Πενήντα χρόνια γάμου συμπληρώνουν στις 18 Σεπτεμβρίου ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος & η Άννα Μαρία. Ο Χρυσός Ιωβηλαίος θα γιορταστεί στην Ελλάδα αλλά με τη σεμνότητα που επιβάλλουν οι καιροί. Έχουν προγραμματιστεί 2 εκδηλώσεις, η μια σήμερα το βράδυ στο Μουσείο της Ακροπόλεως και μια αύριο στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Στο Μουσείο της Ακροπόλεως, ο Κωνσταντίνος & η Άννα Μαρία θα υποδεχτούν τους «γαλαζοαίματους» καλεσμένους τους, σε ένα πριβέ δείπνο. Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν η βασίλισσα Σοφία και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδερφές του Κωνσταντίνου, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας και η πριγκίπισσα Μπενεντίκτε, αδερφές της Άννας Μαρίας, ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας με τη σύζυγο του Αικατερίνη, αλλά και εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων της Ευρώπης, με τους οποίους συνδέεται ελληνική βασιλική οικογένεια. Φυσικά, εκεί θα είναι και τα πέντε τους παιδιά με τις οικογένειες τους, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Αλεξία, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος.
Την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος στο Μικρολίμανο, ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία θα υποδεχθούν εκτός από τους εστεμμένους και πρίγκιπες, και τους φίλους τους και συνεργάτες καθώς και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Ο Κωνσταντίνος συνάντησε για πρώτη φορά την Άννα Μαρία το 1959, όταν εκείνη ήταν 13 ετών, σε ένα ταξίδι που είχε κάνει μαζί με τους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη, σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.

Τρία χρόνια αργότερα συναντήθηκαν ξανά στον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Τότε λέγεται πως ο Κωνσταντίνος χόρευε όλο το βράδυ αγκαλιά με την Άννα Μαρία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη μητέρα του, η οποία είδε στα μάτια της Άννας Μαρίας τη γυναίκα του γιου της Κωνσταντίνου. Η πρόταση γάμου έγινε σε ένα ταξίδι που έκαναν οι δύο νέοι με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία.

Έτσι, σε ηλικία 18 ετών και 18 ημερών η πριγκίπισσα Άννα Μαρία παντρεύτηκε στη Μητρόπολη Αθηνών τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στην τελετή, η οποία έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, παρευρέθησαν επτά βασιλείς, οκτώ βασίλισσες, 88 πρίγκιπες και πριγκίπισσες και 1.500 καλεσμένοι, ενώ έξω από τη Μητρόπολη και στους γύρω δρόμους είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 600.000 Έλληνες που ήθελαν να δουν τους νεόνυμφους και να τους ευχηθούν.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά. Το πρώτο, η πριγκίπισσα Αλεξία, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1965 στο ανάκτορο Μον Ρεπ81247ό στην Κέρκυρα - εκεί όπου είχε γεννηθεί και ο δούκας του Εδιμβούργου το 1921. Ο διάδοχος Παύλος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1967, ο πρίγκιπας Νικόλαος την 1η Οκτωβρίου του 1969, η πριγκίπισσα Θεοδώρα στις 9 Ιουνίου του 1983 και ο πρίγκιπας Φίλιππος στις 26 Απριλίου του 1986.

«Το μυστικό ενός πετυχημένου γάμου είναι η υπομονή. Θέλει δουλειά ο γάμος, όπως και οι σχέσεις. Εμείς είμαστε μια χαρά μεταξύ μας. Είμαστε ευτυχισμένοι», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Άννα Μαρία με αφορμή την 47η επέτειο του γάμου της.
Δείτε το Video: