20/9/14

FTSE25 - ΓΔ - ΟΤΕ - ΔΕΗ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΟΠΑΠ - ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ - ΜΥΤΙΛ κλπ -- S+P, DOW, DAX, USD-EURO etc

 
 ------------------------------------------

Προσφορά του Ν.Μ. σε όλους τους ''χαρακόβιους'' φίλους του με πλουσιότατο... χαρακτικό υλικό, αλλά και σχολιασμό από τον κ. Ηλία  Ζαχαράκη της FF AEΠEY
FTSE25 - ΓΔ - ΟΤΕ - ΔΕΗ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΟΠΑΠ - ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ - ΜΥΤΙΛ κλπ κλπ  

S&P, DOW, DAX, USD-EURO etc etc




-------------------------------------------
 

Ftse daily and comments

CommentΕίμαστε σε θέση short. Το stop  βρίσκεται στο 391.

H αγορά την εβδομάδα που πέρασε τα είχε όλα... Η διάσπαση του 1150 επιπέδου έδωσε αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις που πλησίασαν το πολύ σημαντικό 1100 επίπεδο. Όλη η αγορά έψαχνε τους λόγους που κινούμασταν πτωτικά κόντρα και στα ξένα χρηματιστήρια αλλά και με το road show στο Λονδίνο να «τρέχει». 

Ως δια μαγείας αμέσως μετά την λήξη της Παρασκευής η αγορά «έβγαλε φτερά» δίνοντας κέρδη που πλησίασαν το 4% και την ζώνη του 1150. Τα δεδομένα που έχουμε τεχνικά είναι πως η αγορά κινείται ανάμεσα στην πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη στήριξη του 1100 και το πολύ σημαντικό 1200 που πρόσφατα δοκίμασε. Μία διάσπαση ειδικά σε εβδομάδα ενός εκ των δύο μπορεί να κάνει την διαφορά. 

Η συσσώρευση κοντεύει να κλείσει χρόνο με τους ενασχολούμενους με το «άθλημα» να έχουν κουραστεί αλλά και φοβηθεί με την όλη κίνηση. Θυμίζουμε πως η αγορά έρχεται από τις 480 μονάδες από την υπερβολή του 2012 και με τον τραπεζικό κλάδο ακόμα να μην έχει δώσει ανοδική λύση αλλά μία μεγάλη βάση και συσσώρευση από την άλλη όμως αρκετοί τίτλοι έχουν αποδόσεις σημαντικές από τα χαμηλά τους. 

Όλη αυτή η κίνηση για να λυθεί ανοδικά (όπως πιστεύουμε) ή πτωτικά ειδικά μετά από μία πολύχρονη πτωτική τάση θέλει τον χρόνο της με την διαφορά ότι οι ξένοι που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων δεν βιάζονται ενώ από την άλλη οι Έλληνες μικροεπενδυτές αργά και βασανιστικά πουλάνε για να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις μιας και η ύφεση έχει γονατίσει τα εισοδήματα τρώγοντας από το «λίπος».

Ας δούμε τα οικονομικά αλλά και πολιτικά δεδομένα. Η οικονομία «με όποιο κόστος» έχει καταφέρει να βρεθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα με το 2014 να φαίνεται να είναι η δεύτερη χρονιά ενώ όπως όλα δείχνουν για πρώτη χρονιά μετά από 5 χρόνια θα καταφέρει έστω και οριακά να βγει σε ανάπτυξη με το 2015 που ακολουθεί λογικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις παρόλα αυτά λείπουν ακόμα αρκετές αλλά και αρκετά προαπαιτούμενα που έχουμε υπογράψει. 

Το 2015-2016 είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό κάτι που σε περίπτωση καλύψουμε με νέο δάνειο θα χρειαστούμε και ένα νέο μνημόνιο με την λήξη του υπάρχοντος να έρχεται τέλος του έτους. Φυσικά νέα μέτρα όχι μόνο δεν μπορούν να παρθούν με εξαίρεση την μείωση των δαπανών του δημοσίου που υστερεί σε σχέση με το τι συνέβη στην υπόλοιπη οικονομία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο έτσι ως έχει ενώ η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό. Το ΔΝΤ πιέζει για λύση του εν λόγω θέματος προτείνοντας ξεκάθαρα κούρεμα του χρέους. 

