31/12/13

Μια ευχή για το 2014: Μακριά από τους όψιμους «ευρωσκεπτικιστές»!


Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα – και φοβούμαι πως ούτε και η τελευταία.

Ο λόγος για την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που κάποιοι εννοούν να αμφισβητούν με κάθε ευκαιρία, αξιοποιώντας τη χρεοκοπία της χώρας μας (στην οποία εν πολλοίς και οι ίδιοι συνέβαλαν με την πολυετή παρουσία τους στο δημόσιο βίο, μέσα από θέσεις ευθύνης τις οποίες κατείχαν χωρίς ποτέ να διαμαρτύρονται για τον συνεχή και αλόγιστο δανεισμό) και τα μνημόνια και δηλώνοντας… ευρωσκεπτικιστές.

Όψιμοι ευρωσκεπτικιστές, όμως, καθώς η Ευρώπη ήταν καλή όταν έστελνε τα «πακέτα» της, μεγάλο μέρος των οποίων διασπαθίστηκε.

Τότε, βέβαια, η Ευρώπη δεν μας είχε «για φτύσιμο», ούτε «για πέταμα», ούτε «για σουτάρισμα», όπως οι όψιμοι ευρωσκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι συμβαίνει τώρα.

Συμβαίνει, όμως, πράγματι κάτι τέτοιο;

Μας έχει πράγματι εγκαταλείψει η Ευρώπη;

Προφανώς έχει κάνει λάθη – με κορυφαίο την πρόσκληση του ΔΝΤ, που έχει επιβάλει την πολιτική του και τις ιδεοληψίες του.

Αλλά είναι τα λάθη της Ευρώπης περισσότερα από τα δικά μας – συμπεριλαμβανομένων και των «λεφτά υπάρχουν» (απατηλό σύνθημα που έλαβε το 44% των ψήφων του ελληνικού λαού), της μεταφοράς των δανείων μας στους ευρωπαϊκούς λαούς και, κυρίως, της συνήθειάς μας να ρίχνουμε πάντα το φταίξιμο στους άλλους;

Και επιτέλους, όσοι δηλώνουν «ευρωσκεπτικιστές», υποστηρίζοντας κατά συνέπεια την απομάκρυνσή μας από τον φυσικό μας χώρο, που δεν είναι άλλος από την Ευρώπη, δείχνουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την Ιστορία της πατρίδας μας, ούτε το γεγονός ότι σχεδόν πάντα τις οικονομικές καταστροφές, ακολουθούσαν οι εθνικές.

Μετά την μεταπολίτευση, η Ελλάδα, δια των αμέριμνων πολιτικών της, συμπεριφέρθηκε όπως η στρουθοκάμηλος: Τα εθνικά προβλήματα ήσαν πάντα εκεί, αλλά όλοι έκρυβαν το κεφάλι στην άμμο, παριστάνοντας πως δεν συμβαίνει τίποτε και πως το μεγάλο στοίχημα ήταν να αγωνίζονται οι Έλληνες για το τέταρτο αυτοκίνητο, την έκτη τηλεόραση και το όγδοο κινητό.

Μια τεχνητή και επικίνδυνη ευημερία, που έκρυβε τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς κινδύνους.

Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και τώρα: Η βίαιη αναπροσαρμογή και η οικονομική κρίση μας απομακρύνουν (και με τη βοήθεια του λαϊκισμού και της σύγχρονης φαυλοκρατίας) από την πραγματικότητα και για άλλη μια φορά κρύβουν τους πραγματικούς κινδύνους.

Ερωτήματα προς ευρωσκεπτικιστές

Και διερωτάται κανείς – απευθύνοντας το ερώτημα στους όψιμους ευρωσκεπτικιστές:

Με ποιον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος, με τα γνωστά προβλήματα, θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου;

Θα μπορούσε η Κύπρος – και οσονούπω και η Ελλάδα – να προχωρεί σε έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς την ευρωπαϊκή προστασία;

Εδώ, ακόμη και τώρα οι Τούρκοι στέλνουν τα πλοία τους (το «Μπαρμπαρός» για την ακρίβεια) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η Λευκωσία στην Ευρώπη απευθύνεται.

Και η Ευρώπη είναι αυτή που εκδίδει προειδοποιητικές ανακοινώσεις, που αναγκάζουν την Άγκυρα να περιορίζεται σε απλές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, μόνο στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, υπάρχουν κοιτάσματα αξίας 60 δις ευρώ.

Συγγνώμη, αλλά εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, η Κύπρος όχι μόνο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξορύξεις, αλλά η ύπαρξη των κοιτασμάτων θα αποτελούσε χωρίς αμφιβολία το κίνητρο για μια νέα εισβολή, με σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να καταπιεί ολόκληρο το νησί.

Χριστουγεννιάτικα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στους Ευρωπαίους ότι θα εξαιρέσει την Κύπρο από την συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών.

Αν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας;

Θα μπορούσε να «παγώσει» το κεφάλαιο 24 του ενταξιακού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας, που αφορά θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας – κάτι που πράττει τώρα και γίνεται αποδεκτό;

Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ένα σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα, με το σκάνδαλο διαφθοράς να έχει πλήξει το σύνολο της πολιτικής της τάξης.

Παρ’ όλα αυτά – για την ακρίβεια, ακριβώς γι’ αυτό – εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στις 23 Δεκεμβρίου, χριστουγεννιάτικά, τέσσερα τουρκικά φάντομ πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, για πέμπτη φορά μέσα στο 2013.

Την ίδια μέρα, συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 9 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Κατά τη γνώμη των όψιμων ευρωσκεπτικιστών, τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα βρισκόταν εκτός ΕΕ και δεν προκαλούσε κάθε τόσο την αντίδραση των Ευρωπαίων, που συνεχίζουν να μην δίνουν στην Άγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επικαλούμενοι την ανάγκη για καλή γειτονία;

Επίσης:

Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, πριν από λίγες ημέρες, ούτε η ΠΓΔΜ έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων – το θέμα δεν μπήκε καν στην ατζέντα, παρά την πέμπτη από το 2009, θετική πρόταση της Κομισιόν.

Μάλιστα, υπήρχε και διαφοροποίηση (επί τα χείρω για τα Σκόπια) στη διατύπωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, καθώς αυτή τη φορά δεν έγινε καν λόγος σε «σημαντική πρόοδο», ενώ υπογραμμίζεται και πάλι η ανάγκη για λύση στο θέμα της ονομασίας και καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, υποστηρίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου:

«Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτύχει συναίνεση, εξαιτίας ενός κράτους- μέλους. Όλο τον καιρό είμαστε αντιμέτωποι με τελεσίγραφα από το νότιο γείτονά μας, όχι μόνο για το όνομα του κράτους, αλλά και για την ταυτότητα των “μακεδόνων” πολιτών. Η Αθήνα, παρεμποδίζοντας την ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, μας στερεί το δικαίωμα στην ευημερία».

Συγγνώμη, αλλά τι πιστεύουν οι όψιμοι ευρωσκεπτικιστές;

Ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίζει την προκλητική στάση των Σκοπίων, αν βρισκόταν εκτός ΕΕ;

Αν υπάρχει μια ευχή που αξίζει να κάνουμε όλοι για την καινούργια χρονιά, είναι να μπορέσει η πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της, βγαίνοντας από τα μνημόνια, αλλά πάντα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διότι ακόμη και όπως είναι σήμερα τα πράγματα, από την Ευρώπη παίρνουμε περισσότερα από όσα δίνουμε.

Ανατροπή! Κατάθεση των μεικτών μισθών στις τράπεζες

ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα υποχρεώνει τους εργοδότες να καταθέτουν τους μεικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Σχετική πρόταση με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής είχε γίνει σε αναφορά φοροτεχνικού η οποία κατατέθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. 


Η πρόταση προβλέπει ότι οι εργοδότες θα υποβάλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ μέσω διαδικτύου αλλά και των ΚΕΠ. Εν συνεχεία θα καταβάλουν τον μεικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.


Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μεικτών μισθών των εργαζομένων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο, θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».

«Πήγαινε να βοηθήσει και χτύπησε ο Σουμάχερ!»

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του Σουμάχερ, αλλά υπάρχει μικρή βελτίωση, είπαν οι γιατροί. Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλύψεις για το πως χτύπησε!

Η υγεία του Mίκαελ Σουμάχερ παρουσίασε μια «μικρή βελτίωση» μετά από μια δεύτερη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας για να καθαρίσουν ένα αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Η κατάστασή του εξακολουθεί να θεωρείται «κρίσιμη» και «εύθραυστη» από τους γιατρούς στηΓκρενόμπλ.

Συγκλονιστικά είναι τα νέα στοιχεία για το ατύχημα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία γράφει ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ έκανε σκι με φίλους και ένας από αυτούς έπεσε. Στην προσπάθεια του να τον βοηθήσει ο Σουμάχερ έπεσε πάνω στον βράχο και χτύπησε το κεφάλι του...
Στη φωτογραφία βλέπετε το σημείου που χτύπησε ο Σουμάχερ
gazzetta.gr

Ε,να μην ''τρελαθούμε'' κιόλας... Με απώλειες 5200 μονάδων από τα υψηλά και στο -81,50%!!





  • Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...το ταμπλό!

