγώνει η τρόικα την επιστροφή της στην Αθήνα καθώς οι δανειστές αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές που έχουν με την Ελλάδα για το πώς θα κλείσει η "τρύπα" των 2 δισ. ευρώ το 2014, μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι αναμένει κανονικά την τρόικα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το σχεδιασμό. Ως γνωστόν η Ελλάδα περιμένει την επιστροφή της τρόικας στις 4 Νοεμβρίου.
«Υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης συμπληρώνοντας πως η επιστροφή παγώνει προσωρινά. «Οι Έλληνες λένε κάναμε αρκετά, ενώ η τρόικα τονίζει πως απαιτούνται νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Κανείς από την τρόικα δεν πηγαίνει γιατί κάνεις στην Ελλάδα δεν τους θέλει», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο κ. Γ Στουρνάρας έχει απορρίψει οποιαδήποτε νέα αύξηση στους φόρους και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά έχει δηλώσει ότι υπάρχει περιθώριο για "στοχευμένες" περικοπές δαπανών και "διαρθρωτικά μέτρα" για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Αθήνα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για το 2014. "Η τρόικα μιλάει για 2 δισ. ευρώ. 
Η Ελλάδα για το κλείσιμο του κενού αυτού μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Λένε όχι άλλα μέτρα", σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
"H λύση είναι νέα μέτρα. Φυσικά και θα συμβούν. Είναι ζήτημα λανθασμένης επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες" πρόσθεσε.
Ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να βρεθεί λύση, επειδή η Αθήνα θα χρειαστεί πραγματικά τα λεφτά από την επόμενη δόση του Φεβρουαρίου. 
Στο προηγούμενο Eurogroup, ο J. Dijsselbloem δήλωσε πως θα ελεγχθεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η τρόικα δεν έχει ακόμα πειστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο. 
Αυτές είναι οι περίφημες προαπαιτούμενες δράσεις που η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει για να λάβει την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα διαφωνεί με την τρόικα για το μέλλον των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

... Βρε δεν γίνονται αυτά... Κι όμως γίνονται και... παραγίνονται!


Χ.Α. - ΤΑΜΠΛΟ: Από τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο ταμπλό 30 και πλέον εμφανίζουν Αρνητικά Ίδια Κεφάλαια - αρνητική καθαρή Θέση. 



Και πολλές εξ αυτών βλέπουν αποτιμήσεις και μεγαλεία που ούτε καν απολαμβάνουν - έστω σε απειροελάχιστη προσέγγιση - μετοχές εταιρειών καθόλα ποιοτικών, με περιουσίες, κέρδη, προοπτικές, δυναμική κοκ...

ΕΝΑΣ άλλος λόγος που το Χ.Α. που απομακρύνει ολοένα και περισσότερους επενδυτές...

Εκτός κι αν αυτός ήταν ο σκοπός των αρμοδίων παραγόντων του, οπότε και τους αξίζουν τα θερμότερα των συγχαρητηρίων για το επίτευγμά τους...


ΠΗΓΑΣΟΣ: Με μείον 44,56 εκατ. ευρώ καθαρή θέση αφού στο 6μηνο τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ξέφυγαν για τα καλά (υπερέβησαν τα 44,5 εκατ. ευρώ). Αποτιμάται σε 6,6 εκατ. ευρώ. Απασχολεί προσωπικό 875 ατόμων, έναντι των 966 πριν ένα έτος.
ΠΗΓΑΣ: Ζημίες 14,8 εκατ. ευρώ από ζημίες 11 εκατ. πέρυσι, πωλήσεις 40,8 εκατ. έναντι των 49,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου 6μήνου του 2012. Με αρνητικά Ebitda 3 εκατ. ευρώ από μείον 1,6 εκατ. ευρώ.
  • Με τον δείκτη P/BV αρνητικό και τον δείκτη δανειακής μόχλευσης των μετόχων στο άπειρον. Στα 171 εκατ. ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου.
Αρνητικές και οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες που ξεπέρασαν τα 11,7 εκατ. ευρώ. (πέρυσι - 9,2 εκατ. ευρώ.) Απαιτήσεις από πελάτες 47 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του ενεργητικού στα 169 εκατ. και το αντίστοιχο των υποχρεώσεων στα 213,8 εκατ. ευρώ.
ΘΑ ενθυμείσθε ότι κάποτε είχε γίνει αποδέκτης πρότασης εξαγοράς, με τίμημα που αν θυμόμαστε καλά ξεπερνούσε τα 250 εκατ. ευρώ...

ALSINCO: Στα μείον 4,12 εκατ. ευρώ τα δικά της ίδια κεφάλαια με την εταιρεία να αποτιμάται σε μόλις σε 130.000 ευρώ...εξαιρετικά δυσχερής η θέση της με κύκλο εργασιών μόλις 0,67 εκατ. στο 6μηνο και ζημίες 1,9 εκατ. ευρώ.


ALTEC : Εδώ χάνεται κυριολεκτικά το το τόπι με την εταιρεία να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση της τάξης των 68,90 εκατ.ευρώ, με τραπεζικό δανεισμό 83 εκατ. ευρώ, πάντα ζημιογόνος - ''εδώ και από τότε που την θυμόμαστε'' - και αποτιμώμενη σε 8,6 εκατ. ευρώ(!!!).