Από την άλλη η Ευρώπη ξέρει πως δύσκολα ή με τεράστιο κόστος μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια τους μία τέτοια λύση έτσι όπως όλα δείχνουν εδώ και καιρό θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει το ΔΝΤ και έτσι να έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει δικιά της πολιτική μιας και ουσιαστικά μέχρι τώρα και του έδωσε την απαραίτητη τεχνογνωσία που δεν κατείχε αλλά και βοήθησε με δανεισμό την Ελλάδα. 

Ουσιαστικά ο υπουργός οικονομικών ουσιαστικά προδίκασε μία τέτοια εξέλιξη προσπαθώντας να πείσει τα funds ότι η Ελλάδα μπροστά της έχει θετικά δεδομένα. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη θέλει άμεσα να ανοίξει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους έστω και μία μεγάλη επιμήκυνση με πολύ χαμηλό επιτόκιο. 


Η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να βγει στις αγορές τόσο το 2014 με ένα 7ετές ομόλογο τόσο και το 2015 με ένα ακόμα μεγαλύτερο με σκοπό όχι μόνο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και να αποφύγει να πάρει υπόλοιπο συμφωνημένων δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ. Τα spread ναι μεν έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα με τάση πτωτική παρόλα αυτά ένας νέος μεγάλος δανεισμός που πιθανότατα να θέλουν να φτάσει τα 15 δις να έχει επιτόκιο όχι υποφερτό στην παρούσα φάση. 

Το θέμα είναι πως τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μείωσης του κόστους του κράτους χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα σχεδόν για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη. Η ίδια η Ευρώπη έχει κάνει ότι μπορεί προς την μία κατεύθυνση και το θέμα είναι ότι πρέπει να ασχοληθεί και με την άλλη… όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της μιας και η ύφεση και ο αποπληθωρισμός σε συνάρτηση με τα μεγάλα δημόσια χρέη κτυπάνε την πόρτα της. 

Η ΕΚΤ ξεκίνησε με καθυστέρηση να βάζει συστατικά Αμερικής στην συνταγή της που δεν είναι αρκετά στην παρούσα και χρειάζεται και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη με το πρόβλημα να είναι οι τόσο διαφορετικές οικονομίες μεταξύ Βορρά και Νότου. Μέχρι στιγμής οι μόνες σοβαρές βοήθειες ήταν η διάσωση των προβληματικών τραπεζών που πλέον με την σειρά τους πρέπει να βοηθήσουν και την οικονομία.. 

Από την άλλη μπροστά μας τον επόμενο μήνα έχουμε τα stress tests που θα μας δείξουν αν , ποιες και πόσα κεφάλαια χρειάζονται ακόμα στον κλάδο. Το δεδομένο είναι πως οι ξένοι μόνο στις πρόσφατες ΑΜΚ έβαλαν στην τρύπα τους 9 δις θυμίζοντας και τα υπόλοιπα 44 που μπήκαν στην μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση πέρσι. 

Οι ισολογισμοί του κλάδου είναι και οι πιο δύσκολοι να αποτιμηθούν ενώ πολύ εύκολα μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον θετικά ή αρνητικά. Για αυτό και ακόμα ο κλάδος κρατάει επιφυλάξεις σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Παρόλα αυτά όλα αυτά τα χρήματα που μπήκαν βλέπουν αρκετά μπροστά από εμάς και δεν μπήκαν τυχαία. Στο road show την εβδομάδα που πέρασε τα ραντεβού ήταν πολλά και σημαντικά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να είναι στον  τραπεζικό ενώ στα θετικά ήταν το ενδιαφέρον και τα ραντεβού για μικρότερες υγιείς εταιρίες όπως το ΚΡΙ, το Πλαίσιο αλλά και το ΜΛΣ. 

Είναι δεδομένο πως και οι ξένοι φοβούνται το πολιτικό σκηνικό μιας και ο φόβος όχι τόσο των εκλογών αλλά πολύ περισσότερο η περίπτωση μιας αλλεπάλληλης σειράς εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να βγει κυβέρνηση μιας και όπως έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη έχει και τις περισσότερες πιθανότητες. Έτσι λοιπόν πολλοί σκέφτονται ότι δεν χρειάζεται βιασύνη για να μπουν και θα μπορούν να περιμένουν μέχρι ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο. Παρόλα αυτά η αγορά μας είναι σημαντικά ρηχή με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο και έτσι κάποιες σημαντικές κινήσει από τους υφιστάμενους ή μικρή καινούργια σειρά ξένων θεσμικών μπορεί να κάνει την διαφορά. 