Να μην ''τρελαθούμε'' κιόλας... Με απώλειες 5200 μονάδων από τα υψηλά εν έτει 1999 (και -81,50%!! τώρα) την στιγμή που όλες οι άλλες αγορές καταγράφουν ή κατέγραψαν στην πορεία νέα ιστορικά υψηλά. 

Ο γ.δ. λοιπόν στο +34,76% του 2012 πρόσθεσε άλλο ένα +28,06% το 2013, κατατάσσοντας το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο η άνοδος αυτή δεν απαλύνει ούτε κατά προσέγγιση τις διαχρονικές τεράστιες ζημίες που έχει προκαλέσει στους επενδυτές..

------------------

ΑΚΟΜΗ και στις 1.200 μονάδες το Χ.Α. δεν θεωρείται ότι έχει κάνει κάτι αξιόλογο, αν συνεκτιμηθεί η πολυετής πτώση από τις 5.300 μονάδες (υψηλά του 2007 και -78%) και πιο χειρότερο από τις 6355 μονάδες της 17ης Σεπτ. 1999. Και... χειροτερότερα, λαμβάνοντας υπόψη το παγκόσμια ανοδικό momentum σύσσωμων των αγορών.

ME MHNYMA

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/p480x480/1231199_592298567507912_1502631370_n.jpg

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας


Η προθεσμία λήγει 3 Ιανουαρίου-Το ΥΠΟΙΚ ευχαριστεί όσους πολίτες ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους
http://www.sofokleousin.gr
Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Ανοιχτές για το κοινό θα παραμείνουν οι ΔΟΥ τελικά την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου του 2014, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έκτακτες συναλλαγές. Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά. Έτσι, δίνεται παράταση και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. 

Αρχικά, είχε οριστεί ότι οι ΔΟΥ δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, όμως οι υπάλληλοι θα βρίσκονταν στις θέσεις εργασίας τους ώστε να ενημερωθούν κυρίως για τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι οι εκτελούντες προϊστάμενοι των  ΔΥΟ θα πρέπει να ορίσουν τρεις έως πέντε υπαλλήλους- ανάλογα με το μέγεθος της κάθε ΔΥΟ-για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκτάκτων περιπτώσεων συναλλαγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν:

-Τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που λήγει η προθεσμία υποβολής του,
-Την παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014,
-Την κατάθεση δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου κατοίκου εξωτερικού, σε εκτέλεση προσυμφώνου μεταβίβασης που λήγει η προθεσμία,
-Τη κατάθεση δήλωσης κληρονομιάς, κλπ.
Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η παράταση δόθηκε λόγω της υψηλής προσέλευσης των πολιτών στις ΔΟΥ και στις τράπεζες, προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο χαρακτηρίζει αξιέπαινη την προσέλευση των πολιτών και ευχαριστεί όσους ήδη ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με συνέπεια στην υποχρέωσή τους.

ΧΑ: «Χαλαρά» κλείνει τη χρονιά




του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Θετικό κλείσιμο για μια πετυχημένη χρονιά, όπως το 2013, θέλει να κάνει το Χ.Α. Μαζεύονται οι απώλειες στην Εθνική, ενισχύεται η ανοδική αντίδραση των Μυτιληναίου, Motor Oil, MIG, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, CC HBC. Περιορισμένος ο τζίρος.

Πάνω από τις 1.160 μονάδες έχει γυρίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με τον FT 25 κατά 0,37% υψηλότερα (στις 386 μονάδες), παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση των τραπεζών προς τις 178 μονάδες.
 Μέτρια η αξία των συναλλαγών, αν και με αυξημένο τζίρο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στα warrants της Alpha Bank.

Η μετοχή της Alpha Bank παραμένει χαμηλότερα προς το 0,624 ευρώ, ενώ έχουν περιοριστεί σχετικά οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες της Εθνικής. 

Η μετοχή της ΕΤΕ, με συναλλαγές περίπου 550.000 τεμαχίων, υποχωρεί κατά 1,28% στα 3,87 ευρώ. Σταθερή στο 1,49 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Ενισχύεται, σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, η αντίδραση μετοχών όπως Μυτιληναίος (1,24%), Motor Oil (1,72%), ΕΧΑΕ (2,33%), MIG (1,60%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,21%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,83%), ενώ σταθερά σε θετικό έδαφος συνεχίζει η CC HBC στα 21 ευρώ.

Μικτή εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τις ΣΙΔΕΝΟΡ, Eurobank, Υγεία, J&P Άβαξ, Intracom, ΕΥΑΘ, ΧΑΛΚΟΡ και Ικτίνος να σημειώνουν μικρή άνοδο, σε αντίθεση με τις Ιατρικό, ΕΛΒΑΛ, Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, Fourlis που υποχωρούν.

Στα επίπεδα περίπου των 25 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.
Σε ανάλογο ράθυμο ρυθμό συνεχίζεται η τελευταία συνεδρίαση του 2013 και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 6.755 μονάδες ο FTSE 100, στις 4.288 μονάδες, ενώ κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ποιος είναι ο Νούμερο 1 κίνδυνος...

Ποιος είναι ο Νούμερο 1 κίνδυνος που απειλεί τόσο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όσο και τις αναδυόμενες αγορές; "Ο πολιτικός κίνδυνος" προειδοποιεί ρητά και κατηγορηματικά ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy.



Όπως εξηγεί στην τελευταία ανάλυσή του για το 2013, το πολιτικό ρίσκο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας το 2014. Ενδεικτικά παραδείγματα; Δεν είναι λίγα...


- Η πολιτική δίνη στην οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία, υπό το βάρος του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς. - Οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες σε Ουκρανία και Ταϊλάνδη. - Το ευρωσκεπτικιστικό και αντι-γερμανικό αίσθημα εντός της Ευρωζώνης.


- Η έλλειψη ισχυρής ηγεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην παγκόσμια οικονομία. "Το πολιτικό ρίσκο αυξήθηκε κατακόρυφα το 2013. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το 2014", υποστηρίζει ο επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy.


Εστιάζοντας ο Nicholas Spiro περαιτέρω στην πορεία της Ευρωζώνης, εξηγεί χαρακτηριστικά: Η ανάγκη για επιτάχυνση της επιβολής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

ΝΙΚΚΕΙ: Οι «καλύτερες» μέρες είναι μπροστά...

ΝΙΚΚΕΙ: Ο Nikkei μπορεί να ολοκλήρωσε την καλύτερη χρονιά του από το 1972 αλλά οι «καλύτερες» μέρες είναι μπροστά, εκτιμά η Nomura. 


«Οι ιαπωνικές μετοχές θα έχουν τις καλύτερες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το επόμενο έτος», προβλέπει ο διεθνής οίκος Nomura ενώ συμπληρώνει πως η περαιτέρω υποβάθμιση του γιεν θα δώσει περισσότερη ώθηση στην οικονομία της Ιαπωνίας.  

O Nikkei έκλεισε την χρόνια φτάνοντας στις 16,297.31 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 53,7% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ όπως τονίζει η Nomura αναμένεται να ξεπεράσει τις 18.000 μονάδες ως το τέλος του 2014. 

Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, η Nomura προβλέπει πως ο δείκτης Nikkei μπορεί να αγγίξει και τις 25.000 μονάδες, υπό την προϋπόθεση πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πολιτική του πρωθυπουργού Shinzo Abe θα αποδώσουν θετικά αποτελέσματα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ (του Μάνου Χατζηδάκη)...

  • ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ (του Μάνου Χατζηδάκη): 

Οι ανασκοπήσεις κάθε μορφής για ένα επαγγελματία ή ειδικό του χώρου έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι βαρετές και συνήθως σταματούν εκεί που πάνε να αποκτήσουν ενδιαφέρον. 


Το τι έγινε το 2013 σαφώς έχει τις προβολές του στην επόμενη χρονιά ωστόσο σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή είναι επισφαλές να παρεκκλίνει κανείς από ασφαλείς εκτιμήσεις του τύπου «ναι ήταν καλή χρονιά το 2013, και το 2014 θα είναι καλή αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα». 


Η παραπάνω φράση προφυλάσσει από κάθε κακοτοπιά αστοχίας και δίνει το δικαίωμα του χρόνου τέτοια εποχή στον ειδικό να υπενθυμίσει με μεγάλη αυταρέσκεια, αφού καλύπτεται από κάθε ενδεχόμενο, την επιτυχή πρόβλεψη του: «Το είχαμε άλλωστε πει».

Από το 2008 και μετά κάθε χρονιά ήταν ξεχωριστή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αυτή την εξαετία οι επιζήσαντες της ελληνικής αγοράς τα έζησαν όλα: 

Μια παγκόσμια κρίση, μια εσωτερική χρεοκοπία, δύο μεγάλα χρηματιστηριακά κραχ, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και παραλλαγές πολιτικής συγκυβέρνησης αδιανόητες για κάποια όχι παλαιότερα χρόνια. 


Επίσης είδε πολυετή ιστορικά χαμηλά και απαξίωσε σε κάθε είδος επενδυτικής αξίας που είχε την βάση της στον Ελληνικό χώρο. 

Το να τοποθετηθεί κανείς στο χρηματιστήριο σε μια ανάκαμψη τιμών μετά από υποχώρηση 80% από την αρχή της πτώσης όταν οι ξένες αγορές έδειχναν ικανές να συνεχίσουν το ράλι ελεώ ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων ήταν ένα καλό μεσοπρόθεσμο στοίχημα. 