ΚΑΙ την ίδια στιγμή ο Μοχλός ( με το 12% του Πόρτο Καρράς και καθαρή θετική θέση 46 εκατ. ευρώ, με την πραγματική απείρως μεγαλύτερη) να αποτιμάται σε 8,3 εκατ., η ΕΚΤΕΡ σε 6,3 εκατ., η ΕΛΒΕ σε 8 εκατ. ευρώ και τόσα άλλα ''... αρρωστημένα'' παραδείγματα μίας νοοτροπίας που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού... 


COMPUCON: Τα δικά της σε 2,40 εκατ.ευρώ, προσπάθησε αλλά ατύχησε ενώ αποτιμάται σε 0,75 εκατ. ευρώ. Λόγω κλάδου δύσκολα την ''γυρίζει'' την κατάσταση...

EUROMEDICA: Με αρνητικά ίδια κεφάλαια 60,90 εκατ. ευρώ και με την κ/φση στα 8,3 εκατ. ευρώ...



FORTHNET: Και εδώ έχει χαθεί στη κυριολεξία κάθε έλεγχος με συνεχείς ζημίες πολλών δεκάδων εκκατομμυρίων που παρά την αμκ κατά 300 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει έφεραν αυτό το τραγικό αποτελεσμα... των αρνητικών κατά 66,00 εκατ.ευρώ ιδίων κεφαλαίων της. Αποτιμάται σε... 17 εκατ. ευρώ. Οπότε αντιλαμβάνεσθε...


HELLAS on LINE: Με κ΄φση 71,5 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 9 εκατ. ευρώ... Τουλάχιστον εμφανίζει πλέον καθαρή κερδοφορία.

ΣΑΤΟ: Με - 29,80 εκατ. ευρώ. SPIDER  με -10,40 εκατ. YALCO αυτή στα -8,40 εκατ.ευρώ. ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ  στα μείον 0,90 εκατ. ευρώ. ΑΤΤΙΚΑΤ με μείον 8,90 εκατ. ευρώ.


ΑΧΟΝ: Χάνεται η γη εδώ, με μείον  97,30 εκατ.ευρώ και δανεισμό της τάξης των 444 εκατ. ευρώ. ΒΙΟΤΕΡ στα μείον 4,50 εκατ. ευρώ και κ/φση 2,9 εκατ. ευρώ.

EUROBROKERS: Μείον 1,76 εκατ. - ΔΙΑΣ ΙΧΘΓΕΙΕΣ στα μείον 40,49 εκατ. και αποτίμηση 6,9 εκατ. ευρώ - ΕΛΥΦ με μείον 9,40  εκατ. και κ/φση 2,5 εκατ. ευρώ.  


ΣΕΛΟΝΤΑ: Και εδώ μόλις προ ολίγων ημερών είχε γίνει εκτενής αναφορά για το πως έφθασε στα μείον 26,80 εκατ.ευρώ. Αποτιμάται σε 4,7 εκατ. ευρώ.


ΜΑΙΛΛΗΣ: Συνεπέστατος για πολλοστή φορά, βελτίωσε όλα σχεδόν τα χρηματοοικονομικά του μεγέθη...  Και ιδού το γιατί... 

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ από τα 49 εκατ. ... ενισχύθηκαν στα 61,7 εκατ. ευρώ.  Οι ζημίες από 9,8 εκατ. αυξήθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ. 

ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκασν από 3,2 εκατ. σε 45.000 ευρώ. Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ από 236 ενισχύθηκε στα 242,8 εκατ. ευρώ... 

ΜΑΙΛΛΗΣ: Οι δε αμοιβές στα μέλη του δ.σ και στους Top εκτελεστικούς μόλις... 2,16 εκατ. ευρώ(!!!!). Οι σπαγκοραμμένοι, οι φουκαράδες, οι χτυπημένοι από τις αδικίες της ζωής...Τους λυπάται και η ''Αγοράρα'' μας... 

Και αποτιμεί την εταιρεία τους στα 23,2 εκατ. ευρώ , την στιγμή που εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση σχεδόν 62 εκατ. ευρώ(!!!)...''.     
               
ΜΑΡΑΚ: Με μείωση ζημιών από 0,65 εκατ.ευρώ σε 0,10 εκατ. ευρώ στο 6μηνο, μείωση πωλήσεων από 0,9 εκατ. σε 0,20 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός στα 6,9 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση παραμένει αρνητική και στα -6,24 εκατ. ευρώ (από 5,88 εκατ.).

ΜΑΡΑΚ(Ι): Αποτιμάται σε 2,9 εκατ. ευρώ μετά και στη τιμή του 0,3040 ευρώ, με την εμπορευσιμότητα ανύπαρκτη και δικαιολογημένα με τέτοια θεμελιώδη. 


Φυσικά, αρνητική η λογιστική αξία που αν μπορούσε να αποτυπωθεί θα έγραφε μείον 0,70 ευρώ ανά μετοχή περίπου.

ΝΕΛ: Με αρνητικά ίδια κεφάλαια 77,00 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό 140,6 εκατ. ευρώ και με την αποτίμησή της στο ταμπλό σε 9,7 εκατ. ευρώ. 


ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Μετά την ''απελπιστική'' εις βάρος του δικαστική απόφαση εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια  54,70 εκατ., ενώ προηγουμένως παρουσίαζε θετική καθαρή θέση 40 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει τραπεζικό δανεισμό.


ΝΙΚΑΣ: Στα μείον 7,72 εκατ. ευρώ -  ΣΕΛΜΑΝ  τα δικά της σε μείον 2,00 εκατ. και η αποτίμηση σε 4,8 εκατ. ευρώ - PC SYSTEMS μείον 7,34 εκατ. και κ/φση 3,3 εκατ. ευρω και ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 9,26 εκατ. ευρώ με κ/φση 5 εκατ. ευρώ.


Η κατάσταση των περισσότερων θα ήταν πολύ χειρότερη. αλλά βοηθούν σημαντικά τα ''ΑΥΛΑ''  στη διαμόρφωση της καθαρής θέσης...

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πως να το κάνουμε, σήμερα ''κολλήσαμε'' μαζί του!!!

 
 
ΑΓΟΡΑ - ΤΑΜΠΛΟ Χ.Α.: Απλά, παρατηρώντας τις αποτιμήσεις των διαφόρων ομίλων δεν μπορείς να μην σταθείς μπροστά στη περίπτωση που ακούει στο όνομα Μυτιληναίος.
ΒΛΕΠΕΙΣ δηλ. την δική του κφση στα... 700 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή διαβάζεις... ΦΦΓΚΡΠ 1,5 δισ. ευρώ, Jumbo 1,3 δισ. ευρώ, Βιοχάλκο 1,5 δισ. ευρώ, Τιτάν 1,6 δισ. ευρώ κοκ...
ΚΑΙ το παράξενο για την δική μας προσέγγιση του πράγματος δεν είναι οι αποτιμήσεις των προαναφερθέντων ομίλων. Αλλά το μέγεθος της αντίστοιχης της ΜΥΤΙΛ.
Όσοι από σας μας παρακολουθείτε ανελλιπώς, θα έχετε αντιληφθεί ότι μας διακρίνει μία… ψύχωση με τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Αν, δηλαδή, μια εταιρεία παράγει ή όχι μετρητά. 


ΣΤΗΝ προκειμένη περίπτωση ο όμιλος Μυτιληναίου εμφανίζει ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 143,9 εκατ. ευρώ (!), με απόδοση 22,71%, ίσως την μεγαλύτερη ανάλογη απόδοση στο Χ.Α.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, ο Όμιλος Μυτιληναίου το 2013 θα έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 135 εκατ. ευρώ, το 2014 θα έχει 153 εκατ. ευρώ και το 2015, 151 εκατ. ευρώ.

ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΣ ΜΟΙΑΣΕΙ Η.. ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ;; ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ... ''θε΄ι΄κή'' ;;;;



ΜΥΤΙΛ: Δηλαδή, στην τιμή των 5,9700 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ έχει απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών, με βάση το 2014, της τάξης του 23%!!! Ίσως την μεγαλύτερη του Χ.Α.

Επιπλέον, ο Μυτιληναίος, κατέχει το 56,3% της ΜΕΤΚΑ και με τιμή της μετοχής της στα 13,8500 ευρώ, αυτό το ποσοστό αξίζει τα 405 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, όλος ο υπόλοιπος Μυτιληναίος κοστίζει 295 εκατ. ευρώ!

Για να γίνει κατανοητή η στρέβλωση, σκεφθείτε ότι, με τις χαμηλές τιμές αλουμινίου, η Alpha Finance, δίνει μια αποτίμηση στην Αλουμίνιον της Ελλάδος στα 407 εκατ. ευρώ – 


Κι αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η μονάδα συμπαραγωγής του Αγίου Νικολάου, η μονάδα συμπαραγωγής στην Κόρινθο κ.λπ. κ.λπ… Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η στρέβλωση είναι τεράστια!


Τεράστια, όμως, επιτυχία αποτελεί για τον όμιλο η μείωση του καθαρού δανεισμού του στο α’ εξάμηνο του 2013, από τα 725 εκατ. ευρώ σε 555 εκατ. ευρώ...
  • Συνυπολογιζομένης, βεβαίως, και της επιτυχούς αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων για 5 χρόνια, με κόστος κάτω από 7%.
Ένα σημαντικό, επίσης, γεγονός κατά την Alpha Finance είναι ότι το 2013, ο καθαρός δανεισμός του Μυτιληναίου θα διαμορφωθεί σε 547 εκατ. ευρώ και με πτωτικές, μάλιστα, τάσεις. 




Ακριβώς γι’ αυτό δίνει, για το 2014, καθαρό δανεισμό στα 421 εκατ. ευρώ και το 2015, στα 298 εκατ. ευρώ, πράγμα που συνιστά μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση.


Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι ο Μυτιληναίος,  στο α’ εξάμηνο εφέτος, είχε ταμείο, δηλαδή μετρητά, 258 εκατ. ευρώ, από 136,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.  


