13/9/14

ΤΟ λειτουργικό περιθώριο - Η Επισήμανση

Έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι ένα διψήφιο ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας αποτελεί μια καλή απόσταση ασφαλείας για να εμφανίζονται καθαρά κέρδη στην τελική γραμμή.

Έχοντας περιορίσει τις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις βλέπουν το ρυθμό αποσβέσεων να μειώνεται ενώ σταδιακά το κόστος δανεισμού αρχίζει να αποκλιμακώνεται.




Αναγκαία συνθήκη επομένως για να φθάσουν τα κέρδη στο μέτοχο είναι το λειτουργικό περιθώριο να αντέξει και ή δυνατόν να αυξηθεί.

Λ.Π.(Ι): Το εξάμηνο έκλεισε με λειτουργικό περιθώριο 9,98% που είναι η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Η αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο είναι της τάξεως των 64 μονάδων βάσης σε σχέση με το α’ τρίμηνο μικρό μέρος της οποίας «κατεβαίνει» στην τελική γραμμή.

Λ.Π.(ΙΙ): Πριν από το 2011 το λειτουργικό περιθώριο ήταν σταθερά πάνω από το 11% ενώ οι μεγάλες μεταβολές που παρατηρούνται συνήθως στο δ’ τρίμηνο έχουν να κάνουν με απομειώσεις συμμετοχών, παγίων και χρεογράφων.

Μετά από πέντε χρόνια συνεχών απομειώσεων και με συντελεστές προεξόφλησης «προ ευρώ εποχής», το δ’ τρίμηνο μάλλον δεν θα βγάλει την πίεση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. 


Μ.Χατζ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me