Το θέμα με την Ελληνική αγορά είναι ότι έχει σημαντικό upside και πιθανά δεδομένα να περιμένει σε σχέση με τα πολύ άσχημα που μπορούν να προκύψουν από την στιγμή που θεωρητικά τα χειρότερα τα έχει δει στην οικονομία. Από την άλλη η ρευστότητα είναι σημαντικά μεγάλη στο σύστημα με τις αγορές να είναι σε ιστορικά υψηλά ενώ τα επιτόκια μηδενικά κάτι που κάνει ακόμα πιο ελκυστική την Ελληνική χρηματαγορά. 

Μην ξεχνάμε πως αρκετές εταιρίες κατάφεραν το 2013-2014 να αναχρηματοδοτηθούν μέσω της αγοράς των ομολόγων ρουφώντας από την αγορά αρκετά δις με χαμηλά σχετικά επιτόκια κάτι που βοήθησε να μειώσουν σημαντικά τόσο το κόστος δανεισμού όσο και την ρευστότητα τους.  

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να κινείται με σημαντικό volatility σε ένα εύρος τιμών με γρήγορες και μονοτασικές κινήσεις που περισσότερο αποδίδουν σε ωριαίο παρά σε ημερήσιο γράφημα. Την Παρασκευή η εβδομάδα κατάφερε να μαζέψει σημαντικά τις απώλειες να απομακρυνθεί από το επικίνδυνο 1100 δίνοντας στην παρούσα ένα Intraday αγοραστικό σήμα.  

Φυσικά κάποιοι τίτλοι έχουν σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά δείχνοντας να αγνοούν την όποια κίνηση της αγοράς. ΜΥΤΙΛ, ΦΟΛΙ, ΟΤΕ και κάποιοι άλλοι τίτλοι έκλεισαν στα υψηλά του τελευταίου διαστήματος κρατώντας τις Long τους ημερήσιες θέσεις παρόλη την πτωτική κίνηση του τελευταίου διαστήματος. 

Τεχνικά στην μεγάλη μας ανάλυση ακολουθούν οι περισσότεροι τίτλοι που έχουν ενδιαφέρον με τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης αλλά και τα stop τους σε ημερήσιο ενώ μέσα από τα καθημερινά Intraday σχόλια μπορούμε να δούμε στο αρκετούς τίτλους αλλά και στους δείκτες την πιο βραχυπρόθεσμη εικόνα τους.

Τέλος να πούμε ότι παραμένουμε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την αγορά έχοντας έρθει χρονικά σε ένα κομβικό επίπεδο τεχνικά. Όσο η αγορά συντηρεί το επίπεδο των 1100 μονάδων προσβλέπουμε σε μία ανοδική κίνηση και πάλι το επόμενο διάστημα προς το 1400 ενώ μόνο μία διάσπαση του επιπέδου ειδικά σε μήνα θα χαλάσει τον όποιο θετικό σχηματισμό για την συνέχεια με πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες. Τα πιο κοντινά επίπεδα αντίστασης είναι στην περιοχή του 1200 που αν τα καταφέρει ειδικά σε εβδομάδα να κατοχυρώσει μπορεί να μας δώσει σημαντική κίνηση προς το 1270 σε πρώτη φάση. 

Πιστεύουμε πως αργά ή γρήγορα η αγορά θα πάρει κατεύθυνση μετά την μακρόμηνη συσσώρευση ενώ μέσα στην εβδομάδα έχουμε και την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Μέρκελ που μπορεί να βγάλει κάποιο νέο που θα δώσει κατεύθυνση. Φυσικά η λύση προφανώς θα είναι μία πολιτική απόφαση από το εξωτερικό ενώ είναι δεδομένο πως όποια εσωτερική αναταραχή κάνει μόνο κακό στην αγορά ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος και απλά έχει να κάνει μόνο με την δημιουργία εντυπώσεων.