Καθοριστικό στοιχείο, το οποίο επηρεάζει σαφώς τις επιλογές και τις προτιμήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, είναι το γεγονός ότι ο Βαγγ. Μυτιληναίος κατάφερε, μέσα στη λαίλαπα της ελληνικής κρίσης...
  • να κρατήσει όρθιο τον όμιλό του και μάλιστα να τον μεγαλώσει σε πολύ στέρεες βάσεις.

Επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, για τη διαφορά μεταξύ Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΔΕΗ, οι εκτιμήσεις πολλών παραγόντων της αγοράς, όπως και η δική μας, είναι ότι θα δικαιωθεί ο Όμιλος Μυτιληναίου.


ΓΝΩΣΤΑ πλέον τα περί FAIRFAX και όπως σχολιάζαμε χθες με την τιμή στα 9,0000 (+50%) ευρώ ο όμιλος θα αποτιμάται σε 1,05 δισ. ευρώ... 




Δηλαδή θα έχει και πάλι τεράστια διαφορά από τις προαναφερθείσες εισηγμένες... Με την στρέβλωση απλά να έχει μειώσει κάπως τον βαθμό της, στα 9,0000 ευρώ...

Δεύτερο σήμα κινδύνου...

ΕΥΡΩΖΩΝΗ- Ιταλία: Δεύτερο σήμα κινδύνου - σε διάστημα μόλις 4 μηνών - για την κατάσταση της Ιταλίας και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στέλνει η Mediobanca....



ΗΤΑΝ τον περασμένο Ιούνιο, όταν διέρρευσε απόρρητη έκθεση της Mediobanca, οι αναλυτές της οποίας προειδοποιούσαν πως είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ιταλίας σε ορίζοντα 6 μηνών.

ΧΘΕΣ λοιπόν με νέα έκθεσή της η Mediobanca, προειδοποιεί πως είναι πιθανή η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, αν η Γερμανία δεν χαλαρώσει τη στάση της (και τις απαιτήσεις της) κατά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΚΑΙ ΟΠΩΣ τονίζει μεταξύ άλλων η Mediobanca, η ιταλική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση και το χρέος συνεχίζει να αυξάνει.

ΤΟ χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2 τρις ευρώ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον πλανήτη, μετά το χρέος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

"Το χρέος της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 15% του ΑΕΠ, στο 133% του ΑΕΠ, μέσα σε μόλις 15 μήνες, επειδή η οικονομία δεν εμφανίζει ανάπτυξη. Η Ιταλία κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα...", προειδοποιεί ο Antonio Guglielmi, αναλυτής της Mediobanca.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Citigroup προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για την Ιταλία μέχρι και το 2017.

Σύμφωνα με την Mediobanca, η Ιταλία έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της και ταυτόχρονα έχει εισέλθει σε ένα "αρνητικό σπιράλ", όσον αφορά σε θέματα παραγωγικότητας...

Τόση πρεμούρα πια; Μη τυχόν και τους έμεναν τα χαρτιά;;


ΜΟΗ: Με το... καλημέρα ''ξεπάστρεψαν'' καμμιά 15αριά χιλ. κομμάτια της στο -2,9%(!!), για να την κλείσουν τελικά στο +1,9% και 40 ολόκληρα σεντς πιο πάνω(!!!)... 
 
 
Δεν είχαν περάσει καν οι... 10:30 πμ. Με την τιμή στα... 8,370 και 8,3800 ευρώ. Και τα 8,7800 - που ήταν και το υψηλό της ημέρας - ευρώ έγιναν στη Δημοπρασία... 

Αυτά είναι μεροκάματα...(να μπορούσαν να μιλούσαν τα τερματικά...)
 

Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για κούρεμα ή επιμήκυνση χρέους!

 
 
Το αποκάλυψε εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας
Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για κούρεμα ή επιμήκυνση χρέους!

Ενώ στην πολιτική και οικονομική επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν για την κάλυψη του, οι σημαντικότερες εξελίξεις "τρέχουν" μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: 

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες, η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ για ελάφρυνση τιυ δημόσιου χρέους της, με νέο «κούρεμα» ή/και επιμήκυνση. 

Το απεκάλυψε εμμέσως ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του ΚΕΠΕ και το επιβεβαίωσε αργότερα, απντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Πρόκειται προφανώς για ανεπίσημη διαπραγμάτευση σε πρώιμο στάδιο, που αφορά το περίγραμμα και τις βασικές κατευθύνσεις μιας φόρμουλας για δραστική μείωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα. 

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "ειμαστε σε διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία μείωσης του χρέους", η οποία θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις "δραστικότερες" από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στο Eurogroup,  όταν είχε αποφασισθεί το πρώτο κούρεμα.

Η διατύπωση αυτή παραπέμπει ευθέως σε ένα νέο κούρεμα, που θα αφορά αυτή τη φορά  τον επίσημο τομέα (χώρες και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης). 

Αργότερα, όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινίσεις, απάντησε λακωνικά, χωρίς να διαψεύσει: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση, δεν μπορώ να πώ τίποτα περισσότερο».

Θέμα κουρέματος ή επιμήκυνσης του χρέους  δεν έχει τεθεί επισήμως από ελληνικής πλευράς. 

