28/2/14

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις τράπεζες τις προσεχείς εβδομάδες



Δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη ένας σοβαρός και ένας « ο ψυχοπαθής με το αλυσοπρίονο» θα αποχωρήσουν από το banking



Επίκεινται ενδιαφέρουσες εξελίξεις στις τράπεζες τις προσεχείς εβδομάδες. Δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναμένεται να αποχωρήσουν ή να τους αποχωρήσουν από τις θέσεις κλειδιά που κατέχουν στο ελληνικό banking το επόμενο διάστημα.

Ο ένας σοβαρός αλλά έχει έρθει σε ρήξη ο άλλος χαρακτηριζόμενος και ως «ψυχοπαθής με το αλυσοπρίονο» θα απομπευθεί γιατί θα πληρώσει…κεφαλαιακές ανεπάρκειες.

Δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη ένας σοβαρός και ένας «ψυχοπαθής με το αλυσοπρίονο» θα αποχωρήσουν από το banking
Οι ζυμώσεις στο ελληνικό banking θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές…για διαφορετικούς λόγους.

Πλησιάζει ο καιρός της κάθαρσης στο ελληνικό banking και οι επικείμενες εξελίξεις θα είναι η αρχή μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης σε πρόσωπα του κλάδου. Προσεχώς τα νεότερα.

Υποσημείωση

Αν εκτιμάτε ότι δεν ξέρουμε τι γράφουμε.... απλά κάντε λίγο υπομονή....

Ο σοβαρός και ο Ψυχοπαθής με το αλυσοπρίονο προέρχονται από την ίδια τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α



NEA ΣΕ 10"

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΥΦΕΣΗΣ

Αλλάζει κεφάλαιο η οικονομία. Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης

Η μετάβαση στα «δίδυμα πλεονάσματα», για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης, η αναθέρμανση στην εγχώρια αγορά ομολόγων, που πρακτικά έχει νεκρώσει για τους επενδυτές από τα μέσα του 2010, τα ισχυρά... "Η" 28/2



ΣΤΑ ΠΛΗΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΞΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη μείωση εισφορών

Κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό 11,43% στα ασφάλιστρα του ΙΚΑ φτάνει η συνολική μείωση, αν συνυπολογιστεί και η «ελάφρυνση» των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που είχε γίνει την 1/11/12. Από το πρωτογενές πλεόνασμα του... "Η" 28/2



ΣΤΑ ΠΛΗΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΞΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη μείωση εισφορών

Κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό 11,43% στα ασφάλιστρα του ΙΚΑ φτάνει η συνολική μείωση, αν συνυπολογιστεί και η «ελάφρυνση» των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που είχε γίνει την 1/11/12. Από το πρωτογενές πλεόνασμα του... "Η" 28/2



ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑ

«Κεραυνοβόλο» come back στον τουρισμό

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι ανάμεσα στους παγκόσμιους δημοφιλείς προορισμούς και τα ξένα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ προειδοποιώντας του τουρίστες πως θα πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν δωμάτια αν έχουν σκοπό να επισκεφθούν... "Η" 28/2



16,4% ΣΤΗΝ ΕΕ

Κομισιόν: Στο 15% το μισθολογικό χάσμα ανδρών γυναικών στην Ελλάδα

Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ελλάδα, αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, σε σχέση με 16,4% λιγότερο, στην ΕΕ "Η" Online 28/2 16:33



ΣΕΝΑΡΙΑ

Το Βερολίνο προσαρμόζεται σε διαρκή χρηματοδότηση της Αθήνας;

Παρά τις πρόσφατες ενθαρρυντικές προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, το Βερολίνο φέρεται να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα να χρηματοδοτεί η ΕΕ για πολλά χρόνια ακόμη την Ελλάδα "Η" Online 28/2 12:36



ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Bloomberg: Σημάδι αλλαγής η υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης (0,14 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 6,88% μετά το μεσημέρι, ενώ προηγουμένως είχαν φθάσει και στο 6,76% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010 "Η" Online 28/2 15:00

Παντελόνι έκαναν τα λεφτά όσοι πονηροί πέρασαν από τον Αρη









Κώστας Καίσαρης

ΑΝ ο Γουργιώτης θα μείνει στην ιστορία για το γκολ που μέτρησε στον Πλατανιά και οι Απολλωνιστές θα έχουνε να λένε ότι τους έριξε στη βήτα εθνική ο Αμπάρκιολης, το... όσκαρ της χρυσής σφυρίχτρας γι' αυτή τη σεζόν το παίρνει ο Φουκάκης. Αυτός που σφύριξε στο Παναιγιάλειος - Παναχαϊκή.

Η φάση που ακυρώνεται το γκολ της Παναχαϊκής, για να μη γίνει το 0-1, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πουθενά. Ο Φουκάκης, χωρίς να υπάρχει απολύτως τίποτα κι ενώ η μπάλα είναι στον αέρα ύστερα από κτύπημα κόρνερ, σηκώνει το χέρι και σφυρίζει φάουλ εις βάρος της Παναχαϊκής. Εχουν αυτή τη δυνατότητα οι διαιτητές. Να καθαρίζουν τις φάσεις για να προλαβαίνουν το κακό. Ο εν λόγω Φουκάκης όμως είχε γκίνια.

 
Σε κλάσματα δευτερολέπτου ένας Κωστόπουλος της Παναχαϊκής, χωρίς να ενοχλήσει στο παραμικρό τον αντίπαλο που τον μαρκάρει, πιάνει ένα γυριστό σουτ και στέλνει την μπάλα στην αντίθετη γωνία. 

