19/1/14


  • Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014


«Θωρακίστε» τις καταθέσεις σας

Τρόπους να προστατέψουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους από το «τσουνάμι» της κατάσχεσης αναζητούν χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες.

Το τελευταίο διάστημα είδαν να κάνουν φτερά ποσά από τους καταθετικούς λογαριασμούς τους για οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία τους, αλλά ακόμα και για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή τους δήμους.

Αν λοιπόν είστε επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης, έμπορος κ.λπ. σύμφωνα με το ethnos.gr, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να κάνω για να έχω το ακατάσχετο όριο που ορίζει ο νόμος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νόμος σας εξασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέος προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την προϋπόθεση ότι έχετε δηλώσει τον λογαριασμό σας (ένας λογαριασμός σε μία τράπεζα), ο οποίος έχει την προστασία του ακατάσχετου έναντι τρίτου.

Επίσης σημειώνουμε πως το ακατάσχετο για οφειλές προς ιδιώτη είναι 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό (με έναν δικαιούχο) και 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (με περισσότερους δικαιούχους).

ΕΡ.: Εχω τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς σε δύο τράπεζες. Το ακατάσχετο ισχύει για κάθε λογαριασμό χωριστά;

ΑΠ.: Οχι. Μόνο ένας λογαριασμός ανά φυσικό πρόσωπο δικαιούται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το Δημόσιο ή των 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.

ΕΡ.: Είμαι αγρότης και στον λογαριασμό μου πιστώνεται η επιδότηση. Τι πρέπει να κάνω;

ΑΠ.: Να κάνετε δήλωση ακατάσχετου έναντι τρίτου, αναφέροντας τον αριθμό του λογαριασμού σας στον οποίο πιστώνεται η επιδότηση για να έχετε το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί.

ΕΡ.: Εχω κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μπορεί η Εφορία να προχωρήσει σε κατάσχεση και αυτού του λογαριασμού;

ΑΠ.: Ναι. Και το ΤΠκΔ είναι πιστωτικό ίδρυμα και συνεπώς ισχύουν τα ανωτέρω. Δηλώνετε τον λογαριασμό και έχετε την προστασία των 1.000 ή 1.500 ευρώ.

ΕΡ.: Θα με ενημερώσει η τράπεζα ότι θα κατασχέσει χρήματα από τον λογαριασμό μου;

ΑΠ.: Δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

ΕΡ.: Θα με ενημερώσει η Εφορία ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση;

ΑΠ.: Ενημερώνει μέσω e-mail για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση.

ΕΡ.: Από ποιο ποσό και πάνω κινείται η διαδικασία κατάσχεσης;

ΑΠ.: Σήμερα από το πρώτο ευρώ οφειλής. Οι ΔΕΚΟ και οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση ακόμα και για ποσά 30 και 40 ευρώ. Με νέα νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο σκοπεύει να βάλει όριο τα 500 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

ΕΡ.: Σε πόσες μέρες γίνεται η κατάσχεση;

ΑΠ.: Σήμερα εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες και εδώ θα υπάρξει τροποποίηση και το διάστημα θα αυξηθεί στη μία εβδομάδα.

  • forologikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me