11/11/14

«Παγώνει» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ- Cosco

Φώτης Κόλλιας Φώτης Κόλλιας
Δημοσιεύθηκε: 11 Νοεμβρίου 2014 - 00:06

«Παγώνει» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ- Cosco


Διαφωνεί η κινεζική πλευρά με τις δυο αλλαγές στη σύμβαση. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3. Ποια είναι η πιθανή λύση στο πρόβλημα.
 
 
Εμπλοκή σημειώθηκε στο φιλικό διακανονισμό μεταξύ του ΟΛΠ ΟΛΠ -2,84% και της κινεζικής Cosco, ο οποίος επρόκειτο να συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται σε νέα συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι Κινέζοι αρνούνται να συμβιβαστούν με τις δύο παρεμβάσεις που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο κείμενο του φιλικού διακανονισμού όταν το ενέκρινε προ λίγων εβδομάδων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σχετική σύμβαση υπό δύο όρους: Πρώτον, να τελειώσει η περίοδος αναστολής του εγγυημένου τιμήματος που πρέπει να καταβάλει η Cosco (με βάση την αρχική σύμβαση) το 2021 όταν θα τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.
Δεύτερον, να καταβάλλει η Cosco ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα όταν αυτό ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλλουν ενοίκιο και για το ανατολικό τμήμα το οποίο βρίσκεται επί χρόνια "σε δοκιμαστική λειτουργία".
Το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μπορεί σήμερα, που ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων κινείται συνεχώς ανοδικά να μην θεωρείται ζήτημα, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει κρίση ή πόλεμος τιμών και τα έσοδα της Cosco μειώνονται, θα μειώνονται και τα έσοδα του ΟΛΠ ΟΛΠ -2,84%.
Δεν θα προστατεύεται, δηλαδή, όπως συμβαίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα "βρέξει χιονίσει". Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρούσε το θέμα λήξαν κατά τις επαφές που είχε σε πολιτικό επίπεδο την τελευταία διετία. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3, που είχε ανακοινωθεί σε επίπεδο Κινέζου και Ελληνα πρωθυπουργού.
Μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν η επικράτηση της Cosco στο διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΠ ΟΛΠ -2,84%. Σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση του φιλικού διακανονισμού θα ήταν εσωτερικό πρόβλημα του κινεζικού ομίλου. Στην περίπτωση που επικρατήσει κάποιος άλλος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me