Γκολ που αν το έβλεπε ο Φαν Μπάστεν θα έγλειφε τα δάχτυλά του. Γκολ που αν στο ακυρώσουνε σαλτάρεις και παίρνεις τα βουνά. Ο Κούγιας (φωτό) είχε ήδη προγραμματίσει να εμφανιστεί στην αδέκαστη εκπομπή του ΣΚΑΪ. 

Που ο Αλαφούζος έχει δεσμευθεί εγγράφως ότι ουδέποτε στα επόμενα τριάντα χρόνια δεν πρόκειται να ενοχλήσει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.


Αν, λοιπόν, ο Κούγιας είχε κατά νου να πει δέκα πράματα μετά το 4-0 στο Αίγιο, είπε εκατό. Τα οποία είναι αρκούντως σοβαρά. Πολύ σοβαρά. 

Και προφανώς δεν τα είπε μόνο στην τηλεόραση. Τα έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα. Κι εκεί θα κριθούν. Αν δηλαδή θα αποδειχθεί η εγκληματική οργάνωση Νο 2, που κατά τον Κούγια λειτουργεί μέσα στους κόλπους της ομοσπονδίας.

Μέχρι όμως να βρουν την άκρη οι εισαγγελείς και οι 
ανακριτές, έχουμε τα «θύματα πολέμου». Στα οποία ο Κούγιας πρόσθεσε την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τη Λάρισα, τον Πανσερραϊκό, την Καλαμάτα. Οτι όλες αυτές οι ομάδες έχουν διαλυθεί από την εγκληματική οργάνωση Νο 2. 

Που με τον ίδιο τρόπο ρίχνει τώρα τον Αρη και θέλει να ρίξει τον Απόλλωνα. Για να παίζουν στη Σούπερλιγκ χωριά σαν τον Πλατανιά και ομαδούλες σαν τον Πανθρακικό και τον Εργοτέλη.

Επί του προκειμένου, λοιπόν, θέλω να καταθέσω τη διαφωνία μου. 

Κατανοείς την οργή και την αγανάκτηση του Κούγια, αλλά καμία εγκληματική οργάνωση δεν διέλυσε την ΑΕΚ. 

Η ΑΕΚ από μόνη της χρεοκόπησε. Και δύο φορές μάλιστα. Μία που τη σκαπούλαρε με το άρθρο 44 κι άλλη μία τώρα. Επιλογή τους ήταν να πέσουνε στη γάμα εθνική. Και γι' αυτό μπουκάρανε μέσα με τον Πανθρακικό. Για να το σιγουρέψουνε. 

Οπως κανένας δεν έριξε τη Λάρισα. Ο Πηλαδάκης στέγνωσε οικονομικά, πλήρωσε και την άγνοιά του στο ποδόσφαιρο κι έπεσε βήτα εθνική.
Κι έριξε μετά την ομάδα μόνος του στη γάμα εθνική για να ξεμπλέξει. 

Ο Ηρακλής πέρα από την πλαστή ενημερότητα είχε επίσης χρεοκοπήσει. Σε όλους χρώσταγε και δεν πλήρωνε κανέναν. 

Οπως κι ο Αρης. Παντελόνι τα έχουνε κάνει τα λεφτά όσοι πονηροί περάσανε από την ομάδα. Μπορεί να τους έδωσε τη χαριστική βολή ο Γουργιώτης, αλλά ο οικονομικός θάνατος ήταν δεδομένος. Με τα λεφτά που χρωστάνε δεν είχανε ζωή. 

Επιλογή τους ήταν στον Πανσερραϊκό να πέσουνε στη βήτα εθνική, ενώ στην Καλαμάτα πέσανε από μόνοι τους.
Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι γίνονται αδικίες. Οπως και σφαγές στην περίπτωση του Αρη στον Πλατανιά. Οσοι όμως φουντάρανε στη γάμα εθνική, φουντάρανε μόνοι τους, θέλανε να διαλυθούνε και διαλυθήκανε. Αυτά.

Ο ωραίος Αρης δεν σταµατά να ξαφνιάζει καθηµερινώς και να πρωτοτυπεί 

ΚΑΙ από τον Αρη Θεσσαλονίκης στον Αρη Σπηλιωτόπουλο. 

Στον άνθρωπο που άλλαξε επίπεδο στον προεκλογικό αγώνα για τον δήµο της Αθήνας. Τέρµα οι παλαιοκοµµατικές αρλούµπες και κοινοτοπίες. Ο Αρης ξαφνιάζει καθηµερινώς. Πρωτοτυπεί. Πρώτη του δουλειά µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας να φορέσει ροζ πουλόβερ, να σηκώσει τα µανίκια και να πει κάτι που δεν έχει πει κανένας: Ωρα για δουλειά. Τροµερός. Στη συνέχεια, όταν τον ρώτησαν ποιον από τους άλλους υποψηφίους θεωρεί πιο σοβαρό αντίπαλο, ξάφνιασε ακόµα περισσότερο: Αντίπαλός µας είναι τα προβλήµατα.
Κάτι που κανείς δεν είχε σκεφτεί να το πει ποτέ. Ακολούθως έκανε την εξής συγκλονιστική δήλωση: Η Αθήνα µπορεί να γυρίσει σελίδα. Αυτό κι αν ήταν πρωτότυπο. Ο ωραίος Αρης όµως δεν σταµατάει να εκπλήσσει. Αποκάλυψε ότι γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τα προβλήµατα της Αθήνας, επειδή βγάζει σε καθηµερινή βάση για βόλτα τον σκύλο του. Συµπέρασµα: Αν δεν έχεις σκύλο, δεν κάνεις για δήµαρχος. Πρόσθεσε ακόµα ότι η Αθήνα είναι ο µεγάλος έρωτας της ζωής του. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι είναι οι µικροί έρωτές του. Εκτός κι αν είναι µονογαµικός τύπος, αρκείται στην Αθήνα και δεν θέλει τίποτα άλλο.

