3/1/14

ΧΑ: Ορατή η διατήρηση της ανόδου

03/01/14

του Μιχαήλ Γελαντάλι


Συνέχεια στο χθεσινό δυναμικό ξεκίνημα για το 2014 θέλουν να δώσουν τα... «ισχυρά χέρια». Εντυπωσιακή η χθεσινή άνοδος για τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και FT Mid. Απαραίτητο να μην «χαθούν» οι 392 μονάδες για τον 25άρη.

Δυναμικό το ξεκίνημα για το 2014, όπως άλλωστε και η αντίστοιχη πρώτη του 2013. Με επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών προς τα άνω όρια των καναλιών διακύμανσης και με πολύ καλό... σκοράρισμα για τους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Και με τις συναλλαγές παρότι μέτριες με την πρώτη μέτρηση, στοχευμένες ωστόσο και αποτελεσματικές, κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα. Κοινή εκτίμηση όσων αναφέρθηκαν στα της χθεσινής ημέρας η εμφανής πρόθεση των «ισχυρών χεριών» να «τραβηχτεί» η αγορά προς τις 1.200 μονάδες, να ξεκινήσει με «μόχλευση» η χρονιά.
Πάνω από τις 1.200 στις 1.205 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 398 μονάδες με υψηλό ημέρας στις 400,10 ο FT 25, οριακά στις 1.200 μονάδες ο FT Mid και το σημαντικότερο υψηλότερα των 185 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης.
Αναφερθήκαμε σε καλό... σκοράρισμα για τις μετοχές των δύο κύριων κατηγοριών και πράγματι εχθές 25 στις 25 (του 25άρη) και 19 στις 20 (του FT Mid) «έκλεισαν» με μεγάλα ή μεγαλύτερα κέρδη.
Το γεγονός πως σε 44 στις 45 βασικές μετοχές/εισηγμένες υπερίσχυσαν οι αγοραστές, η προσφορά ήταν μετριότερη/ελεγχόμενη είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Κατ' αρχήν η επαναφορά των τραπεζών, κυρίως όμως της Εθνικής (που μας είχε προβληματίσει με την υποχώρησή της προς τα 3,8-3,7 ευρώ), η συνεχιζόμενη κινητικότητα στα warrants, οι εξελίξεις που επισπεύδονται και για τις τέσσερεις συστημικές του κλάδου, προσμετρούνται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις.
Στα πέντε «καυτά» μέτωπα των τραπεζών αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, σε μία ούτως ή άλλως «θερμή» χρονιά. Στα μίκρο του κλάδου, ειδικότερα της Εθνικής η είδηση που φέρνει την York Capital συνέταιρο της Invel στην εξαγορά της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 653 εκατ. ευρώ. Στα 125 εκατ. ευρώ η επένδυση στο ελληνικό real estate, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Χαμαιλέοντα (από τις 27/11).
Θυμίζοντας δε πως πρόκειται για την τρίτη πρωτοβουλία της York Capital στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από τη συμφωνία για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την εμφάνισή της στο διαγωνισμό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).Με βάση τη συμφωνία με την Invel, η York Capital Management επενδύει κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Εξελίξεις που αποτυπώθηκαν και χρηματιστηριακά με το +7% για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 4,12 ευρώ και με απόδοση 10,34% για το warrant της Εθνικής στο 1,28 ευρώ.
Αυξημένες συναλλαγές και μόχλευση για ακόμη μία συνεδρίαση στα warrants της Alpha Bank και της Πειραιώς.
Από τις μετοχές των FT 25 και FT Mid δεν θα σταθώ τόσο στις συνήθεις, που εχθές επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους, τη μεσο- μακροπρόθεσμη αναστροφή τους από τα ιστορικά ελάχιστα ή την υπεραπόδωση τους, αλλά σε 3-4 επί μέρους, που ίσως μας απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Πακέτο 106.157 μετοχών του ΟΛΠ στα 17,90 ευρώ, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ, αντίδραση της μετοχής προς τα 18,45 και αποτίμηση 461 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό.
Νέο υψηλό στα 4,09 ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που συνεχίζει να διευρύνει την «ψαλίδα» από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεχιζόμενο μεθοδικό «μάζεμα» στα Ελληνικά Χρηματιστήρια (δύσκολα να μαζεύει Έλληνας παίκτης...), νέο υψηλό στα 4,23 ευρώ για τον Fourlis και σπουδή στο +7,32 της MLS στα 3,52 ευρώ.
Αρκετοί φίλοι παίκτες και αναλυτές εκτιμούν πως η φετινή χρονιά, εκτός από τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα «χαρτιά» που θα αποφέρουν μία μέση απόδοση της τάξης του 25-30% και πάνω, θα αναδείξει ισχυρά αουτσάιντερ και εκπλήξεις.
Μετοχές εταιρειών που ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες FT 25 και FT Mid φαίνεται πως με λίγη προσπάθεια μπορούν να κάνουν την υπέρβαση, να αναβαθμιστούν σε υψηλότερη κατηγορία.
Μέλημα μας να ανιχνεύσουμε (τουλάχιστον στο πρώτο 5-6μηνο...) τις ευκαιρίες που θα αναδειχθούν από τη «μεσαία» και «μικρότερη» κατηγορία. Για αυτό θα ήταν χρήσιμο να μεριμνήσουν και οι αρμόδιες αρχές ώστε για παράδειγμα ο κατ' ευφημισμόν FTSE/ASE Small Cap να περιλαμβάνει μόλις... 9 μετοχές.
Ενίοτε η μόχλευση χρειάζεται και σημειολογικού χαρακτήρα «προωθητικές ενέργειες». Ας ενεργήσουν λοιπόν και οι αρχές, καθώς όπως σημείωνε τελευταία ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς, ας είναι το 2014 έτος που θα αντληθεί ρευστότητα (και) από το χρηματιστήριο. Εάν λοιπόν ποντάρουν (και) στο χρηματιστήριο, ας φροντίσουν να αναβαθμίσουν τομείς και δραστηριότητες, ας ανοίξουν λίγο το... παιχνίδι.
σ.σ. Επειδή οφείλω μία πληροφορία σε φίλους της στήλης, θυμίζω πως το 2012 είχε ξεκινήσει με διόρθωση του Γενικού Δείκτη από τις 665,63 μονάδες στο πρώτο 10ήμερο μέχρι τις 625,35 μονάδες. Σωστά δε παραπέμπουν στο 2012, καθώς ήταν η χρονιά του «ελάχιστου» των 476,36 μονάδων στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου. Για την πλειονότητα από εμάς που «μετράμε» την αγορά, οι αρχές Ιουνίου του 2012 θεωρούνται ισχυρότατο σημείο αναφοράς, σημείο εκκίνησης για την μεσο- μακροπρόθεσμη (πλέον) διαδικασία αναστροφής μετοχών/εισηγμένων σηματωρών και δεικτών-κλειδιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me