18/12/14

Έχει δίκιο ο Στουρνάρας!

Έχει δίκιο ο Στουρνάρας!

http://mikrometoxos.gr/?p=3459
18.12.2014 12:50
Εξαιτίας της προεδρικής εκλογής, δεν ασχολήθηκα ως όφειλα με τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα και με τα παρελκόμενα αυτών. Επειδή όμως βλέπω τώρα ότι η αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη συνεχίζεται οργανωμένα, επιθυμώ να σχολιάσω τα δρώμενα.

Δεν είμαι οπαδός του Στουρνάρα. Υπήρξε μάλιστα και μια “έντονη” στιγμή  μεταξύ μας στο παρελθόν. Από τότε, δεν έχω ταχθεί ποτέ με το μέρος του. Αυτά για να είμαστε ξεκάθαροι.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αξιαγάπητος Γιάννης ήταν βασικός ομιλητής στην παρουσίαση βιβλίου σχετικά με το έργο του πρώην πρωθυπουργού και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα εντός της ΤτΕ και ο νυν διοικητής είχε την τέλεια αφορμή για να εξηγήσει, με το δικό του τρόπο, με το δικό του “χρώμα” αν προτιμάτε,  την παρούσα κατάσταση.

αρχείο λήψης

Ο Στουρνάρας δεν έκρυψε λόγια. Με σαφήνεια εξήγησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια προεκλογική περίοδος δυσχεραίνει την ήδη κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να επανέλθουμε στην έκδοση έντοκων γραμματίων τα οποία θα χρηματοδοτούσαν αναγκαστικά οι τράπεζες. Επομένως, οι τράπεζες θα κληθούν να δανείσουν το δημόσιο, και όχι τον ιδιωτικό τομέα που επίσης ασφυκτιά. Αυτά είπε ο Στουρνάρας. Τίποτα παραπάνω.

Στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη  σημασία στις δηλώσεις του. Τις άκουσα εν τάχει, συμφώνησα σε όλα, άλλαξα κανάλι. Μετά από λίγο όμως άκουσα ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Λαφαζάνης! Σκέφτηκα ότι για να έχει βγει από τα ρούχα ο “Λεοπόλδος Βαζενχόφεν”,σίγουρα ο Στουρνάρας θα πρέπει να είπε κάτι πολύ σωστό!

Πριν από λίγο διάβασα τα επιχειρήματα των στρατευμένων παιδιών του Λαφαζάνη και πρόσεξα ότι κατηγορούν τον Στουρνάρα επειδή είπε ότι ” Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε αλλά και ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος”. Αυτή η δήλωση λοιπόν χαρακτηρίστηκε από τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ ως “βρόμικη” δουλειά! Μάλιστα κάποιοι προχώρησαν μερικά βηματάκια ακόμη και άρχιζαν να λοιδωρούν τη σύζυγο και τη μητέρα του Στουρνάρα… Γνωστές Σταλινικές τακτικές εν μέσω εορτών μάλιστα….

Είναι λοιπόν “βρόμικη δουλειά” του κεντρικού τραπεζίτη να προειδοποιεί ότι μειώνεται η ρευστότητα… Είναι “τρομοκρατική” δήλωση η ειλικρινής ανάλυση των τραπεζικών  δεδομένων…

Αδυνατούν δυστυχώς οι ριζοσπαστικοί αριστεροί κατήγοροι του Στουρνάρα ότι αυτές δεν ήταν υποκειμενικές θέσεις. Δεν ήταν προσωπικές απόψεις. Ήταν στεγνές περιγραφές της τραπεζικής πραγματικότητας. Για να το καταλαβαίνατε κι εσείς, αγαπητοί Λαφαζάνηδες, θα μπορούσα απλά να σας προτείνω να πάτε σήμερα στην τράπεζά σας και να κάνετε μια ανάληψη 10.000 ευρώ μετρητά. Τότε θα βλέπατε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα προσπαθούσαν να σας αποτρέψουν με όποιο τρόπο… Αλλά τελικά δεν σας το προτείνω… Ξέρω ότι δεν διαθέτετε τέτοια ποσά…

Επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, καλό είναι να δείξουμε όλοι μας αυτοσυγκράτηση και τάσεις συναίνεσης. Η συνεχής οξεία πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή. Οι σουλτάνοι – διαβόητοι για την πολιτιστική και ανθρωπιστική τους κουλτούρα- έκοβαν το κεφάλι του αγγελιοφόρου που έφερνε τα κακά νέα. Ήθη και πρακτικές υπανθρώπων… Δεν υπάρχει λόγος να τους μιμούμαστε , ούτε καν μεταφορικά. Δεν φταίει ο Στουρνάρας που τα πράγματα έχουν ως έχουν. Μήπως πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις περιγραφές του Στουρνάρα;

Πάτροκλος Κουδούνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me