Αναπολούσες τον Μαυροµάτη 

Ο Μανώλης Μαυροµάτης, µετά τη Δηµόσια Τηλεόραση, εµφανίστηκε τη Δευτέρα στο TV Μακεδονία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επόµενη εκποµπή που θα δώσει το «παρών» θα είναι αυτή της Αννίτας Πάνια. 

Για να πει τον πόνο του και τον καηµό του που στην όγδοη δεκαετία της ζωής του τρέχει όπως λέει ο ίδιος ανάµεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Εδιµβούργο. 

Αφορµής δοθείσης, λοιπόν, θυµήθηκα αυτά που έγραφα πέρυσι το καλοκαίρι για την ΕΡΤ. Οτι δεν είναι το κακό που την κλείσανε, αλλά ότι θα την ξανανοίξουνε. Κι ακούς τη µετάδοση του Αρσεναλ - Μπάγερν κι αναπολείς τη δεκαετία του '70 µε τον Μαυροµάτη.


Αυτός που µεταδίδει να µην ξέρει να πει σωστά τα ονόµατα των ποδοσφαιριστών της Μπάγερν. Να λέει τον Μίλερ... Μιούλερ. 

Ο Μανώλης Μαυροµάτης τουλάχιστον είχε βρει τον τρόπο όταν µετέδιδε γερµανικό πρωτάθληµα να µην κάνει ποτέ λάθος. Οποιος παίκτης κι αν είχε την µπάλα, έλεγε Αουγκενταλερ! 

Και το χειρότερο απ' όλα: Να πάει µετά στη µικτή ζώνη να κάνει ερωτήσεις µε τα εγγλέζικά του να είναι χειρότερα κι από των ναυτικών του περασµένου αιώνα όταν έβγαιναν στη στεριά µετά το πρώτο µπάρκο. Πάρτι έγινε στα αποκαλούµενα σόσιαλ µίντια. 

Να έχουµε φτάσει στο 2014 και να στέλνουν άνθρωπο να πάει να µεταδώσει παιχνίδι Τσάµπιονς Λιγκ που τα εγγλέζικά του είναι επιπέδου «γιου φάουλ» όπως ρώταγε τους διαιτητές ο Νίκος Βαµβακούλας (φωτό).

Γιατί ο Έλληνας αρνείται να αντιδράσει μαζικά στην κρίση; Τρεις και ένας λόγοι

Γιατί ο Έλληνας αρνείται να αντιδράσει μαζικά στην κρίση; Τρεις και ένας λόγοι

Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, τρεις λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι εξ ημών "κοιμούνται". Ένα άρθρο για την αδράνεια και το "μούδιασμα" της κοινής γνώμης έναντι των χειρουργικών επεμβάσεων που έχει υποστεί και θα υποστεί η ελληνική κοινωνία και η μεσαία τάξη.

Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης


Η τρόικα πάει κι έρχεται, βαρκούλες αρμενίζουν, η ελληνική προεδρία είναι γεγονός και τα μέτρα έγιναν ισοδύναμα. Ανάπτυξη θες; Περίμενε λίγο ακόμα, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Ναι, αλλά για να την κάνει κάποιος τη δουλειά, πρέπει και να εργάζεται. Κι αν όχι να δρα, να αντιδρά.

Η κρίση διανύει ακόμα ένα χρόνο ζωής, καλά να είμαστε να την χαιρόμαστε. Η κυβέρνηση μας, περιδιαβαίνει αγέρωχη στα σοκάκια της Ε.Ε. φέρνοντας αέρα "αλλαγής" στη χώρα και τάζει success story την ώρα που οι εταίροι της γελάνε πίσω από την πλάτη της. Από επιτυχίες χορτάσαμε. Σε λίγο καιρό θα έχουμε και τις πρώτες εκλογές μετά την κυβέρνηση συνεργασίας. Θα είναι αν μη τι άλλο ένα γερό τεστ για το που οδεύουμε ομαδικά.

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει άλλη περίοδος μεταπολεμικά κατά την οποία τα κόμματα ήταν τόσο χαμένα σε ένα κυκεώνα πολιτικής αστάθειας. Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως. Σαν να πάει να γίνει κάποια ζύμωση και να μη γίνεται. Και από την άλλη, τα συμφέροντα των λόμπι και της ελίτ πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους να εξυπηρετηθούν μέσα από μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Ας μιλήσουμε λίγο ποδοσφαιρικά για μικροχειρουργική. Για να "στήσεις" έναν αγώνα, δεν χρειάζεται να το κάνεις πάντα απροκάλυπτα, δεν χρειάζεται να βάλεις τον διαιτητή να δώσει πέναλτι που εφηύρε μόνος του και να μπουν οι κερκίδες μέσα να σε φάνε. Αποβάλλεις τους καλύτερους παίκτες του "εχθρού" έναν αγώνα πριν το ντέρμπι και αποδεκατίζεις με "τακτ" το αντίπαλο δέος πριν την κρίσιμη μάχη. Ή αγοράζεις τα αστέρια του ανταγωνιστή σου για να τον αποδυναμώσεις.