Αυτά πέρυσι τέτοια εποχή. Τώρα το Χρηματιστήριο έχει υπερδιπλασιάσει από τα χαμηλά του και η άνοδος έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο εύρος τίτλων κάνοντας το… ποντάρισμα πιο επιλεκτικό και άρα πιο δύσκολο.

Αναμένονται νέα υψηλά το 2014...


Αδιαμφισβήτητα το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για τις μετοχές... Στα υψηλότερα επίπεδά του έκλεισε το 2013 για τις παγκόσμιες μετοχές, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων οδεύουν προς την πρώτη ετήσια άνοδο από το 2009, καθώς οι επενδυτές «γιορτάζουν» την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ προσδοκούν ακόμη περισσότερα.

Όπως σημειώνει το Reuters, χάρη στις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης και στο βελτιωμένο οικονομικό outlook, το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για τις μετοχές. Η Wall Street οδεύει προς την καλύτερη χρονιά από το 1997, με κέρδη 29%, ενώ ο Nikkei 225 στο Τόκιο, ενισχύθηκε κατά 56,7%. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 16% στη διάρκεια του 2013.

Αναμένονται νέα υψηλά το 2014... Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να καταγράψουν νέα υψηλά το 2014, ενώ οι μετοχές σε Κίνα και ΗΠΑ θα σημειώσουν ισχυρά κέρδη.

Ο χρυσός αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν οριακά, παρά την προτίμηση που δείχνουν οι επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν ένα μαζικό sell –off στα ομόλογα των κυριότερων οικονομιών, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που Fed και EKT έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι οι αναδυόμενες αγορές αποτέλεσαν την εξαίρεση στο ράλι του 2013, καθώς υποχώρησαν κατά -5%, με φόντο τις ανησυχίες για τη μείωση της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως λόγω του tapering από τη Federal Reserve.

Σε υψηλά διετίας το ευρώ... Το ευρώ οδεύει προς υψηλά διετίας έναντι του δολαρίου, ωστόσο η δημοσκόπηση του Reuters προβλέπει αντιστροφή της ανοδικής τάσης το 2014, καθώς η στάση της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της Fed.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Βγαίνει στη...σύνταξη ο Ρίζος!

Παρελθόν για τη ΔΕΗ αποτελεί από σήμερα ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος, ο οποίος είναι υπόδικος για το γνωστό σκάνδαλο της «ΓΕΝΟΠ TOURS», αλλά και κατηγορούμενος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ υπέβαλε χθες την παραίτησή του για... συνταξιοδοτικούς λόγους! Σημειωτέον ότι ο Ρ. Ρίζος συμπλήρωσε 41 χρόνια υπηρεσίας στη ΔΕΗ και έτσι, σε ηλικία 60 ετών, θα αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του...

Βαριές κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ο Ρίζος Ρίζος βρέθηκε από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος να διαθέτει μαζί με τις κόρες του σε δύο λογαριασμούς της offshore εταιρείας του το ποσό των 750.547 ευρώ. Ο επί 23 χρόνια συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ και μέχρι το 2011 οργανωτικός ή γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου για τις επιχορηγήσεις που έδινε η ΔΕΗ στο συνδικάτο και τις οποίες συνδικαλιστές ξόδευαν σε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και στην πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους...

Κέρδη και ζημιές...

Συνολικά η ζημιά που υπέστη η επιχείρηση για την περίοδο 1999-2010 ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ. Ο Ρίζος Ρίζος, ο οποίος είχε διαγραφεί πριν από δύο χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε τη συνδικαλιστική παράταξή του, βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 41 χρόνια θητείας στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνει κερδισμένο μετά την αποχώρησή του. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ βγαίνει ζημιωμένη κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ...

ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών

Αντισυνταγματικές έκρινε, με δύο αποφάσεις του, το Μισθοδικείο τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, καθώς επίσης έκρινε ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές. Κατόπιν αυτών, οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο καθεστώς προ του δευτέρου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Σαρπ, δημοσίευσε δύο αποφάσεις: η πρώτη απόφαση αφορά τα μισθολογικά των δικαστών και η δεύτερη, τα φορολογικά.
Συγκεκριμένα, από το Μισθοδικείο κρίθηκε ότι οι συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και η υποχρέωση αναδρομικής επιστροφής αποδοχών τους που νόμιμα είχαν εισπράξει, αντιβαίνει στα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το άρθρο 26 του Συντάγματος καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες. Ειδικά δε, για τη δικαστική λειτουργία καθιερώνεται η ανεξαρτησία της, η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως και το κύριο στοιχείο, που την καθιστά ισότιμη και ισοδύναμη προς τις άλλες δύο λειτουργίες.
Ακόμη -συνεχίζει το Μισθοδικείο- προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας, το Σύνταγμα αναγνωρίζει, «ευθέως και ρητώς με το άρθρο 87 παράγραφος 2, λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστές που συγκροτούν τα δικαστήρια και ταυτίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (και δι' αυτής την ισοτιμία της με τις άλλες δύο λειτουργίες, μέσω της οποίας πραγματοποιείται, αποτελεσματική διάκριση των λειτουργιών) προς την ανεξαρτησία των δικαστών».
Μάλιστα, εγγύηση προς εξασφάλιση της ανεξαρτησίας αυτής θεωρείται, κατά την έννοια του άρθρου 26 του Συντάγματος και η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, την οποία το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως και ρητώς στο άρθρο 88 παράγραφος 2, επιτάσσοντας τη χορήγηση σε αυτούς αποδοχών, οι οποίες πρέπει πάντοτε να είναι ανάλογες προς το λειτούργημά τους, συνεχίζει η απόφαση.
Συνεπώς -συνεχίζει το Μισθοδικείο- οι αποδοχές των δικαστών πρέπει όχι μόνον να είναι τουλάχιστον ίσες προς τις αποδοχές των αντιστοίχων προς τους δικαστικούς λειτουργούς οργάνων των άλλων δύο λειτουργιών, αλλά «και επαρκείς να εξασφαλίσουν αφ' ενός μεν την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών, δηλαδή την διαβίωσή τους κατά τρόπο συνάδοντα προς το κύρος του λειτουργήματος που ασκούν και της αποστολής τους».
Παράλληλα, το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των δικαστικών, με μείωση των αποδοχών τους, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η μείωση αυτή είναι τέτοιας φύσεως ή εκτάσεως, που να επιφέρει πράγματι ανατροπή του έως τότε ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει αφ' ενός μεν χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος και αφ' ετέρου χωρίς να προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία ότι η μείωση αυτή είναι αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλα μέτρα.
Κατόπιν αυτών, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, «αντίκεινται στο άρθρο 26 του Συντάγματος και στις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, με την χορήγηση σε αυτούς αποδοχών ανάλογων προς το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματός τους».
Φοροαπαλλαγή δικαστών
Εξάλλου, με άλλη απόφαση του Μισθοδικείου κρίθηκε ότι οι δικαστές δικαιούνται φοροαπαλλαγή 25% επί των ακαθαρίστων αποδοχών τους, όπως και οι βουλευτές.
Αναλυτικότερα, το Μισθοδικείο, αφού επαναλαμβάνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της διακρίσεως των τριών εξουσιών και εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστών, κ.λπ., σημειώνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι ισότιμες και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη, ενώ η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποζημιώσεων, ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Το Μισθοδικείο, τελικά, έκρινε ότι μη νόμιμα, προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., απέρριψε το αίτημα δικαστικής λειτουργού που ζητούσε να αφαιρεθεί από το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο ποσό των αποδοχών της ποσό ίσο με το 25%.
Σημειώνεται ότι στο Μισθοδικείο συμμετέχουν καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόροι. Επίσης, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης (αρεοπαγίτη, εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της Διοικητικής Δικαιοσύνης (συμβούλου Επικρατείας, διοικητικού εφέτη, κ.λπ.), προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Τέλος, στο Μισθοδικείο έχουν προσφύγει δικαστικές Ενώσεις, δικαστές, κ.λπ.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

1500 πολίτες κατέθεσαν 1 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας

Περισσότεροι από 1500 πολίτες από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή προχώρησαν στην πληρωμή 1 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία προεισπράττονται.


Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες η Κίνηση Πολιτών προχώρησε στην είσπραξη του 1 ευρώ έξω από την εφορία Αγρινίου, στην οποία στη συνέχεια κατέθεσε το ποσό που συγκεντρώθηκε για τα τέλη κυκλοφορίας. Πέρσι περίπου 300 πολίτες πλήρωσαν ένα ευρώ για τα τέλη και φέτος ο αριθμός ξεπέρασε τους 1500 πολίτες που δήλωσαν προς πάσα κατεύθυνση «δεν έχω, δεν μπορώ, δεν πληρώνω».