-----------------

Καλή εβδομάδα

f25d
f25w
f25m


FTSE25...  O F25 χρειάστηκε 3 ώρες και μία λήξη συμβολαίων για να μπορέσει να πάρει 3 συνεδριάσεις μαζί.. ανοδικά. Για άλλη μία φορά το φαινόμενο λήξης και ανάποδης κίνησης κάνει την εμφάνιση του μιας και αμέσως μετά το μεσημέρι της παρασκευής οι αγοραστές εμφανίστηκαν μαζικά και έσπασαν το βραχυπρόθεσμο πτωτικό trend στο 367 και κλείνοντας πάνω από το πολύ σημαντικό μηνιαίο 370 έχοντας πρώτα δοκιμάσει το 358 και 61% της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Το 383 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση με κύρια το επίπεδο του 392 που εκεί έχουν μαζευτεί και τα μεσοπρόθεσμα πολύ σημαντικά επίπεδα αντίστασης. Το 365 είναι κοντινή στήριξη με κύρια το 358 επίπεδο που διάσπαση μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει επίπεδα προς το 348 ή και το 340.


GDD
GDW
gdm



ΓΔ...  Θεαματικός ο ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε όχι γιατί κράτησε το 1100 επίπεδο αλλά στο κλείσιμο της εβδομάδας κατάφερε να κρατήσει και το ανοδικό μας trend σε μεγάλο διάγραμμα. Το 1186 είναι σημαντική μας αντίσταση ενώ το stop μας στην παρούσα είναι το 1203 που πλέον είναι και σημαντικό εβδομαδιαίο επίπεδο. Κοντινή στήριξη το 1130 και κύρια το 1110. 





ELL

ΕΛΛΑΚΤΩΡ... Η διάσπαση του 342 μας έφερε αντιμέτωπους με το επίπεδο του 314 και το πτωτικό trend Που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Κοντινή αντίσταση το 340 και κύρια στο 350. Το stop μας στην παρούσα το 359 ενώ μία διάσπαση της στήριξης του 310 θα δώσει συνέχιση.

OPSPS
ΟΠΑΠ...  Ο ΟΠΑΠ κράτησε την στήριξη της περιοχής του 1150 δίνοντας δυναμική αντίδραση και αγοραστικό σήμα. Το 1190 κοντινή στήριξη ενώ το 1240 επίπεδο θέλει ιδιαίτερη προσοχή σαν αντίσταση ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση
DEH
ΔΕΗ...  H διάσπαση του 1109 μας έδωσε έξοδο οδηγώντας την μετοχή στην περιοχή του 1033 με την συνεδρίαση της παρασκευής να δίνει θεαματική αντίδραση. Το 1110-1120 είναι κοντινή αντίσταση με το 1150 να είναι κύρια και stop loss σε κλείσιμο στο short στον τριγωνικό σχηματισμό μας. Το 1065 κοντινή και το 1020 κύρια στήριξη

eurobank
EUROBANΚ...  Η EUROBANK κατάφερε και έκλεισε στα υψηλά εβδομάδας και πάνω από το πτωτικό της trend. Πλέον αντιμέτωπη πολύ κοντά με το εβδομαδιαίο πολύ σημαντικό επίπεδο του 3650 μιας και αν τα καταφέρει να το σπάσει σε εβδομάδα θα μας δώσει και μεσοπρόθεσμο αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 040 και κοντινή το 3750. Στήριξη το 034 και 3350 ενώ μία διάσπαση του 3280 θα δώσει έξοδο στον τίτλο


otye
OTE...  O OTE θεαματικός κράτησε όλη την αγορά στην πλάτη του μιας και δεν έσπασε ποτέ το 1080 ενώ στην συνεδρίαση της παρασκευής έκανε και break out του σχηματισμού με επόμενο στόχο την περιοχή του 12. Κοντινή στήριξη το 1122 και το stop μας στο 1084


ETE
ΕΤΕ...  Η Εθνική σπάζοντας το 251 έβγαλε πωλητές φέρνοντας μας στην στήριξη του 236 και δίνοντας και πάλι αντίδραση. Το 255 κοντινή αντίσταση και κύρια το 265 ενώ το stop στο short είναι το 262

rt

MYTIΛ... θεαματική κίνηση του ΜΥΤΙΛ μιας και ναι μεν μπήκε μέσα στην ζώνη του 640 χωρίς όμως να μας κτυπήσει το stop ενώ το κλείσιμο της εβδομάδας την βρήξε και πάλι κοντά στα υψηλά της. Το 650 στήριξη με το 685 και 696 κοντινές αντιστάσεις που ουσιαστικά μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας δώσει ρότα για τιμές κοντά στον μεγάλο στόχο μας στο 8. Το stop στο 616