Έτσι γίνεται και στην εν Ελλάδι πολιτική τον τελευταίο καιρό. Η επικοινωνιακή λειτουργία της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Βάλλει κατά των αντιπάλων της, μιλώντας ακόμα και για συσχετισμούς με την τρομοκρατία και την ίδια ώρα περνάει "αθόρυβα" τα μέτρα της. Αφήνει τον κύριο κοινοβουλευτικό της αντίπαλο να αναλώνεται σε εσωκομματικές μάχες, υπερθεματίζει τη φαγωμάρα του αντιμαχόμενου στην αρένα της διακυβέρνησης της χώρας και ταυτόχρονα κάνει τη δουλειά της ανενόχλητη εξυπηρετώντας το συμφέρον της τρόικας και της κάθε τρόικας. Ωραία όλα αυτά. Μήπως εμείς ως πολίτες δεν τα καταλαβαίνουμε;

Ας μη γελιόμαστε. Όλα τα καταλαβαίνουμε. Γιατί όμως δεν αντιδρούμε; Οι μεγαλύτεροι κοινωνιολόγοι και πολιτικοί αναλυτές θα είχαν σκίσει τα ιμάτια τους για να εξηγήσουν το φαινόμενο. Προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να το εξηγήσω απόλυτα, μπορώ όμως να καταθέσω δυο τρεις αυθόρμητες σκέψεις.

Γιατί λοιπόν δεν ξεσηκωνόμαστε μαζικά απέναντι στο κοινό καλό; Υπάρχει κοινό καλό; Τι κάνει η μεσαία τάξη;

Παράγοντας υπ' αριθμόν ένα: Η συνενοχή

Ποτέ δεν υποστήριξα το "μαζί τα φάγαμε". Πρόκειται για την πιο χυδαία πολιτική προσπάθεια συστράτευσης στη λαμογιά που έχει ειπωθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, πήρε μέρος στο φαγοπότι, έστω και ευκαιριακά. Κάπου κάποιον δικό του βόλεψε, κάπου κάπως βολεύτηκε, σε έναν δημόσιο οργανισμό, σε κάποια ΔΕΚΟ, σε κάποιον φορέα, κάπως έβγαλε μια μικρή μίζα, κάτι καρπώθηκε.

Το είδε να γίνεται παλιά, προσδοκά ότι θα το ξανακάνει τώρα. Και πατάει στη σίγουρη λύση των παλαιών κομμάτων του δικομματισμού. Ο μαθημένος έτσι, δεν θα βγει να αντιδράσει, δεν θα βγει στον δρόμο να συστρατευθεί με τον πολιτικό του αντίπαλο απέναντι σε μια κυβέρνηση που τον οδηγά στην εξαθλίωση, γιατί ακόμα και τώρα ψάχνει να βρει το παραθυράκι του "βολέματος". Περιμένει να κοπάσει η καταιγίδα για να βγει από το καβούκι του.

Σίγουρα δεν μιλάμε για την πλειοψηφία, είναι όμως αρκετοί εκεί έξω που δεν θα έβαζαν το κοινό καλό πάνω από τα λίγα κεκτημένα τους. Και μετά είναι και το παράδειγμα που παίρνουν σαν μικρά παιδάκια που αντιγράφουν τον μπαμπά τους. Αφού ο πολιτικός που με εκπροσωπεί κλέβει, γιατί να μην κλέψω κι εγώ; Ας γίνουμε όλοι Λιάπηδες λοιπόν.

Δεύτερος παράγοντας. Ο "παρτακισμός"


Μπορεί ο όρος να μην είναι δόκιμος, οφείλει όμως να συμπεριληφθεί στα επικαιροποιημένα λεξικά. Η κατηγορία του Έλληνα που κοιτάει την "πάρτη" του. Εγώ να είμαι καλά και οι δικοί μου και άσε τους άλλους να καίγονται. Γιατί δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ελλάδα; Ή μάλλον για να μην είμαστε και μηδενιστές, υπάρχει μεν, αλλά γιατί μένει στο επίπεδο κάποιων ηρωικών ΜΚΟ που παλεύουν στον ωκεανό των κοινωνικών προβλημάτων και στο χάος των αστικών τοπίων που χαρακτηρίζονται από πόρτες κλειστές; Το αντεπιχείρημα είναι αστείο. "Αν είσαι εσύ τόσο μεγαλόψυχος, πάρε τους αλλοδαπούς και τους άστεγους στο σπίτι σου".

Σοβαρά τώρα. Ο έχων εργασία και ένα κομμάτι ψωμί, μπορεί να διαθέσει έστω μία κουβέρτα στον συνάνθρωπο του που στερείται των βασικών προς επιβίωση. Δεν το λέω σαν καλός Χριστιανός, δεν ήμουν άλλωστε ποτέ το παράδειγμα του καλού Χριστιανού. Το λέω σαν πολίτης που απογοητεύεται από την παγωμάρα των συμπολιτών του, από την έλλειψη ακόμα και της βασικής επικοινωνίας, από την άρνηση συνεργασίας. Προσπάθειες γίνονται κυρίως μεμονωμένα, σε ατομικό επίπεδο ή σε οργανωμένη μεν δράση, μικρής έκτασης δε, με περιορισμένο εν τέλει αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη χώρα πρέπει εκ νέου να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Τώρα που το σκέφτομαι, υπήρξε και ποτέ, ή στο DNA μας έρεε πάντα ο ιός του πολυτεμαχισμού;

Έστω τώρα ότι τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων αντιστοιχούν σε 10 μονάδες ατόμων. Οι 4 εξ αυτών δεν αντιδρούν γιατί βολεύονται με την όλη κατάσταση ή επειδή φοβούνται ότι σε λίγο θα έρθουν τα χειρότερα. Οι 3 δεν εμπιστεύονται την αντιπολίτευση γιατί δεν τους έχει πείσει. Ο ένας είναι πολιτικά αδιάφορος, άρα και επικίνδυνος. Και οι 2 που μένουν να αντιδρούν, κατεβαίνουν στον δρόμο σε ξέχωρες παρατάξεις, κρατώντας ο καθένας το πανό του. Υπερβολή; Ρητορικό το ερώτημα. Το κάνω εικόνα σαν γελοιογραφία και το βρίσκω πάντως πολύ ρεαλιστικό.