Ανεπισήμως όμως η κυβέρνηση  έχει προωθήσει  σε ευρωπαίκές κυβερνήσεις και στις Βρυξέλλες προς "ζύμωση"  ένα σχέδιο ελάφρυνσης των υποχρεώσεων της χώρας, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον: 

- Αντικατάσταση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος χρηματοδότησης, με 50ετές τοκοχρεολυτικό ομόλογο (amortizing bond) σταθερού επιτοκίου 0,6%

- 10ετή περίοδο χάριτος στις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. 

Το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίτευξη  συμφωνίας.

Χ.Α.: Λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης...

ΚΑΙ πάλι πολύ καλή η αξία των συναλλαγών, στα 135 εκατ. ευρώ... 


ΟΙ ΣΤΑΡ της ημέρας: ΟΤΕ - με διαφορά μεγάλη- και ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Τα 3 Warrants - ΕΥΠΙΚ - ΦΡΙΓΟ - ΟΤΟΕΛ.

ΓΙΑ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ: ΑΛΤΕΚ - ΣΑΤΟ - ΑΕΓΕΚ - ΣΕΛΟ κοκ...

FTSE25: Μέτκα και ΦΡΙΓΟ στη 1η τριάδα των αποδόσεων σήμερα...

FTSE25: Απογοήτευση από ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ...

FTSE25: Τα αστέρια του στο 12μηνο... ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΦΦΓΚΡΠ...

ΕΥΡΩΒ: Μεγάλη φασαρία για να περάσει το 0,7200(!!)... Βέβαια, εύκολα να μας χαρίσουν χρήματα οι ''φαταούλο - σατανάδες'' ξεχάστε το... 
  • Επομένως ''σπάμε πλάκα'' με τα νεύρα μας και επιμένουμε σε ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ... και όπου αλλού διαπιστώνεται υστέρηση άνευ λόγου και αιτίας...
ΕΝΑ εκατ. τεμάχια ΜΥΤΙΛ προσφέρθηκαν σήμερα από τους πονόψυχους στα φιλαράκια τους. Μήπως από τα δικά τους έδιναν;;( το 1% της εταιρείας)...

ΒΕΒΑΙΑ ας έχουμε στο πίσω του μυαλού μας και την αντιδικία με την ΔΕΗ... Δηλαδή να ξέρουν κάποιοι, κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε... 'Ολα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη... 
  • Αλλά πάλι, να βάλουν στο μετοχολόγιο την Fairfax και με το καλημέρα να της ξηγηθούν... αλμυρό φυστίκι γίνεται;;
ΘΑΥΜΑ εγένετο... Το ''φυματικό'' έκλεισε στο +2,84% και στο 0,2900 ευρώ με αγοραστές παρακαλώ...

Στα 720 εκατ. η ΜΕΤΚΑ και στα 700 εκατ. ο μπαμπάκας...

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και τι δεν είχαμε ακούσει, όταν τους λέγαμε να αγοράσουν κάτω από το 1,8000 ευρώ... 
  • Δεν έκανε λέει κομμάτια... Στο +3,3% και στα 6,0200 ευρώ με 22.500 τμχ.
ΣΑΤΟΚ: Και όμως κανείς από τους αρμόδιους δεν θα ερωτήσει... γιατί ανεβαίνει η μτχ και κλειδώνει ( από ποιούς άραγε;; ) στο πλαφόν με ανεκτέλεστο 200.000 τμχ. Τέτοια αναλγησία πια;;

AUTOHELLAS: Αs per schedule... στο +5,4% στα 8,5900 ευρώ και με 31.000 τμχ. 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ


ΜΕ την ΜΕΤΚΑ να ίπταται, ας προετοιμασθούμε για το τι θα δούμε προσεχώς από τον τίτλο της μητρικής. 




Τα σχόλια προηγουμένως φυσικά και δεν αλλάζουν. Σε μία ξεκάθαρα τασική αγορά δεν επιτρέπεται ο ΜΥΤΙΛ να είναι ουραγός!!


MYTILHNAIOS- απάντηση:



Έχετε απόλυτα δίκηο και συμφωνούμε μαζί σας. Η μετοχή του ομίλου είναι πράγματι η μεγαλύτερη απογοήτευση στην Υψηλή Κφση, σε μία αγορά ξεκάθαρα τασική...
  • Είναι αδιανόητο, αφ ενός να αποτιμάται χαμηλότερα της θυγατρικής του και αφ ετέρου στο 50% ομίλων όπως αυτών των Folli Follie - Jumbo - Βιοχάλκο - Τιτάνα που εμφανίζουν διπλάσιες αποτιμήσεις...
!ΜΥΤΙΛ: Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι η στήλη έγινε ''φανατική'' υπέρμαχος προ ολίγων μόλις εβδομάδων με την τιμή στα 4,1000 με 4,2000 ευρώ. Και έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά 45% περίπου.
  • Βέβαια συγκρινόμενος ως ανωτέρω, δεν γεννάται θέμα ότι ''πονάει'' πολύ τους φανατικούς του αυτή η διαπίστωση. Και ούτε μπορεί να πει κανείς εδώ... ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος...
Γιατί κάλλιστα οι κάτοχοι μετοχών ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΒΙΟΧΚ πουλάνε τώρα και γυρίζουν τα λεφτά τους στη μετοχή της ΜΥΤΙΛ. Αντιληπτόν κι αυτό...