Η Κίνηση Πολιτών δηλώνουν στο AgrinioNet.gr «δεν θέλουμε να είμαστε εκπρόθεσμοι, διότι γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας ως Έλληνες πολίτες, διαφωνώντας στο ύψος και την ποιότητα των τελών και ζητάμε την εναρμόνιση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε. Θα καταθέσουμε αίτηση αναστολής για τα τέλη, για κάθε έναν που συμμετέχει συμβολικά με το ποσό του 1 ευρώ, ώστε να μην χρεωθούν διπλά τέλη, να μην αφαιρεθούν πινακίδες και να μην υπάρχουν προβλήματα με την τροχαία και στη συνέχεια, εξού και το ποσό των 20 ευρώ, θα καταθέσουμε ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ, σε συνεργασία με το ΙΝΚΑ, κατά της διαδικασίας προείσπραξης των τελών σε όλους του Έλληνες. Συνεχίζουμε αμετανόητα να δηλώνουμε ότι δεν έχουμε, δεν μπορούμε, δεν πληρώνουμε».
http://agrinionet.gr

ΤΟ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

31/12/13

Η μάχη του... αυτονόητου

Του Ν.Γ.Δρόσου
Δικαιούνται οι νεκροί συντάξεις; Μπορούν να φεύγουν οι κλέφτες ατιμώρητοι; Όσο η Πολιτεία, αλλά και η ίδια η κοινωνία, δεν δίνουν τις αυτονόητες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αυτά, τόσο διαιωνίζεται το σαθρό περιβάλλον που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας μας.

Η μάχη του...  αυτονόητου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σε μια χώρα στην οποία ο πολιτικός κόσμος ένοιωθε επί χρόνια ότι βρισκόταν στο απυρόβλητο, οι πρόσφατες καταδίκες πολιτικών προσώπων για ήσσονος ή μείζονος σημασίας υποθέσεις, αποκαθιστούν όχι μόνον το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά την ίδια την υπόσταση της πολιτείας, ως ευνομούμενου κράτους.
Συνιστούν τη μάχη του αυτονόητου που χρόνια τώρα "αμελεί" να δώσει η χώρα μας συντηρώντας μεγαλειώδη ατοπήματα τα οποία, τελικά, οδήγησαν στη χρεοκοπία της.
Αυτό που θα θεωρούνταν αυτονόητο σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου, δηλαδή η ισονομία και η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για τη δική μας αποτελούσε ζητούμενο επί δεκαετίες και η μάχη για την κατάκτησή του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Πόση απόσταση, άραγε, χωρίζει τις μίζες που αποδεδειγμένα δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, από το εύρος που είχε λάβει το φαινόμενο των «μαϊμού» συντάξεων ή των παράνομα χορηγούμενων επιδομάτων πρόνοιας;
Όσο νοσηρό είναι το ένα φαινόμενο, είναι και το άλλο, αφού αμφότερα απομυζούν το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη και συντηρούν το αίσθημα της ατιμωρησίας σε πολλές και διαφορετικές βαθμίδες της κοινωνίας μας.
Οι πολιτικοί, συνταγματικά προστατευμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους απλούς πολίτες και ψηφοφόρους τους, αποτέλεσαν έτσι για χρόνια μια κάστα ανθρώπων που όχι μόνον νόμιζε, αλλά ήταν και στην πραγματικότητα στο απυρόβλητο.
Το «ακαταδίωκτο» τη συντρόφευε, με τη μία ή την άλλη μορφή, γεγονός που την απαξίωνε στη συνείδηση της κοινής γνώμης και οδηγούσε στον σταδιακό εκφυλισμό των κορυφαίων θεσμών ενός κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Αντίστοιχα, η πλημμελής άσκηση ελέγχου εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού επέτρεπε την ευρεία ανάπτυξη παρασιτικών φαινομένων όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, η εξασφάλιση κατά τρόπο παράνομο συντάξεων ή προνοιακών επιδομάτων, η καταπάτηση οικοπεδικών εκτάσεων και η αυθαίρετη ανοικοδόμηση, για να αναφέρουμε μόνον ορισμένα.
Πότε, κατά το παρελθόν, υπήρξε έστω και μερική αντιμετώπιση φαινομένων όπως αυτά;
Πολύ περισσότερο, πότε επιχειρήθηκε κατά τρόπο συστηματικό και συνεπή η καταπολέμηση της ληστείας του δημόσιου πλούτου και του χρήματος του φορολογούμενου πολίτη;
Αν σήμερα ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί βρίσκουν εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, τούτο οφείλεται και στο γεγονός ότι η περίφημη «μάχη του αυτονόητου» άργησε να δοθεί στη χώρα μας.
Ο λαϊκισμός, η παροχολογία, οι πελατειακές σχέσεις και τα πολυποίκιλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ουδέποτε ευνόησαν τη διεξαγωγή αυτής της μάχης.
Έτσι, όμως, από κοινού με την οικονομική χρεοκοπία οδηγηθήκαμε και στην αντίστοιχη πολιτική και κοινωνική.
«Ο πρότερος έντιμος βίος δεν σημαίνει ότι δεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη στο παρελθόν, αλλά ότι δεν μπορούσε να ελεγχθεί", είπε χθες κατά την αγόρευσή του στη δίκη Μ.Λιάπη, ο εισαγγελέας της έδρας, αρνούμενος να δεχθεί το στοιχείο αυτό ως ελαφρυντικό αλλά και περιγράφοντας κατά τρόπο γλαφυρό τον μανδύα προστασίας που κάλυπτε έως τώρα ένα τμήμα, τουλάχιστον, του πολιτικού κόσμου της χώρας.
«Η δικαιοσύνη είναι ο κυματοθραύστης των αδίστακτων αδηφάγων του δημοσίου χρήματος», πρόσθεσε...
Αυτός είναι ο φυσικός ρόλος της δικαιοσύνης και αυτή είναι η μάχη που εξ' ορισμού οφείλει να δώσει.
Πέραν της Δικαιοσύνης, όμως, τη μάχη αυτή οφείλουν να δώσουν τόσο οι άλλες δυο εξουσίες, νομοθετική και εκτελεστική, όσο και η ίδια η κοινωνία.
Όταν οι πολιτικοί εξαγγέλλουν, εμείς οφείλουμε να ρωτάμε «πώς θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες αυτές;».
Όσο δεν το πράττουμε, απλώς διαιωνίζουμε τη φαυλότητα που μας οδήγησε έως εδώ...

Ο ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ

Χαϊδεμένος: Το οικόπεδο στην Κερατέα και τα ντεσού της αγοράς

  31/12/13
Χαϊδεμένος: Το οικόπεδο στην Κερατέα και τα ντεσού της αγοράς
Η ανακοίνωση της Χαϊδεμένος για τη βασική απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης ήταν σαφής: Η εταιρεία θα εξαγοράσει οικόπεδο στην Κερατέα (έναντι 950 χιλιάδων ευρώ), ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων, που συνορεύει με ήδη υπάρχουσα έκταση της εισηγμένης. Η συγκεκριμένη αγορά «αποφασίστηκε ενόψει μελλοντικής της μετεγκατάστασης».
Βέβαια, το ζήτημα της μετεγκατάστασης δεν φαίνεται να είναι άμεσο. Άλλωστε δεν αποτελεί και εύκολη υπόθεση σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση της εταιρείας στην Κερατέα -αν και όποτε αυτή γίνει- θα αφήσει προς αξιοποίηση τα υπάρχοντα ιδιόκτητα ακίνητα της Χαϊδεμένος στον Άλιμο, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητης αξίας θεωρούνται, ιδίως σε βάθος χρόνου, όταν θα έχει ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Και αυτό, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι πολλαπλάσιο (24,5 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου).
Επιπλέον, το κόστος της εξαγοράς του ακινήτου (950 χιλιάδες ευρώ) δεν αποτελεί πονοκέφαλο για την εισηγμένη καθώς στις 30/9/2013 ο καθαρός της δανεισμός ανερχόταν μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ (12,5 εκατ. δάνεια, 10 εκατ. ταμείο) και το EBITDA του εννεαμήνου είχε διαμορφωθεί στα +956 χιλ. ευρώ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάποιοι μιλούν για μετοχή που ενδεχομένως να «δώσει λεφτά» κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι περισσότεροι ωστόσο -όπως φαίνεται και από το χαμηλό όγκο των συναλλαγών (11,6 χιλ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο- δεν φαίνεται να συγκινούνται, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Η απόδοση της μετοχής του τελευταίου δωδεκαμήνου είναι -9,2% και της τελευταίας πενταετίας στο -42%...