Τρίτος παράγοντας. Ο ντόπιος, ο γηγενής, ο παραδοσιακός μας "ωχαδερφισμός"

Ο επαναστάτης του καναπέ. Ο μουτζαχεντίν των social media. Ο Άρης Βελουχιώτης του γραφείου. Ο αντιρρησίας συνείδησης του φραπέ. Και άλλα τέτοια. Έλα μωρέ, που να κατεβαίνουμε τώρα στον δρόμο, κούραση, δακρυγόνα, τρέξιμο, ε και να κατέβουμε, σάμπως και θα αλλάξει τίποτα; Ας επαναστατήσουμε μέσω Twitter απόψε για να κάνουμε και το χρέος μας και να κοιμηθούμε ήσυχοι. Ας κράξουμε το wi-fi του Σαμαρά και τον Άδωνι στο Facebook και μετά όλα καλά. Αποτέλεσμα; Μηδέν.

Γιατί είναι πλέον ουτοπικό το να βγουν 500.000 άνθρωποι στον δρόμο. Ταυτόχρονα, ενωμένοι, συμπαραταγμένοι. Αριστεροί, από όλο το φάσμα της αριστεράς, απογοητευμένοι πασόκοι, απογοητευμένοι νεοδημοκράτες, hipsters, νεολαίοι, συνταξιούχοι για να ζητήσουν περισσότερα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας και λιγότερες περικοπές, λιγότερα "μαχαίρια" και να αρνηθούν τα νέα μέτρα με τη δύναμη της φωνής τους. Να περάσουν έστω έτσι το συμβολικό τους μήνυμα.

Ναι, ουτοπικό. Αντιθέτως το να μαζέψει κανείς 1.235 "likes" σε μια "πολιτική" ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ πιο εφικτό, πολύ πιο εγωκεντρικό και σε κάθε περίπτωση, πολύ πιο ανούσιο. Χρήσιμο μόνο όταν συνδυάζεται με κοινωνικό αγώνα στο δρόμο. Μόνο έτσι προκύπτει νέα πολιτική, νέες ιδέες, νέες κοινωνικές διεργασίες. Από την συμπόρευση των κινημάτων στον δρόμο.

Και τέλος, ο ρόλος των media

Θα μου πεις, ποιος τα λογαριάζει; Θα μου πεις, ποιος δεν καταλαβαίνει τι συμφέροντα εξυπηρετούν; Και όμως, ακόμα η ατζέντα ορίζεται από την ολιγαρχία ορισμένων καναλαρχών και ιδιοκτητών εφημερίδων. Μπορεί να περνούν γραμμή χωρίς να μπορούν να κρυφτούν, η δημόσια γνώμη ωστόσο, ακόμα επηρεάζεται.

Η διασπορά φόβου και η κυριαρχία της θεωρίας των δύο άκρων, σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των media τα τελευταία δύο χρόνια. Η περαιτέρω διείσδυση του κοινού στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά στην κυριαρχία των εναλλακτικών μέσων. Αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που ο πολίτης θα είναι πυλωρός και πηγή πληροφορίας, ή έστω "αυτόφωτο" και αυτόνομο φίλτρο πληροφορίας και όχι ένας δέκτης

news247.gr

ΔΕΙΤΕ TA ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ ...

Λίγα 24ώρα πριν τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Τη στιγμή που η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται, τα πρακτορεία στοιχημάτων φαίνεται ότι ήδη έχουν ξεχωρίσει τα φαβορί, ...
αλλά και τα αουτσάιντερ των Όσκαρ, η επικράτηση των οποίων θα φάνταζε η απόλυτη ανατροπή.

Οι τζογαδόροι των Όσκαρ συνηθίζουν να ποντάρουν ως εξής: είτε ποντάρουν μεγάλα ποσά στα φαβορί είτε στους υποψηφίους που έχουν υψηλές αποδόσεις, δηλαδή στα αουτσάιντερ, περιμένοντας την έκπληξη.

Έτσι, όσοι θέλουν να παίξουν εκ του ασφαλούς τα χρήματά τους -αν και ο θεσμός των Όσκαρ έχει αποδείξει ότι αγαπά τις ανατροπές- θα ποντάρουν ή στον Μάθιου Μακόναχι ή στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, στη «Θλιμέννη Τζάσμιν» του Γούντι Άλεν -Κέιτ Μπλάνσετ- για το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου και στο «12 χρόνια Σκλάβος» ή στο «Gravity» για το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Αλλά ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί το οσκαρικό βαρόμετρο, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα πρακτορεία στοιχημάτων.

Τα φαβορί στις σημαντικότερες κατηγορίες

Καλύτερη ταινία

Η ταινία του Στιβ Μακουίν που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης ταινίας και το αντίστοιχο βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, BAFTA, έρχεται πρώτη στην οσκαρική κουρσα, σύμφωνα με τα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων. Ενδεικτικά στο bwin, της δίνουν απόδοση 1.30 με τη διαστημική περιπέτεια του Αλφόνσο Κουαρόν «Gravity» να ακολουθεί με απόδοση 4.0.

Τρίτη έρχεται η ταινία «Οδηγός διαπλοκής»  του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ που απέσπασε τρεις Χρυσές Σφαίρες  (Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, Α΄Γυναικείου Ρόλου και Β΄Γυναικείου Ρόλου) με απόδοση 15.00.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Τhe Dallas Buyers Club» (17.00) και η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε που δίχασε τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας «Ο Λύκος της Wall Street» με συντελεστή 21.00.