DTR
ΔΤΡ…  Ο τραπεζικός μετά την σημαντική πτωτική κίνηση και την πληρωμή του 61% της όλης ανοδικής κίνησης μας έβγαλε αντίδραση. Το 159 κοντινή αντίσταση και το 163 κύρια ενώ στην παρούσα το stop στο 168. Στήριξη το 153 και 147




tn /technical analysis research /   Monday 22 SEPTEMBER 2014





EURO/USD – DAILY CHART

Comment: Position short stop loss 13035



Τo ευρώ συνέχισε την κίνηση του με το 130 να αναχαιτίζει όποια ανοδική προσπάθεια. Το stop μας κατεβαίνει στο 13035 με επόμενες αντιστάσεις το 131 και 13240 σε περίπτωση που σπάσει. Ουσιαστικά το 12830 είναι κοντινή στήριξη ενώ οριζόντια έχει στην περιοχή του 12750
                       
euro

 

tn / technical analysis  research /   Monday   22 SEPTEMBER 2014
 


S&P Daily position long stop loss 1975

O s&p μας έδωσε νέα υψηλά πλησιάζοντας το 2020 επίπεδο και αμέσως μετά την λήξη έδωσε διόρθωση με ένα θεαματικό ημερήσιο doji. Το 2018-2020 κύρια αντίσταση που ειδικά σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 2028-2045. Κοντινή στήριξη το 1988 και κύρια το 1975 ενώ ένα κλείσιμο κάτω από το επίπεδο 1975 μας δίνει έξοδο στο Long.

spd



tn / technical analysis research / Monday  22 SEPTEMBER 2014

  

                        
DAX DAILY.

Comment: position  long stop 9640

O DAX συνέχισε την κίνηση με την λήξη να τον βρίσκει στα υψηλά του κοντά στο 9880 επίπεδο δίνοντας διόρθωση αμέσως μετά. Το 9770 είναι κοντινή στήριξη με κύρια το 9660 ενώ το stop μας ανεβαίνει στο 9640. Το 9880 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς το 10000-10050


DAXD




tn / technical analysis research / Monday  22 SEPTEMBER 2014



 


Dow Daily position long stop loss 16950
                                                  
O dow έκανε το αναμενόμενο squeeze την ημέρα της λήξης και αμέσως μετά έδωσε διόρθωση. Το 17120-17150 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση και μόνο θα μπορούσε να  μας φέρει στο 17000 επίπεδο. Αν τώρα καταφέρει και κλείσει πάνω από το 17320 επίπεδο μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 17530. Το stop μας ανεβαίνει στο 16950. Μένει να δούμε αν όλο το τράβηγμα έγινε για την λήξη ..

dowd

doww

tn / technical analysis research  22 SEPTEMBER 2014









USD/JPY DAILY & WEEKLY
                                                  
H διάσπαση του 10750 όπως είχαμε σχολιάσει ήταν δεδομένο πως σε διάσπαση μπορούσε να οδηγήσει στην ζώνη του 110 που θέλει την απαραίτητη προσοχή. Στήριξη το 10750 που μόνο διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει το 10635 ενώ το stop μας ανεβαίνει στο 106

usdjpy
usdjpyw





tn / technical analysis research / Monday  22 SEPTEMBER 2014




GBP/USD DAILY CHART SHORT STOP 165
                                                  
H λίρα ήταν το μεγάλο παράδειγμα του κανόνα αγόρασε στην φήμη πούλησε στην είδηση. Όσοι τόλμησαν να δουλέψουν την περιοχή του 16450 πληρώθηκαν άμεσα μιας και η συνεδρίαση της παρασκευής μετά το squeeze της ανακοίνωσης έδωσε άμεσα πτωτική κίνηση. Το 16230 είναι κύρια στήριξη που κατοχύρωση ειδικά σε μέρα μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 16150 αν μη τι άλλο ή και στα χαμηλά του. Κύρια αντίσταση το 164 ενώ το 165 συνεχίζει να είναι το stop μας σε κλείσιμο μέρας.

gbpusd

tn / technical analysis research / Monday  22 SEPTEMBER 2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me