O XAMAIΛΕΩΝ

Καζίνο Φλοίσβου: Η αποζημίωση ήρθε αλλά οι δικαιούχοι... απέθαναν

Δημοσιεύθηκε: 07:51 - 31/12/13
Καζίνο Φλοίσβου: Η αποζημίωση ήρθε αλλά οι δικαιούχοι... απέθαναν
Σχεδόν 20 χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρηθεί σε τέσσερις εργολάβους για την κατασκευή και λειτουργία καζίνο στο Φλοίσβο η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση και καταβάλλει αποζημίωση 29.600.000 ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη η απόφαση για την πληρωμή της αποζημίωσης στην κοινοπραξία «Καζίνο Αθηνών» (στην οποία συμμετείχαν οι τεχνικές εταιρείες Προοδευτική, ΑΤΤΙΚΑΤ, Τεχνοδομή Αφοί Τραυλού και ΑΛΤΕ) με βάση την υπ'αριθμόν 1409/2009 αναγνωριστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί, στις 13 Δεκεμβρίου, σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια στην υπόθεση: Εχουν κλείσει οι περισσότεροι από τους εργολάβους που συμμετείχαν στην «Καζίνο Αθηνών».
Τα χρήματα δεν πρόκειται να πάνε στις εταιρείες ΑΛΤΕ (του Απόστολου Αλλαμανή) και Τεχνοδομή αφού έχουν χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, αλλά στους πιστωτές τους. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκονται και οι άλλοι δύο συνέταιροι της «Καζίνο Αθηνών», η ΑΤΤΙΚΑΤ και η Προοδευτική.
Πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν έκανε δεκτή την αίτηση της ΑΤΤΙΚΑΤ προς επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με την πλειοψηφία των πιστωτών της σύμφωνα με το άρθρο 99. Η εταιρεία άσκησε έφεση η οποία εκδικάζεται το Μάϊο του 2014, αλλά στην ουσία δεν έχει δραστηριότητα.
Οσο για τη διοίκηση της Προοδευτικής; έχει γνωστοποιήσει πως θα αξιοποιήσει την αποζημίωση για το καζίνο στο Φλοίσβο που «έμεινε στα χαρτιά» για να συνδιαλλαγεί με τους πιστωτές...

Ενέργεια: Ποιες τιμές δίνει η Gazprom στο αέριο

31/12/13

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
 
«Κλειδώνει» η τελική πρόταση των Ρώσων για τις τιμές. Τι προβλέπεται για το κόστος και την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας. Πώς αντιδρούν οι βιομήχανοι στα νέα δεδομένα. Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα για την κυβέρνηση. 
 
Ενέργεια: Ποιες τιμές δίνει η Gazprom στο φυσικό αέριο-Το δίλημμα της κυβέρνησης

Μέσα στην εβδομάδα τελικά θα κληρώσει αν η σύμβαση ΔΕΠΑ –Gazprom για το ρωσικό αέριο θα ανανεωθεί με τις «εκπτώσεις» που προτείνουν οι προμηθευτές, ή αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τις αμέσως επόμενες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα γνωρίζει τις τελικές προτάσεις της Gazprom, τις οποίες και θα προωθήσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στο Μαξίμου για την αποδοχή τους ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΔΕΠΑ και κυβέρνηση θα επιδιώξουν να έχουν και μία πρώτη αξιολόγηση των όρων της σύμβασης, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν κατά την εξάμηνη διαπραγμάτευση από τους μεγαλύτερους καταναλωτές που είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ και ανεξάρτητοι), αλλά και από τις μεγάλες βιομηχανίες- αγοραστές ενέργειας.

Ο λόγος είναι ότι οι όροι των συμβάσεων που έχει η ΔΕΠΑ με τους παραγωγούς φυσικού αερίου, μεταφέρονται αυτούσιοι στις συμβάσεις της με τους μεγάλους καταναλωτές. Οι τελευταίοι, όπως είναι γνωστό διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ενέργειας με το οποίο επιβαρύνεται η εγχώρια παραγωγή, ένα μέρος του οποίου οφείλεται στις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους παραγωγούς (η τιμή του ρώσικου αερίου στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη).

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η τιμή που έχει επιτευχθεί βρίσκεται λίγο κάτω από τα 400 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα. Το ποσό προκύπτει από μια φόρμουλα στην οποία λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες (ισοτιμίες, τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων του καθώς και τιμές σποτ φυσικού αερίου κ.τλ.).

Παράλληλα, προβλέπεται η επιμήκυνση για ένα χρόνο της αναδρομικής ισχύος της νέας τιμής, έναντι των 6 μηνών που επέμενε η ρωσική πλευρά, θέτοντας ως όριο τον περασμένο Ιούνιο, οπότε έγινε η ανταλλαγή εγγράφων και τυπικά ξεκίνησε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Τα αιτήματα των βιομηχάνων

Το Euro2day.gr έχει υπόψη του τις θέσεις της βιομηχανίας σύμφωνα με τις οποίες οι όροι της σύμβασης ΔΕΠΑ – Gazprom, δεν θα πρέπει να απέχουν σημαντικά από τους αντίστοιχους που ισχύουν στις συμβάσεις των Ρώσων με άλλους ευρωπαίους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι με μέσο όριο τιμής του ρωσικού αερίου στα 370 δολάρια τα 1.000 κυβικά (στη Γερμανία 340 δολάρια λόγω υψηλής κατανάλωσης) και τα στοιχεία που προκύπτουν για τις τιμές που πουλά η Ρωσία στην Ουκρανία, η τιμή για την Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά τα 380 δολάρια.

Επίσης, θεωρούν ελάχιστο το χρόνο αναδρομικότητας στην ισχύ των νέων τιμών, από τη στιγμή που σε άλλους ευρωπαίους πελάτες της, η Gazprom πρόσφερε πολλαπλάσιο χρόνο με αποτέλεσμα να τους επιστρέψει συνολικά το 2012 και 2013 κοντά στα 4 δισ. δολάρια.

Τέλος οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν θα είναι σωστό να «στηθεί» επικοινωνιακό παιχνίδι με τα ποσοστά έκπτωσης που επιτεύχθηκαν. Όπως σημειώνουν οι μέσες τιμές διαμορφώνονται ανά τρίμηνο, ενώ υπεισέρχονται παράγοντες όπως η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ. Λένε, για παράδειγμα, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές του αερίου βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα από ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Άρα καθίσταται κρίσιμο -επικοινωνιακά- στοιχείο το με βάση πιο τρίμηνο θα υπολογιστεί η έκπτωση που προσφέρουν οι Ρώσοι, ή με ποια ισοτιμία δολαρίου προς ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση αλλά και βιομηχανία, καλούνται να αποφασίσουν αφού αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από την παράταση διατήρησης του σημερινού καθεστώτος για 18-24 μήνες ακόμη αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Τόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της διαιτησίας, από την οποία, πάντως, εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν όροι καλύτεροι από αυτούς που πρόσφεραν οι Ρώσοι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ψηλά στην ατζέντα οι τιμές

Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε κλάδους της μεταποίησης με απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας.


Ήδη κάποιες σημαντικές βιομηχανίες λόγω μείωσης της παραγωγής τους και άρα της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να χάσουν το χαρακτηρισμό του «επιλέγοντα πελάτη» και να υποχρεωθούν προμηθεύονται αέριο από τις ΕΠΑ και όχι από τη ΔΕΠΑ, με πολύ υψηλότερη τιμή.


Επίσης στον ορατό ορίζοντα δεν διαφαίνεται προοπτική μείωσης του ειδικού φόρου με τον οποίο επιβαρύνεται το φυσικό αέριο, ενώ μόνιμο είναι το πρόβλημα με τις τιμές ηλεκτρικού και την επικείμενη αύξηση τελών όπως του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ).


Έτσι μία συμφωνία για το φυσικό αέριο που δεν θα προσφέρει στην ελληνική βιομηχανία τιμές που θα της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές στις διεθνείς αγορές, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας για δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

XA: Μετρά αντίστροφα για το 2014

31/12/13

Του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Τελευταία συνεδρίαση -ολοκληρώνεται στις 15.30- που αφήνει μία μάλλον θετική αίσθηση για τη χρονιά που φεύγει με απόδοση της τάξεως του 27,5% για τον Γ.Δ. Ύστατοι "καλλωπισμοί" χαρτοφυλακίων με ενδιαφέρον για το αν η Εθνική θα "κλείσει" με το 3άρι μπροστά...

Εδώ είμαστε, στο τέλος (και) του 2013. Με... γλυκόπικρη "γεύση" για όσα αφήνουμε πίσω μας και με πίστη, δύναμη για το εξίσου δύσκολο 2014. Περιοριζόμενοι στα χρηματιστηριακά, η χρονιά μόνο κακή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, με τον Γενικό Δείκτη να αποδίδει κατά 27,55% και αρκετές μετοχές/εισηγμένες να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η ανάκαμψη δεικτών/μετοχών συνέβη σε έναν κύκλο των διεθνών αγορών όπου καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά από την Wall Street μέχρι την Φρανκφούρτη. 

Πιθανότατα το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από το διεθνή περίγυρο -και το 2014- και προφανώς περισσότερο από τις εξελίξεις που θα αφορούν άμεσα τη χώρα μας.


Στους "ηγέτες του Χρηματιστηρίου" αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος σημειώνει: "...σε επίπεδο αποδόσεων, το 2013 ήταν ένα έτος δυνατών συγκινήσεων, καθώς η διακύμανση της αγοράς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά από τις 950 μονάδες περίπου, βυθίστηκε στις 800 μονάδες στις αρχές Απριλίου για να αναρριχηθεί έως τις 1.160 μονάδες στα τέλη του Μαΐου. 

Έπειτα διαμορφώθηκε στα χαμηλά έτους και τις 788 μονάδες στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και στο τέλος με μικρά πτωτικά διαλείμματα μπαίνει στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς από τις 1.158 μονάδες, αφού έχει καταγράψει νέο υψηλό στις 1.232 μονάδες στις αρχές του Δεκεμβρίου".