Α' Ανδρικού ρόλου
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν στην κατηγορία Α' ανδρικού ρόλου ο Μάθιου Μακόναχι και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, με τα πρακτορεία στοιχημάτων να δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον πρώτο για την ερμηνεία του στην ταινία «Τhe Dallas Buyers Club».

Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα -για τη συγκεκριμένη ερμηνεία- Μακόνεχι υποβλήθηκε σε εξαντλητική απώλεια βάρους για να αποδώσει τον ρόλο του οροθετικού καουμπόι Ron Woodroof, ενώ ο Ντι Κάπριο μαζί με τον σκηνοθέτη του Μάρτιν Σκορτσέζε βρέθηκαν αντιμέτωποι με γιουχαΐσματα και φραστικές επιθέσεις από μερίδα του κοινού που είδαν στον «Λύκο της Wall Street» έναν «ύμνο την απληστία και την ψυχοπαθητική συμπεριφορά».

Α' Γυναικείου ρόλου

«Αγκαλιά» με το Όσκαρ είναι η Κέιτ Μπλάνσετ που σε όλα τα γραφεία στοιχημάτων έρχεται πρώτη και με διαφορά. Η ερμηνεία της στην «Θλιμένη Τζάσμιν» του Γούντι Άλεν ενθούσιασε τον διεθνή τύπο και τους κριτικούς που έκαναν λόγο για μία από τις καλύτερες της καριέρας της.

Έχοντας κατακτήσει ήδη μία Χρυσή Σφαίρα και το ΒΑFTA Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της, η Μπλάνσετ δεν φαίνεται να κινδυνεύει ούτε από την Έιμι Άνταμς στον «Οδηγό διαπλοκής» ούτε από την Σάντρα Μπούλοκ στο «Gravity», που ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Ίσως το μόνο που θα μπορούσε να της στερήσει το Όσκαρ είναι το σκάνδαλο
που  ξέσπασε και αφορά τον σκηνοθέτη της Γούντι Άλεν, μετά από τις δηλώσεις της υιοθετημένης κόρης του Ντίλαν Φάροου που τον κατηγορεί ότι τη βίασε σε ηλικία 7 ετών.

Β' Ανδρικού ρόλου
Ξεκάθαρο μοιάζει να είναι το τοπίο και στην κατηγορία Β΄ανδρικού ρόλου, με τον Τζάρεντ Λέτο να είναι το απόλυτο φαβορί  για την ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club».

Ο ηθοποιός εξέπληξε ευχάριστα με την μεταμόρφωση του σε τρανσέξουαλ που είναι φορέας του AIDS,  δικαιώνοντας τον σκηνοθέτη της ταινίας για την επιλογή του.

Με απόδοση 1.10 απέχει με διαφορά από τους Μπαρκχάντ Αμπντ,  τον «πειρατή» του Captain Phillips και τον Μάικλ Φασμπέντερ, τον σαδιστή ιδιοκτήτη της φυτείας στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος».

Β' Γυναικείου ρόλου

Τα προγνωστικά θέλουν τη Λουπίτα Νιόνγκο και τη Τζένιφερ Λόρενς, να δίνουν μάχη για το χρυσό αγαλματίδιο για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «12 χρόνια Σκλάβος» και «Οδηγός διαπλοκής» αντίστοιχα.

Τα βασανιστήρια που υπέστη η Νιόνγκο από τον Μάικλ Φασμπέτερ φαίνεται ότι συγκίνησαν  το  Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών που τίμησε την ηθοποιό από την Κένυα με το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου, ενώ η Λόρενς κέρδισε για την ερμηνεία της μία Χρυσή Σφαίρα, μία υποψηφιότητα στα BAFTA και μία δέση στην δεύτερη θέση των πρακτορείων στοιχημάτων, μία ανάσα μακριά από τη Νιόνγκο.

Καλύτερος σκηνοθέτης
Όλα δείχνουν, ότι ο δημιουργός του Gravity, Αλφόνσο Κουαρόν θα επικρατήσει επί του Στιβ Μακουίν «12 Χρόνια Σκλάβος» και θα είναι τελικά αυτός θα βραβευτεί από την Ακαδημία, για την πρωτότυπη σύλληψή του.

Πηγή : protothema.gr

ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ...

Μια πολύ ταλαντούχα ηθοποιός, ένα από τα πολλά υποσχόμενα πρόσωπα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που έχει τιμηθεί και με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», η Λένα Παπαληγούρα έχει...
εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια με όλους τους ρόλους που έχει υποδυθεί σε θέατρο, σινεμά και μικρή οθόνη.


Και φέτος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τη συμμετοχή της στην παράσταση της ανατρεπτικής Βρετανίδας συγγραφέως Sarah Kane, με τίτλο Blasted, όπου εμφανίζεται γυμνή επί σκηνής.

Καθώς φαίνεται, η γύμνια δεν αποτελεί ζήτημα για την ηθοποιό -κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ, Αναστάση Παπαληγούρα-, καθώς σ
το ένθετο περιοδικό του Βήματος, ΒΗΜΑGAZINO, φωτογραφίζεται γυμνή, κρατώντας ένα πιθηκάκι αγκαλιά, το οποίο φαίνεται σαν να θηλάζει.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

 

- Στρατής Πολυχρονέας

"Ποτάμι" θετικών ειδήσεων οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά, με πρωταγωνιστές τα "stress tests" των Τραπεζών και τις εκτιμήσεις για την αξία των απολήψιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Όσον αφορά το πρώτο, δημοσιεύματα θέλουν τα "stress tests" των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών να πραγματοποιούνται με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 8% και όχι το 9% (όπως δηλαδή και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών) και με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων να προσδιορίζονται πλησίον των €5,5 δισ.
 