Τράπεζες-Δημόσιο αφαιμάzουν την οικονομία

Φόροι και ακριβό χρήμα απορροφούν τη μείωση του κόστους εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα.
http://www.sofokleousin.gr 


Επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ακούγεται ότι θα γίνουν ή ότι υλοποιούνται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά τα λεφτά δεν έχουν επενδυθεί, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί και νέες θέσεις εργασίας. 

Αντ αυτού πολυεθνικές όπως η HP ανακοινώνουν σχέδια παίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης αλλά σημειώνουν ότι η συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη. 

Παράγοντες της τρόικας επισημαίνουν ότι όσο το Δημόσιο δεν κλείνει τις τρύπες του, τότε ότι εξοικονομούν επιχειρήσεις και πολίτες από αιματηρές περικοπές θα πηγαίνει για την κάλυψη των αναγκών του κράτους.


Ενώ λοιπόν η HP, η Cosco, οι ξένοι επενδυτές του ΟΠΑΠ, τα μεγάλα funds που μπαίνουν στις αμκ των τραπεζών κομίζουν φρέσκο χρήμα με το "τσουβάλι" στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. 


Νέες θέσεις εργασίας δεν έχουν δημιουργηθεί σε κανένα τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, αντιθέτως ακόμα και στις τηλεπικοινωνίες και στις τράπεζες γίνονται απολύσεις, σχεδιάζονται εθελούσιες αποχωρήσεις και η στρατηγική των διοικήσεων επικεντρώνεται στη μείωση κόστους, κυρίως του εργασιακού, το οποίο είναι και ελαστικό.

Αξίζει να σημεωθεί ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί περισσότερο από τις επιταγές του Μνημονίου, οι πραγματικές αποδοχές έχουν υποχωρήσει κατά 30%, σε επίπεδο που πλέον εξανεμίζονται οι καταθέσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι οικογένειες.

Τα προϊοντα όμως παραμένουν ακριβά, συνηγορώντας στη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους, καθώς από τη μια πλευρά το κόστος εργασίας μειώνεται και οι αιματηρές περικοπές σε όλα τα επίπεδα περιορίζουν το λειτουργικό κόστος ενώ από την άλλη η τιμή του τελικού προϊόντος επηρεάζεται ελάχιστα. 

Οι πρώτες ενδείξεις αποπληθωρισμού άρχισαν να καταγράφονται προ τριμήνου, ενώ αν εστιάσει κανείς παρατηρεί ότι αυτές είναι σε επουσιώδη προϊόντα και υπηρεσίες που δεν επιδρούν άμεσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια αντισταθμίζονται από την αύξηση των φόρων περιουσίας και του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρώντας και αυξάνοντας -σε πολλές περιπτώσεις- το κόστος διαβίωσης και εξανεμίζοντας τις προσπάθειες και τις αιματηρές περικοπές.

Μεγάλο μέρος των οικονομιών που επιτυγχάνουν οι επιχειρήσεις απορροφάται από το αυξημένο κόστος του χρήματος που αντλούν από το τραπεζικό σύστημα και από το "αιμοσταγές" Δημόσιο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν διπλά την πολιτική αποτυχία, επισημαίνουν πηγές της τρόικας.

Το Δημόσιο αυξάνει άμεσους και έμμεσους φόρους προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος εργασίας για να πληρώσουν φόρους, οι εργαζόμενοι περιορίζουν τις δαπάνες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος το οποίο παράλληλα σταματά να είναι και ανταποδοτικό, περιορίζοντας κάθετα τις προσφερόμενες υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια.

Όπως σημείωνε κορυφαίο στέλεχος ξένης αεροπορικής εταιρίας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, το εργασιακά στην Ελλάδα είναι μεσαίωνας εν συγκρίσει με τα όσα επικρατούν στην Ευρώπη, αλλά η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει και πάλι στους ξένους να προσλάβουν κόσμο και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

Έτσι, υποστήριξε, ότι οι ξένοι ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση να προσανατολιστεί στην ενοικίαση εργασιακού δυναμικού ώστε να επιτραπεί στους ξένους να επενδύσουν εκμηδενίζοντας το κόστος εξόδου από τη χώρα και τις διαδικασίες εισόδου.

Δηλαδή ζητούν από την κυβέρνηση να παράσχει έτοιμα οχήματα για την είσοδο ξένων και αν εν συνεχεία ευδοκιμήσουν τότε να εξετάσουν την ουσιαστική εγκατάστασή τους.

Οι θέσεις εργασίας που έχουν υποσχεθεί μεγάλες εταιρίες να δημιουργήσουν είναι ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού καθώς αναμένουν από την κυβέρνηση κίνητρα σε όλα τα επίπεδα, εννοώντας φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και νομοθετικά.

Σε αυτό το πλαίσιο η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας είναι μια θετική ένδειξη, αλλά όπως επισημαίνει η Eurobank σε ανάλυσή της μένει να υλοποιηθουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να μπουν οι ξένοι επενδυτές και να εμφανιστεί στην αγορά  το φρέσκο χρήμα.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην Πειραιώς με τα Pension Funds

Ο εντοπισμός μεγάλου συνταξιοδοτικού ταμείου στην μετοχή της Πειραιώς με ποσοστό 1% είναι ίσως η καλύτερη είδηση για την πορεία του χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα. 
 