Θυμίζει επίσης: "...ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο υψηλό της χρονιάς, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Βάσει της στατιστικής παρατήρησης του εγχώριου βασικού χρηματιστηριακού δείκτη τα τελευταία 25 χρόνια, από το 1989 και έπειτα, τις περισσότερες φορές που η αγορά έκλεισε με κέρδη επί δύο συναπτά έτη, η καλή επίδοση συνεχίστηκε και στο τρίτο, με εξαίρεση τη διετία 1989-1990, με το 1991 να είναι έτος πτώσης". 

Υπενθύμιση χρήσιμη, εν όψει του πρώτου μήνα του 2014 και των πιθανών επενδυτικών κινήσεών μας από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Χρονιά χρήσιμη το 2013, καθώς συνεχίστηκε το... ξεκαθάρισμα της αγοράς, εταιρείες αναδείχθηκαν, εισηγμένες πέρασαν στο περιθώριο, ενώ στον τραπεζικό κλάδο συντελέστηκε μία τόσο σύνθετη-πρωτόγνωρη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναδιάταξης δυνάμεων.

Ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος είχε να αντιμετωπίσει -εκτός όλων των άλλων- και τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης, με τους εμπλεκόμενους να διαχειρίζονται -κατά γενική ομολογία- αποτελεσματικά όλη αυτήν την... ομοβροντία που προκάλεσε (και) το "κούρεμα" στην Κύπρο.
Προφανώς ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του 2014 θα παιχτεί και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, όπου κατά την εκτίμηση διορατικών κύκλων "...του χρόνου τέτοια εποχή τίποτε ΔΕΝ θα θυμίζει το ισχύον καθεστώς και τις ισορροπίες δυνάμεων". 

Κατά την εκτίμησή τους σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στον κλάδο (αλλά και σε άλλους 3-4 πρώτης γραμμής) θα διαδραματίσει η είσοδος "ξένων-αμερικανικών" κεφαλαίων στην Ευρώπη, μέρος των οποίων -εκτός δραματικού απροόπτου- θα ποντάρει και Ελλάδα. Ενδιαφέρον το σχετικό θέμα των Financial Times για τα αμερικανικά distress funds που "εισβάλλουν" στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στα της χθεσινής συνεδρίασης "γυρίσματα μετοχών" και πακέτα είχαν την τιμητική τους, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 1.158,03 μονάδες, τον FT 25 να διορθώνει στις 383,84 μονάδες, τον τραπεζικό κάτω από τις 180 μονάδες και τον FT Mid ελαφρώς υψηλότερα στις 1.155 μονάδες. Τεχνικά και οι τέσσερις βασικοί δείκτες "κλείνουν" τη χρονιά εντός αναμενόμενων ορίων και σε επίπεδα που αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο για ένα... January Effect εάν δοθεί η κατάλληλη αφορμή.

Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να "ταλαιπωρήθηκε" κυρίως λόγω Εθνικής, αλλά εν πάση περιπτώσει παραμένει εγγύς των 185 μονάδων -μία μέση τιμή/περιοχή που θεωρείται σημαντική σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα-, η μετοχή της ΕΤΕ διόρθωσε έως τα 3,84 για να κλείσει στα 3,92 ευρώ. Όμως είναι εμφανείς (και) οι τεχνικές αδυναμίες της μετοχής.

Το ότι ασκήθηκαν μόλις 31.046 warrants και καταβλήθηκαν μόλις 1,1 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ προφανώς λέει κάτι. Το αν η Εθνική θα "κλείσει" τη χρονιά με το 3άρι μπροστά έχει περισσότερο "ψυχολογική" σημασία παρά ουσιαστική, αλλά...

Επί μέρους κινήσεις, κάποια τελευταία "γυρίσματα μετοχών" και πακέτα σε θυγατρικές κ.λπ. πιθανότατα θα είναι από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα της σημερινής, τελευταίας συνεδρίασης. Η οποία, να θυμίσουμε, ολοκληρώνεται νωρίτερα, στις 15.30...

- 31/12/13

Οι ηγέτες του Χρηματιστηρίου

του Γιώργου Α. Σαββάκη
Ποιες μετοχές συνδύασαν αποδόσεις και «στόρι». Οι τίτλοι που έχασαν το τρένο, αλλά αφήνουν υποσχέσεις. Τι δείχνει η σύγκριση μετοχών-ομολόγων και ποιο μήνυμα στέλνει η... προιστορία του ΧΑ για τη νέα χρονιά. Που θα κριθεί η επόμενη ημέρα.
Οι ηγέτες του Χρηματιστηρίου-Πώς σχηματίζεται το παζλ του 2014
Από διαφορετική βάση κλείνουν τη χρονιά και ξεκινούν το 2014 οι ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανατροπές του προηγούμενου έτους σχημάτισαν ένα διαφορετικό τοπίο.
Ενα από τα κριτήρια που διαμορφώσουν τις επόμενες εξελίξεις είναι και οι αποδόσεις των μετοχών το 2013. Απ' τη μια πλευρά, οι «πρωταθλητές» θα πρέπει να δείξουν αν διατηρούν την ίδια δυναμική και αν θα συνεχίσουν το όχημα της ανόδου για το Χ.Α. Απ' την άλλη πλευρά, οι «ηττημένοι» θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από πιθανή αναστροφή της εικόνας στην ελληνική οικονομία, όντας μάλιστα σε καλύτερη θέση από πλευράς αποτιμήσεων.
Σε επίπεδο αποδόσεων, το 2013 ήταν ένα έτος δυνατών συγκινήσεων καθώς η διακύμανση της αγοράς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά από τις 950 μονάδες περίπου, βυθίστηκε στις 800 μονάδες στις αρχές Απριλίου για να αναρριχηθεί έως τις 1.160 μονάδες στα τέλη του Μαΐου. Έπειτα διαμορφώθηκε στα χαμηλά έτους και τις 788 μονάδες στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και στο τέλος με μικρά πτωτικά διαλείμματα μπαίνει στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς από τις 1.158 μονάδες, αφού έχει καταγράψει νέο υψηλό στις 1.232 μονάδες στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο υψηλό της χρονιάς, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Βάσει της στατιστικής παρατήρησης του εγχώριου βασικού χρηματιστηριακού δείκτη τα τελευταία 25 χρόνια, από το 1989 και έπειτα, τις περισσότερες φορές που η αγορά έκλεισε με κέρδη επί δύο συναπτά έτη, η καλή επίδοση συνεχίστηκε και στο τρίτο, με εξαίρεση τη διετία 1989-1990, με το 1991 να είναι έτος πτώσης.
Όλη αυτή η μεταβλητότητα, που ξεπέρασε το 30% σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, μεταφράστηκε σε αποδόσεις πάνω από 50% για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις σε μια σειρά «ποιοτικών» ελληνικών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την εκ νέου δραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά μετοχών.