Στοιχεία όμως, τα οποία μένει να επαληθευτούν την προσεχή εβδομάδα και να συμφωνηθούν μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης. 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών (εκκρεμεί η κατάθεση του σχετικού Ν/Σ) και την ταχύτερη ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
 
Όσον αφορά το δεύτερο, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο, που μπορούν να αποδώσουν συνολικά έσοδα €150 δισ. σε περίοδο 30 ετών, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη θετική είδηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας.
 
Η σημαντική υποχώρηση του spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου έως και τις 505,24 μονάδες (12:01 στις 28/2), για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 (το χαμηλό του spread εκείνο το μήνα ήταν οι 428,9 μονάδες), εφόσον συνεχισθεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για δανεισμό της Ελλάδας από τις Αγορές.
 
Η τελευταία φορά που η Ελλάδα δανείσθηκε από τις Αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 (7ετές, ύψους €3,65 δισ., με τοκομερίδιο 5,9%), ενώ το Μάρτιο του 2010 είχε προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς, ύψους €5 δισ. με τοκομερίδιο 6,25%.  
 
Στις 28/2/14 η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 6,54% ενδοσυνεδριακά. Κατά συνέπεια η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από το β΄ 6μηνο του 2014.
 
"Άλλωστε η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κρίνοντας όχι μόνο από την άνοδο των τιμών των Κρατικών χρεογράφων σε Ελλάδα και στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και στα εταιρικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης και βεβαίως μεταξύ αυτών και των Ελληνικών" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.         
          

TAΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟ ''ΠΟΤΑΜΙ'' ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ...



«Σαν έτοιμος από καιρό…» εμφανίστηκε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς, όπως αποδεικνύεται, προετοίμαζε εδώ και μήνες «Το Ποτάμι», το νέο κομματικό σχηματισμό που θα μετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές, με στόχο να διεμβολίσει το υπάρχον σκηνικό, το οποίο αντιδρά αμήχανα και μουδιασμένα.

Μπορεί για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του παράτολμου εγχειρήματός του ο γνωστός παρουσιαστής να επέλεξε την επομένη του «ναυαγίου» της κεντροαριστερής «Ελιάς», στην πραγματικότητα, όμως, είχε από καιρό προλειάνει το έδαφος για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενημερώνοντας γι’ αυτό έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων του φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του.

Οι βολές πανταχόθεν που δέχεται, παρόλο που, εκ πρώτης, μάλλον ευνοούν παρά πλήττουν την πρωτοβουλία του, μαρτυρούν την αίσθηση που προκάλεσε η κίνηση στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, πάντως, επισήμως τηρούν στάση αναμονής, καθώς ποικίλλουν οι εκτιμήσεις που γίνονται για την απήχηση που θα έχει η προσπάθεια, όπως και για τους ψηφοφόρους που μπορεί να προσελκύσει.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «θα φουσκώσει επειδή θα καταλήξουν σε αυτό τα διάσπαρτα ρυάκια της Κεντροαριστεράς», ενώ άλλοι αντιτείνουν ότι «η πολιτικά αβαθής κοίτη του μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για να περιορίσει τις ροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι επικριτές της προσπάθειας του δημοσιογράφου, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, αλλά και ως επικεφαλής του διαδικτυακού ιστότοπου «protagon», την παρομοιάζουν με το Κίνημα του Ιταλού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει την προτίμηση του ενός τετάρτου του εκλογικού σώματος της γειτονικής χώρας, διοικώντας το κόμμα του διαδικτυακά.

Επώνυμοι αρθρογράφοι του ΔΟΛ, στον οποίο μέχρι πρότινος εργαζόταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, έσπευσαν να μιλήσουν για «τηλεοπτικούς σωτήρες», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «διάττοντες αστέρες». 
 
Κατά την εκτίμηση, επί παραδείγματι, του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη, κινήσεις αυτού του είδους «δεν έχουν πολύ μέλλον», καθώς «δεν μπορούν να απαντήσουν στα μείζονα που είναι η αντιμετώπιση της κυρίαρχης πολιτικής που ασκείται».

Το «όχι» στους «58» και η φήμη για τον Λαλιώτη.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος υποστήριξε στους συνεργάτες του, στους οποίους αποκάλυψε τα σχέδιά του μόλις μία ημέρα προτού δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, ότι συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του νέου σχήματος την παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, ενώ επιβεβαιωμένα άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή το περασμένο καλοκαίρι όταν απάντησε αρνητικά στη βολιδοσκόπηση που του έγινε για να συμμετάσχει στην «Πρωτοβουλία των 58».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν συνυπέγραψε το κείμενο των «58», αν και, όπως αποκάλυψε ο κ. Νίκος Μπίστης, ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στις αρχικές συζητήσεις για να βρεθούν αξιόλογα πρόσωπα  να ηγηθούν της κίνησης για συνένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής, ο οποίος κατά το παρελθόν, κυρίως μέσα από τα κείμενά του και τις άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, έδειχνε να ενστερνίζεται τις εκσυγχρονιστικές ιδέες της περιόδου Σημίτη, ενώ διατηρούσε επαφές και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, δεν ήθελε, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, το νέο σχήμα να έχει «καμία σχέση με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό».

Με την ίδια, μάλιστα, μυστικότητα που ετοίμασε τη διακήρυξη του κόμματος, την οποία δημοσιοποίησε μαζί με το site του κινήματός του, καλώντας τους φίλους του να τον ενισχύσουν οικονομικά με εισφορές από 1 έως 10 ευρώ, τηρεί ως επτασφράγιστο μυστικό τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου που, όπως παραδέχεται, «ούτε ξένες γλώσσες γνωρίζει, ούτε τα προσόντα έχει για να σταθεί στην Ευρωβουλή».