Κι αυτό γιατί το ταμείο δεν έχει έλθει να επενδύσει για 3-6 μήνες, αλλά θεωρεί την επένδυση μακροπρόθεσμη ποντάροντας στο γύρισμα της ελληνικής οικονομίας. 
 
Η οικονομική κρίση κρύβει το γεγονός ότι, η τράπεζα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, ύστερα από συγχώνευση 7 τραπεζών σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο.
 
Οι επενδυτές, επίσης, λησμονούν όπως λέει γνωστός θεσμικός ότι, την περίοδο γυρίσματος της αγοράς οι πρώτοι που πληρώνουν τα δάνεια είναι οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν δουλειές. Κι αυτό ισχύει για τις συστημικές τράπεζες. 

Χ.Α.: Πλησιάzει ώρα 3μ.μ.

ΤΖΙΡΟΣ: Στα 72,3 εκατ. , μειωμένος αλλά δεν παύει να είναι υπολογίσιμος...

ΣΤΟ +3% ο ΟΤΕ, στο -3% ο ΟΠΑΠ. Αμ πως...


ΔΕΗ: Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Η !!!

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο κοιμώμενος γίγαντας...

ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ μάλλον θα το ξεπεράσει το... 0,7200 και σιγά τα ωά! Καλά, για το ''φυματικό'' no comments μη σπαταλάμε και φαιά ουσία...( όση μας έχει απομείνει)...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το ΕΤΕτΠ...

ΣΤΑ 380 εκατ. η κφση της ΓΕΝΙΚΗΣ και από το 1,5000 ευρώ στα 5,5000 ευρώ με 200 τεμάχια συνολικά(!)... Αμ πως...

ΚΑΤΩ από τα 300 εκατ. η ΑΤΤΙΚΗΣ...

ΦΟΒΕΡΟ το ΠΕΙΡΤΠ  και ήδη κονομάνε για τα καλά... από το 0,6000 στο 0,7750 ευρώ τώρα... Όχι, παίζουμε...

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟΤΕΡΟ: ΑΛΦΑΤΠ + ΕΤΕΤΠ + ΠΕΙΡΤΠ = σχεδόν μία κανονική Εurobank!!!



ICAP: Σε ανοδική τροχιά οι 500 πλέον κερδοφόρες ΑΕ - μία άλλη Ελλάδα!!

Σημαντική αύξηση στα λειτουργικά κέρδη εμφάνισαν το 2012 οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες, σύμφωνα με έρευνα της ICAP. Το 77,6% ήταν κερδοφόρες. Μεγάλες ανακατατάξεις στη σύνθεση της λίστας. 
 
Μόλις 67 εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χ.Α.
 
Κέρδη 2,44 δισ. για τις 500 πλέον κερδοφόρες εταιρείες - Αύξηση EBITDA 44%

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση του ελληνικού επιχειρείν, όπως προκύπτει από ανάλυση της ICAP για τις 500 πλέον κερδοφόρες εταιρίες με βάση τους ισολογισμούς του 2012. 

Η ICAP Group, εξέτασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 και διαπίστωσε, συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων εταιρειών το 2011, ότι προκύπτει σαφώς εικόνα βελτίωσης.

Κατ' αρχάς, παρά τις δυσχέρειες και το ασταθές περιβάλλον του προηγουμένου έτους, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%.

Περαιτέρω, οι 500 εταιρείες εμφάνισαν προ φόρου κέρδη ύψους 2,44 δισ. ευρώ το 2012, έναντι σημαντικών ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος. Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2012), από τις 500 εταιρείες το 77,6% ήταν κερδοφόρες, ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες.

Αναφορικά με τη σύνθεση της ομάδας των 500 πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει κερδών EBITDA του 2012), σημειώνεται ότι 132 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. 

Από τις επιχειρήσεις που «βγήκαν εκτός» κατάταξης το τελευταίο έτος, 23 εταιρείες εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα (αρνητικά κέρδη EBITDA) το 2012, ενώ οι λοιπές είτε είχαν αντίστοιχα κέρδη μικρότερα του κατωτάτου ορίου, είτε δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ή τέλος κάποιες (9) ήταν αδρανείς το τελευταίο έτος.


Τέλος, επισημαίνεται ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2012, μόνο 67 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χ.Α.

''ΕΜΕΤΙΚΑ''

ΣΑΤΟ: Στο +20% και σήμερα με ανεκτέλεστο 250000 τμχ και με 75000 τμχ. Με αποτίμηση 4,2 εκατ. ευρώ. Και αρνητικά κεφάλαια ένας Θεός ξέρει πόσα...

ΕΠΕΙΔΗ έτσι διευκολύνονται οι δανείστριες...

Bιοχάλκο: Στα 1,46 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση όμως οι αξίες είναι στις θυγατρικές




Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η συμπεριφορά της μετοχής της μητρικής Βιοχάλκο- η οποία ενδέχεται να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει εισροές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι, δίχως τις θυγατρικές η μητρική είναι απλώς μια εταιρεία με… γραφεία. 
 