Δύσκολο παζλ

Μετά από μια δυνατή χρονιά ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας στην πρόβλεψη για την επόμενη. Το 2014 είναι χρονιά-κλειδί και μεγάλων προκλήσεων με πρώτη όλων την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας σε θετικό ΑΕΠ έπειτα από έξι συναπτά έτη πτώσης.
Η πορεία της αγοράς μετοχών και των ομολόγων θα μείνει σταθερά στραμμένη στην οικονομία, αλλά και στις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, αφού η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διπλές εκλογές του Μαΐου για την ευρωβουλή και τους δήμους (αν δεν προκύψει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση) θα είναι οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς επενδυτικούς καταλύτες για το ΧΑ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από τις πιο κερδισμένες μετοχές, με κριτήριο όχι μόνο τις αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α., αλλά και τις κεφαλαιοποιήσεις, τις πράξεις που έκαναν στο ταμπλό, τις επιχειρηματικές τους κινήσεις και τη μεταβολή των οικονομικών τους μεγεθών είναι οι: Forthnet, Aegean Airlines, Fourlis, Jumbo, Folli Follie Group, ΟΤΕ, ΕΧAΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Καράτζης, Πλαίσιο, Attica Συμμετοχών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τιτάν και Μυτιληναίος. Έξι από αυτές είναι από τις επιλογές του οίκου MSCI για τις μετοχές και συνθέτουν τον δείκτη, ενώ για την πλειονότητα των παραπάνω υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσουν και το 2014.
Οι μετοχές που ξεχώρισαν (στοιχεία ως Παρασκευή 27/12) είναι:
- Η Forthnet, είχε απόδοση 345%, από τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, αλλά και από τη βελτίωση σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
- Η Aegean Airlines, είχε απόδοση 198%, από τη συγχώνευση με την Olympic Air, τα οικονομικά της αποτελέσματα λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ενώ και η Autohellas για παρόμοιους λόγους και... εξ αντανακλάσεως λόγω μετοχικής «συγγένειας».
- Για τη μετοχή της Fourlis, η απόδοση του +93% αποδίδεται στα προ φόρων κέρδη στο γ΄ τρίμηνο που ήταν οριακά θετικά και στη ζήτηση από τους ξένους διαχειριστές.
- Η μετοχή της Jumbo σημείωσε αύξηση 86% το 2013 με αύξηση στα οικονομικά της μεγέθη και βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ταμπλό του Χ.Α. όντας μια από τις «εκλεκτές» του MSCI.
- Η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αποτελούσε τη μία από τις δύο σίγουρες επιλογές των επενδυτών για τον νέο δείκτη MSCI, σημείωσε αύξηση 77% το 2013, με την επίλυση του ζητήματος του δανεισμού να «ξεκλειδώνει» τη μετοχή.
- H μετοχή των Folli Follie Group, έχοντας το deal για τα ΚΑΕ ως αρωγό, συνέχισε να ξεπερνά την αγορά, με απόδοση 74%.
- Ο τίτλος ΟΠΑΠ, επίσης με σημαντική άνοδο πάνω από την αγορά με +70%, και νέο management.
- Για τη μετοχή της ΔΕΗ, η απόδοση διαμορφώθηκε σε 68%.
- Για τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αύξηση της τιμής κατά 65% και 59% αντίστοιχα, βοηθήθηκε από τις γενικότερες προσδοκίες για τον κλάδο (επανεκκίνηση μεγάλων έργων), αλλά και από τη συμφωνία με τη York Capital Management για τη δεύτερη.
- Για την ΕΥΔΑΠ, το σημείο-κλειδί για την υπεραπόδοση δεν είναι άλλο από τη συμφωνία για τις απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο.
- Η μετοχή της ΕΧΑΕ διανύει μια εξαιρετική περίοδο με σημαντικά έκτακτα έσοδα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποχώρηση της Coca Cola Hellenic από το Χ.Α.
- Το Πλαίσιο, η Καράτζης και η Σαράντης βγαίνουν οικονομικά ενισχυμένες από την ελληνική κρίση.
- Για τη μετοχή της Attica Συμμετοχών, τα αποτελέσματα εννεαμήνου δημιουργούν προσδοκίες για τον όμιλο.
- Για την Τιτάν υπάρχουν προσδοκίες για το turn around και αναμένεται η ένταξη στον δείκτη MSCI.
- Για τη μετοχή της Eurobank Properties είχαμε αλλαγή σελίδας με τη συμφωνία με τη Fairfax.
- Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι προοπτικές και τα αποτελέσματα βοήθησαν για την επίδοση του +30% το 2013.
- Η Alpha Bank, παρότι η απόδοσή της υστέρησε έναντι του Γενικού Δείκτη, αν και θετική κατά 15%, είναι στις κερδισμένες βάσει της εικόνας του κλάδου, αφού ξεκίνησε πρώτη τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης και, της άσκησης των warrants και δείχνει να έχει μικρότερο execution risk στο business plan που έχει μπροστά της.
Από τους χαμένους, με κριτήριο τις αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α., τις επιχειρηματικές τους κινήσεις και τη μεταβολή των οικονομικών τους μεγεθών, είναι οι τραπεζικές μετοχές. Οι αποδόσεις στους στο ταμπλό ήταν αρνητικές με εξαίρεση την Alpha Bank, παρά το άκρως θετικό στοιχείο της ανακεφαλαιοποίησής της.
Στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν η Frigoglass, η Intralot, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Motor Oil, η ΧΑΛΚΟΡ, τα Ελληνικά Καλώδια, η ΣΙΔΕΝΟΡ, τα Πλαστικά Θράκης, η ΕΥΑΘ, η Intracom, η EBZ, ο ΟΛΘ και συνολικά ο κλάδος υγείας του Χ.Α.
Οι παραπάνω τίτλοι, ωστόσο, εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού της υποαπόδοσής τους φέτος, εφόσον το οικονομικό κλίμα βελτιωθεί και οι οικονομικές συνθήκες σταθεροποιηθούν είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν τους μεγάλους κερδισμένους της νέας χρονιάς, ενώ και οι αποτιμήσεις τους μπορεί να είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές.

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ

                              Όσα ναι τα καλάσνικοφ
                              στα Ζωνιανά κρυμμένα,
                              τόσες ευχές και πιο πολλές
                              δέξου και από μένα.


Η ιστορία της τράπουλας!

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Σε λίγο πλησιάζει η αλλαγη του χρονου. Οι καμπάνες των εκκλησιών θα ηχούν, ο κόσμος θα γιορτάζει και το χαρτοπαίγνιο θα συνεχίζεται ως το πρωί. Πόσοι όμως από εσάς όμως γνωρίζετε τις ρίζες των παιγνιόχαρτων και τον συμβολισμό που κρύβουν;

Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία της χαρτοπαιξίας ώστε να μη σας πιάσουν αδιάβαστους τις άγιες αυτές μέρες.

Το παιχνίδι με χαρτιά της τράπουλας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε παίζεται Μπριτζ και Πόκερ. Στην Αγγλία η ίδια τράπουλα χρησιμοποιείται και για άλλα παιχνίδια, όπως Whist, Cribbage, Rummy, Nap και άλλα. Όμως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παιχνίδια όπως Skat, Jass, Mus, Scopa, and Tarock παίζονται με χαρτιά που αποτελούνται από εντελώς διαφορετικά σχήματα πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στα παλιότερα χαρτιά της τράπουλας της Αγγλίας.

Στα γαλλικά τραπουλόχαρτα, οι φιγούρες πήραν τα ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων της ιστορίας, έτσι ο ρήγας κούπα είναι ο Καρλομάγνος, ο ρήγας καρό ο Καίσαρ, ο ρήγας σπαθί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο ρήγας μπαστούνι ο Δαβίδ.

Εκτός των παραπάνω υπάρχουν και άλλες δύο φιγούρες ελληνικού ενδιαφέροντος: η Αθηνά ως ντάμα μπαστούνι και ο Έκτορας ως βαλές καρό. Στην Ιταλία οι τέσσερις φυλές της τράπουλας ονομάζονται μπαστούνια (bastoni), νομίσματα (denari), σπαθιά (spade) και κύπελλα (coppe) και υποτίθεται ότι συμβολίζουν, αντίστοιχα, τους αγρότες, τους εμπόρους, τους ευγενείς και τον κλήρο. Οι ισπανικές ονομασίες είναι ανάλογες.

Στη Γερμανία και την Ελβετία προτιμήθηκαν, αντίστοιχα, τα φύλλα, τα κουδούνια, τα βελανίδια και οι καρδιές, τελικά όμως επικράτησε το γαλλικό σύστημα.

Είναι εντυπωσιακό ότι από το 1370 και μετά βρίσκει κανείς σε όλη την Δυτική Ευρώπη σαφείς και αφθονότατες αναφορές στο χαρτοπαίγνιο, γεγονός που δείχνει την ταχύτατη αποδοχή που βρήκε η νέα ψυχαγωγία, τόσο για παιχνίδια συναναστροφών όσο και για χαρτομαντεία.


Αινιγματική προέλευση

Οι πιο πρώιμες αυθεντικές αναφορές για το χαρτοπαίγνιο στη Ευρώπη χρονολογούνται από το 1797 ωστόσο παρά την μακρόχρονη ιστορία τους, μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να κατανοείται η προέλευση τους.

Το χαρτοπαίγνιο το επινόησαν οι Κινέζοι, που άλλωστε εφηύραν το χαρτί. Τα κινέζικα τραπουλόχαρτα ήταν ταυτόχρονα και χαρτονομίσματα στην αρχική τους μορφή και χρήση. Ακόμα και σήμερα κάποιες από τις τράπουλες που χρησιμοποιούνται στην Κίνα απεικονίζουν νομίσματα.

Τα χαρτιά εισήλθαν στην Ευρώπη μέσα από την Ισλαμική αυτοκρατορία, όπου σπαθιά και τα κύπελλα προστέθηκαν ως σύμβολα. Στην Ευρώπη στη συνέχεια αυτά αντικαταστάθηκαν από αναπαραστάσεις βασιλέων, ιπποτών και υπηρετών.

Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της τράπουλας, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές διαφοροποιήσεις. Η τράπουλα έχει επεκταθεί στα 97 χαρτιά προσθέτοντας επιπλέον μπαλαντέρ, έχει μειωθεί στα 63 παραλείποντας κάποια χαρτιά μικρής αξίας και τελικά έφτασε έως στα 54.

Η τράπουλα ταρώ λόγω του μυστηρίου που καλύπτει την καταγωγή της στα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα είναι ιδιαίτερα γνωστή και δημοφιλής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ειδικά στον δυτικό κόσμο. Έχει εμπνεύσει διάφορα παιχνίδια και βιβλία. Έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες, όπως και μερικά πολύ γνωστά φρουτάκια των καζίνο.

Όπως θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς στις υπέροχα σχεδιασμένες φιγούρες των φύλλων στις διάφορες τράπουλες ταρώ αντανακλάται η αγωνία του ανθρώπου για το κοινωνικό του περιβάλλον και τη ζωή του.

Κατά τον 19ο αιώνα παρατηρήθηκε η ανάπτυξη μιας τεράστιας βιομηχανίας καρτών η οποία είχε ως σκοπό να πλησιάσει το κοινό απλά με την απεικόνιση ελκυστικών σχεδίων δανεισμένων από την λογοτεχνία, την ιστορία ή τη σύγχρονη ζωή, η τάση αυτή είχε ως συνέπεια τη μεταμόρφωση στης τράπουλας.

Η Κίνα για πολλές δεκαετίες είχε απορριφθεί ως η χώρα προέλευσης της τράπουλας επειδή ακριβώς η παραδοσιακή τράπουλα της χώρας δεν μοιάζει σε τίποτα με τις τράπουλες των δυτικών χωρών. Παρόλα αυτά η σύνδεση με τα νομίσματα, τα μουσικά όργανα και τα σπαθιά δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Κάποιες άλλες Κινέζικες τράπουλες χρησιμοποιούν ένα σύστημα το οποίο έχει τις ρίζες του στο κινέζικο ντόμινο κι το κινέζικο σκάκι, παιχνίδια τα οποία έγιναν γνωστά στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο σχετικά πρόσφατα.

