28/1/14

Μονόδρομος η αύξηση κεφαλαίου, για MIG και ομίλους με υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις


Μονόδρομος η αύξηση κεφαλαίου, για MIG και ομίλους με υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Σε τροχιά εξυγίανσης θέλουν να θέσουν οι τράπεζες -μετά από πιέσεις της τρόικας- τους μεγάλους, αλλά και τους μικρότερους βιομηχανικούς και παραγωγικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι έχουν υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς η περαιτέρω λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία, πολύ περισσότερο αφού απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ''S&B'',  

όλες οι τράπεζες συστήνουν ειδικό τμήμα για κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες και ανεξόφλητες υποχρεώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα, το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που εμποδίζει τόσο την λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων, όσο και των ίδιων των τραπεζών.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται, μεταξύ πολλών άλλων βεβαίως και ο όμιλος της MIG, από τον οποίο οι πιστώτριες τράπεζες, ζητούν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου εντός του 2014, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και να ικανοποιηθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις.

Ειδικότερα και πριν περάσουμε στην ουσία του θέματος, θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε πρόσφατη ομιλία του ήταν ο πρώτος που έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο, αναφέροντας ότι όλες οι προβληματικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι βασικοί τους μέτοχοι, να είναι οι πρώτοι που θα συνεισφέρουν κεφάλαια και στη συνέχεια να συνδράμουν και οι τράπεζες.

Ο κ. Σάλλας, μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος παρά τον καθαρά εξαγωγικό του χαρακτήρα, δεν μπορεί να ορθοποδήσει, καθώς οι υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες είναι υπέρογκες.

Σε σχέση τώρα με την MIG, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,862 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 607,5 εκατ. είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και 1,254 δισ. βραχυπρόθεσμες.

Από αυτές, τα 892,6 εκατ. ευρώ, αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της, καθώς δεν πληρούνται οι όροι των τραπεζών, γεγονός που μπορεί να δώσει το δικαίωμα της καταγγελίας.

Αλλά μεγάλο πρόβλημα συνιστά και το γεγονός, ότι έχει αρνητικά κεφάλαια κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία ενεργητικού, ενώ σχεδόν όλα τα πάγια στοιχεία του ενεργητικού, είναι ενεχυριασμένα και η σχέση Net-Debt/EBITDA με στοιχεία εννεαμήνου 2013, βρίσκεται στο 34,3.

Οι τράπεζες επιμένουν, ότι ο όμιλος MIG, εκτός από την πώληση δραστηριοτήτων (Non Core Assets), πρέπει να προχωρήσει και σε minimum αύξηση 300 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014.

Και αυτό, γιατί θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός δανεισμός της και να εισέλθει ο όμιλος σε βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό μέγεθος για την εγχώρια βιομηχανία και ειδικά αυτή των τροφίμων, ενώ παράλληλα στον συγκεκριμένο όμιλο απασχολούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me