8/1/14

Αποκάλυψη: Αμοιβές 1,4 δισ. σε συμβούλους του κράτους, σε εποχή μνημονίων!

Οικονομία & Πολιτική Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 09:30

Αποκάλυψη: Αμοιβές 1,4 δισ. σε συμβούλους του κράτους, σε εποχή μνημονίων!
Σε περιόδους πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και εφαρμογής των σκληρότερων μνημονίων, η Ελλάδα πλήρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ για αμοιβές συμβούλων του κράτους -εταιρειών και προσώπων- το εξωφρενικό ποσό του 1,4 δισ. ευρώ και μάλιστα με αδιαφανείς σε πολλές περιπτώσεις διαδικασίες!
Σύμφωνα, λοιπόν, με ακριβείς πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα το «S&B», κατά την τριετία 2010-2012, το δημόσιο κατέβαλε 1,1 δισ. ευρώ για αμοιβές διαφόρων συμβούλων. Την ίδια ώρα βεβαίως η Τρόικα, επέτρεπε και την έκδοση των Warrants, ως δώρο για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, η αξία των οποίων τώρα ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ...
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά το έτος 2012, δόθηκαν για αμοιβές 635 εκατ. ευρώ, δηλαδή χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκε το περίφημο PSI επί των ελληνικών ομολόγων, με καταστροφικές συνέπειες για τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.
Αν μάλιστα στα προαναφερόμενα ποσά αθροιστούν και οι αμοιβές του 2013, οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, τότε το κόστος των συμβούλων για τον Έλληνα φορολογούμενο, υπερβαίνει το 1,4 δις ευρώ!
Για το μεγάλο πάρτι αμοιβών το οποίο συνεχίζεται και σήμερα, θα πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις καθώς και παραστατικά, με τα ονόματα και τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά περίπτωση. Το θέμα ενέχει σοβαρά και αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτηματικά. Και εξηγούμεθα:
- H Black Rock Solutions και οι εταιρείες που την επικούρησαν, για να πραγματοποιηθούν οι δύο έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες, έλαβε αμοιβή 30 εκατ. ευρώ, με ένα κομμάτι να καταβάλλεται και από τις ίδιες τις τράπεζες.
- Η δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton και ο οίκος Lazard, για τις υπηρεσίες αναδιάρθρωσης του χρέους, έλαβαν αμοιβή 74 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 16 η νομική εταιρεία και τα 58 ο γαλλικός οίκος.
Δηλαδή και οι τρεις προαναφερόμενοι σύμβουλοι, έλαβαν συνολικά 104 εκατ. ευρώ αμοιβές από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο όμως συνολικά έχει καταβάλει πάνω από 1,4 δις ευρώ.
Το μεγάλο κουίζ, λοιπόν, που προκύπτει και στο οποίο θα πρέπει να δοθούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι το που πήγε το υπόλοιπο 1,3 δις ευρώ!
Πρόκειται για ένα απίστευτο πάρτι κατασπατάλησης πολύτιμων για την χώρα και τους πολίτες της κεφαλαίων, την ώρα μάλιστα που η ανεργία ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο πολίτες, που συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, αυτοκτονώντας, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, χιλιάδες καταστήματα έκλεισαν, ενώ άλλοι βγάζουν ξεκούραστα λεφτά και οι δημόσιες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια για ένα κομμάτι ψωμί.
Αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και αναγκάζονται να διακόπτουν δραστηριότητές τους, να απολύουν και να αντιμετωπίζουν το φάσμα ακόμα και του οριστικού κλεισίματός τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me