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 1,46 δισ. ευρώ με την μετοχή στα 7,31 ευρώ. Η αξία, όμως, και τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται στις θυγατρικές, όπως τη Σωληνουργεία, την Ελβαλ, αλλά και τις εταιρείες ΣΙΔΕΝΟΡ και Χαλκόρ οι οποίες έχουν πληγεί από την εσωτερική αγορά.
 
Η Ελβαλ για παράδειγμα έχει επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για το 2012 και πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της προμήθειας των φύλλων αλουμινίου για τη κάλυψη του υπερσύγχρονου γηπέδου του Lusail , μία από τις υποδομές υπό κατασκευή στο Κατάρ, χώρα που θα φιλοξενήσει το Διεθνές πρωτάθλημα Χάντμπολ ανδρών τον Ιανουάριο του 2015. 
 
Οι θεσμικοί επενδυτές όπως φαίνεται απέχουν από τις θυγατρικές – και θα συνεχίσουν να απέχουν το 2013. Η χρονιά που έρχεται θα είναι η χρονιά των θυγατρικών οποιαδήποτε εξέλιξη κι αν έχει το θέμα της εισαγωγής στις Βρυξέλλες.  

Πηγήnewmoney.gr

Παράθυρο για ευνοϊκούς διακανονισμούς δανείων

Με εταιρίες που έχουν αγοράσει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις
http://www.sofokleousin.gr 




Αν και εισπρακτικές εταιρίες και τράπεζες έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους περισσότερους δανειολήπτες η ωρίμανση των συνθηκών και η εγγενής ανάγκη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για βελτίωση των δεικτών, αύξηση της αποτελεσματικότητας και ζεστό χρήμα δημιουργεί τις συνθήκες για ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών. 

Το έδαφος είναι ακόμα πιο πρόσφορο στα χαρτοφυλάκια καταναλωτικών ακάλυπτων (χωρίς εγγυήσεις) δανείων που έχουν αγοραστεί από άλλες τράπεζες.


Αυτό συμβαίνει γιατί όσες ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να πουλήσουν δανειακά χαρτοφυλάκια χωρίς εξασφαλίσεις τα πούλησαν στο 20-30% της ονομαστικής τους αξίας, προσπαθώντας να αντλήσουν ρευστότητα και να απεμπλακούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Συνεπώς ο νέος κάτοχος του δανείου το έχει αγοράσει με discount 70-80% και αν καταφέρει να εισπράξει ακόμα και 5% περισσότερα απ όσα επένδυσε για να το αποκτήσει τότε έχει επιτύχει μια ιδιαίτερα ικανοποιητική απόδοση.


Τέτοια deals αν και φαίνονται υπεραισιόδοξα και μακρινά έχουν αρχίσει να συνάπτονται μεταξύ δανειοληπτών που έχουν ουσιαστική αδυναμία να αποπληρώσουν ακόμη και το αρχικό κεφάλαιο του δανείου και των εταιριών που έχουν αγοράσει τέτοιου είδους δάνεια. 


Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές η εισπραξιμότητα δανείων χωρίς εξασφαλίσεις υπό τις σημερινές συνθήκες είναι μηδενική και συνεπώς η επίτευξη μιας συμφωνίας με σημαντικό discount για τον δανειολήπτη και την άντληση ρευστού για την τράπεζα είναι ένα win-win situation το οποίο μπορεί να ξεμπλοκάρει και τις δυο πλευρές και να οδηγήσει σε αποσυμπίεση.

Alpha Bank: Καλύτερα του αναμενομένου


Ο Προϋπολογισμός του 2013 (Π2013) συνεχίζει να εκτελείται πολύ καλύτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, τονίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, στεκόμενη ιδιαίτερα στο πρωτογενές ισοζύγιο της Κεντρικής Κυβέρνησης (ΚΚ) που εξακολουθεί να είναι πλεονασματικό στα € 1,132 δισ. στο 9μηνο 2013, έναντι ελλείμματος €2,069 δισ. στο αντίστοιχο 9μηνο του 2012 και στόχου για έλλειμμα €2,87 δισ στο 9μηνο 2013. 
 
Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει παρά το ότι έχουν ήδη αφαιρεθεί τα έκτακτα έσοδα ύψους €1,5 δισ. που είχε η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από την διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP, σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
 
Όπως μάλιστα σημειώνει, με την εκτίμηση ότι τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π.) δεν θα μειωθούν πέραν του -3,3% και με τις πρωτογενείς δαπάνες του Τ.Π. να μειώνονται κατά περίπου -6,8% και τον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) να εκτελείται όπως έχει προγραμματιστεί, εκτιμάται τώρα ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της κεντρικής κυβέρνησης (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα €1,5 δισ. του προγράμματος SMP) μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό έλλειμμα της τάξης των €0,7 δισ, από έλλειμμα €2,04 δισ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2013-2016.
 
 
Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για την υλοποίηση των προϋπολογισμών των άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως προβλέπεται και στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 (Π2014), οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Π2013 μπορεί να εκτελεστεί τελικά με πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το Προσχέδιο του Π2014 (€0,34 δισ).

About Me