Πιθανότατα έχετε ήδη μάθει αρκετά για την πορεία και την προέλευση της τράπουλας μέσα στο χρόνο, το μόνο που απομένει είναι να απολαύσετε τις ημέρες των εορτών και όπως και να έρθουν τα πράγματα είναι γνωστό ότι όποιος δεν κερδίζει στα χαρτιά μπορεί να βγει κερδισμένος και αλλού!



syllektiko-pazari.blogspot.gr

ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ...

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Κρέμασαν ανάποδα και σκότωσαν ανήλικο για ένα πακέτο μπισκότα

Ένα αγόρι μόλις 12 χρονών βρήκε φριχτό θάνατο, μπροστά στα μάτια των γονιών του, επειδή κρίθηκε ένοχο για την κλοπή… ενός πακέτου με μπισκότα!

Ο ανήλικος Chhotu Kumar ήταν ένα από τα δύο αγόρια που κατηγορήθηκαν για την κλοπή από ένα κατάστημα στο χωριό Thadi στην ανατολική επαρχία Purnia του ινδικού κρατιδίου Bihar.

Τα δύο παιδιά οδηγήθηκαν σε ένα πάνελ «δικαστών», οι οποίοι διέταξαν την αυστηρή τιμωρία τους, αφού φέρεται να ομολόγησαν το «έγκλημά» τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Gulf News, αφού έγδυσαν το αγόρι, το κρέμασαν ανάποδα και το ξυλοφόρτωσαν μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια των γονιών του, οι οποίοι εκλιπαρούσαν τους «δικαστές» να το συγχωρήσουν, καθώς έβλεπαν την κατάσταση του παιδιού τους να χειροτερεύει.

Το τοπικό δικαστήριο αρνήθηκε να σταματήσει, εκτός κι αν πλήρωναν πρόστιμο 10.000 ρουπίες (περίπου 120 ευρώ). Οι γονείς όμως ανέφεραν ότι ήταν πολύ φτωχοί και δε μπορούσαν να μαζέψουν τα χρήματα νωρίτερα από δύο ημέρες.

…Έτσι, οι δικαστές συνέχισαν να χτυπούν το μικρό Chhotu, μέχρι που υπέκυψε στα τραύματά του.

Το άλλο αγόρι, ο 13χρονος Pintu Kumar, επέζησε όμως υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς.

Η αστυνομία τώρα διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό οκτώ χωρικών, οι οποίοι φέρεται να συμμετείχαν στη δολοφονία του αγοριού.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Επιασε σε άλλο λιμάνι ο Πορτογάλος Πελέ

Παρ'όλο που ο Μίτσελ επέμενε ότι ο Ολυμπιακός, έχοντας ήδη 27 παίκτες πρώτης γραμμής, δεν τον χρειάζεται μεσούσης της περιόδου, η ΠΑΕ προχώρησε στην απόκτηση του Πορτογάλου Πελέ από τον Εργοτέλη, καταβάλλοντας στον κρητικό σύλλογο ποσό που αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Βουίζει η Ευρώπη για συμφωνία των ερυθρολεύκων με τον 27χρονο διεθνή Ρουμάνο γκολκίπερ, Τσιπριάν Ταταρουσάνου, που θα ενεργοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τη Στεάουα, στα τέλη Μαΐου.

Η απόκτηση του Πελέ είχε προαναγγελθεί πριν 20 μέρες, περίπου, και επισημοποιήθηκε τη Δευτέρα (30/12), με την επισήμανση ότι ο Πορτογάλος άσος υπέγραψε συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2017. Ο Βίτορ Ούγκο Γκόμες Πάσος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αναμένεται μάλιστα να δηλωθεί στην UEFA για τους αγώνες με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, στη φάση των 16 καλύτερων ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν τον Εργοτέλη, ο Πελέ αγωνίστηκε στις ομάδες Βικτόρια Γκιμαράες, Ίντερ, Πόρτο, Πόρτσμουθ, Βαγιαδολίδ και Εσκισεχίρσπορ.

Οσο για τον Ταταρουσάνου, μέχρι και η γαλλική εφημερίδα Εκίπ υποστηρίζει ότι ήρθε κιόλας σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό, αντί 500.000 ευρώ ετησίως, ωστόσο η απόκτησή του φαντάζει συνυφασμένη με το μέλλον του Ρομπέρτο, τον οποίο θέλει να κρατήσει ο Μίτσελ στον Πειραιά, μόλις λήξει ο δανεισμός του, ωστόσο είναι πιθανό το σενάριο επιστροφής του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αν αυτή του εγγυηθεί θέση βασικού γκολκίπερ στο ρόστερ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
enet.gr

Μεταξύ καραγκιόζηδων και τηλεμαϊντανών…

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Μεταξύ καραγκιόζηδων και τηλεμαϊντανών…

του Αλέξη Παπαχελά
 
Κοιτάω μερικές φορές πίσω και σκέπτομαι ποιοι μας κυβέρνησαν από ορισμένα κρίσιμα πόστα και ομολογώ ότι λέω «πάλι καλά, θα μπορούσαμε να είχαμε πάθει ακόμη πιο μεγάλη ζημιά».

Ψηφίσαμε, ανεχθήκαμε, στηρίξαμε πολύ ελαφρείς ανθρώπους για πολύ βαριές θέσεις ευθύνης. Ειδικά η γενιά των πολιτικών που βγήκε μέσα από τα κομματικά αμφιθέατρα της χούντας και της μεταπολίτευσης ήταν απερίγραπτη.
Έγιναν μαέστροι στην επικοινωνία και το παρασκηνιακό «μαγείρεμα», αλλά απεδείχθησαν άσχετοι ως κυβερνήτες και μάνατζερ. Στη θέση του Αβέρωφ, του Παπαληγούρα ή του Τρυπάνη μπήκαν καρικατούρες από νεοελληνική επιθεώρηση. Πώς να ξεχάσω τον υπουργό που μονίμως έπινε καφέ σε κάποιο στέκι γιατί «βαριόταν να πάει στο υπουργείο» ή τον άλλον που όντας υπουργός περνούσε προκλητικά με κόκκινο το φανάρι οδηγώντας τη μηχανή, χωρίς κράνος.

Το ζήτημα είναι πως αυτά τα πολλά επιφανειακά έκρυβαν πολύ βαθύτερες παθογένειες, γιατί οι άνθρωποι αυτοί υπήρχαν λόγω κομματικών μηχανισμών και προνομιακών σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης και τους ταγούς της χώρας. 


Και για να μην τα ρίχνουμε μόνο στο πολιτικό προσωπικό, θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως τεράστια ευθύνη για την παρακμή της χώρας έχει ένα ολόκληρο κατεστημένο –στον ιδιωτικό τομέα, τον πνευματικό κόσμο, σε εμάς τα μέσα ενημέρωσης– γιατί στήριξε ή ανέχθηκε τη σαπίλα της ελαφρότητας και του νεόπλουτου λαϊκισμού για πάρα πολλά χρόνια.
Το κακό είναι πως αυτοί οι άνθρωποι κυβέρνησαν σε μια χώρα που έχει δύο θεμελιώδη προβλήματα: δεν διαθέτει ισχυρούς θεσμούς και βασίζεται σε μια διαλυμένη δημόσια διοίκηση. Άλλο πράγμα είναι να έχεις καραγκιόζηδες πολιτικούς σε διάφορες θέσεις, αλλά να δουλεύει από κάτω η μηχανή της δημόσιας διοίκησης με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό, και είναι άλλο πράγμα να κυβερνούν οι καραγκιόζηδες μαζί με συμβούλους και διάφορους τύπους της νύχτας σε ρόλο εισπράκτορα.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές πέρασαν. Μετά, όμως, ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω ορισμένους τηλεμαϊντανούς που έχουν αφήσει πίσω τους τον όλεθρο από όπου και αν πέρασαν να μας εξηγούν πώς θα βγούμε από την κρίση. 


Και το χειρότερο; Ο λαός αποφάσισε να αλλάξει τα φώτα στο πολιτικό σύστημα αλλά, με κάθε σεβασμό στους θεσμούς, ανέδειξε μια από τις χειρότερες συνθέσεις της ελληνικής Βουλής στη σύγχρονη ιστορία της. Από τον πολύ θυμό τυφλώθηκε και δεν τον πολυνοιάζει ποιον στέλνει να τον εκπροσωπήσει είτε γιατί «θέλει να τα κάνει μπάχαλο» είτε γιατί «και οι άλλοι πριν μήπως ήταν καλύτεροι;».
Κάπου ανάμεσα στο χθες που θέλουμε να ξεχάσουμε και το σήμερα που εξαντλείται στον θυμό και την παράνοια, καλό θα ήταν να βρούμε γρήγορα μια ισορροπία ως κοινωνία, αναδεικνύοντας νέες ιδέες, νέα ήθη και πραγματικά νέα πρόσωπα στην πολιτική. Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να βγάλουμε τα μάτια μας και να νοσταλγήσουμε κάποια ώρα το χθες…



kathimerini.gr

About Me