Από το περιβάλλον του απορρίπτεται μία από τις πολλές φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και ήθελαν να έχει συζητήσει τις κινήσεις του έπειτα από συζητήσεις με τον πρώην υπουργό και εκ των προσώπων της ιστορικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία απέχει σχεδόν πλήρως από τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Την Τρίτη τα πρώτα ονόματα των «ξενόγλωσσων» υποψηφίων

Η επίσημη πρώτη του κόμματος θα γίνει την προσεχή Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσει τους πρώτους 20 από τους συνεργάτες του. Θα είναι, όπως εκμυστηρεύεται στον κύκλο του, άτομα που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως ο ίδιος και θα έχουν τα εφόδια να μας εκπροσωπήσουν επάξια στην Ευρωβουλή. 
 
«Θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα ξένες γλώσσες και να έχουν κάποιο μορφωτικό επίπεδο και να χειρίζονται τα ευρωπαϊκά θέματα. 
 
Στην Ευρωβουλή θα πρέπει να βρίσκονται οι άριστοι, δηλαδή εκείνοι που έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Θα είναι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, αλλά και άνθρωποι από τα εργατικά κινήματα».

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Αριστερά ή η Δεξιά», υποστηρίζει ο ίδιος σε όσους τον ρωτούν πού θα κινηθεί ο νέος φορέας. Γι’ αυτό και το κόμμα του «δεν θα ανήκει ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά». 
 
Κατά την άποψή του «το πρόβλημα της χώρας είναι το ακυβέρνητο καράβι που πρέπει να σωθεί». Και, όπως συμπληρώνει, «όταν σωθεί, τότε θα αποφασίσει εάν θα είναι λίγο αριστερά ή λίγο δεξιά. Αν θα βάψει τα παρτέρια πράσινα, κόκκινα ή μπλε».

Πηγή : protothema.gr

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...

«Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Θυμίζουμε όμως ότι σʼ αυτήν μετέχουν δύο κόμματα...
και όχι ένα» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αφίσα της ΝΔ για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «για το συγκεκριμένο θέμα δούλεψαν όλοι, από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο έως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ».

Μάλιστα, αφήνει να φανεί η έντονη δυσαρέσκεια για την αφίσα της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς κάποιοι στη ΝΔ δεν βάζουν μυαλό κι επιμένουν στην προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης θεμάτων σημαντικών για την πορεία της χώρας και τον ελληνικό λαό».

Πηγή : protothema.gr

OI EΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της καλλιτέχνιδας Hera Buyuktasciyan, με ελληνικές και αρμένικες ρίζες, για την ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, μας κάνει να δούμε την ιστορία μας μέσα από το πρίσμα του εικαστικού φακού.

Η ελληνική κοινότητα της Πόλης ήταν κάποτε πολύ μεγάλη. Την «μαύρη» σελίδα της ιστορίας μας την γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι παλιοί και από τα βιβλία της ιστορίας οι νεώτεροι. 
 
Η καλλιτέχνιδα Hera Buyuktasciyan, με Ελληνίδα μητέρα και Αρμένιο πατέρα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς της, τα γεγονότα του 1964.

Με αφορμή την ιστορία, εμπνέεται για την έκθεση «20 δολάρια, 20 κιλά» παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Είναι μια εικαστική έκθεση διαφορετικού τύπου που αξίζει την προσοχή μας και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να έρθει και στην Ελλάδα.

Μέχρι το 1964, υπήρχε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Έλληνες της διασποράς που ήξεραν λίγα πράγματα για την πατρίδα, κάποιοι ήταν Έλληνες πολίτες και κάποιοι Τούρκοι. Αυτό χρησιμοποιήθηκε από το τουρκικό κράτος για να κερδίσει κάτι από το πρόβλημα της Κύπρου.
 
Έτσι δώδεκα χιλιάδες 'Ελληνες που είχαν χτίσει μια ζωή στην Πόλη, έχοντας ακίνητη περιουσία και εργασία, εκδιώχθηκαν μέσα σε ένα βράδυ, με αφορμή το ζήτημα της Κύπρου. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν παγώσει, οι περιουσίες τους δημεύτηκαν και τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν.

Και όταν οι χιλιάδες Έλληνες της Πόλης που οι περισσότεροι δεν είχαν πάει ποτέ στην Ελλάδα εκδιώχθηκαν βίαια τους ζητήθηκε να πάρουν μαζί τους «20 δολάρια και 20 κιλά βαλίτσα» περιορίζοντας κατά πολύ τα περιουσιακά στοιχεία που θα έπαιρναν μαζί τους. 
 
Περίπου πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες, που θα τους κατηγορούσαν ως “πολύ Έλληνες” στην Τουρκία, και “πολύ Τούρκους” στην Ελλάδα, θα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και δεν θα ξαναγύριζαν ποτέ.

Το πρότζεκτ «20 δολάρια και 20 κιλά» οργανώθηκε από την Salih Erturan και επιμελήθηκε από την Hera Büyüktaşcıyan, για να τονίσει την βίαιη απέλαση. Μακροσκελείς συνεντεύξεις, προφορικές ιστορικές αφηγήσεις, αρχεία, ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό συλλέχθηκαν στην Αθήνα, την Ίμβρο και την Κωνσταντινούπολη.

Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει όλα αυτά τα στοιχεία καθώς και τις συνεντεύξεις των ανθρώπων που βίωσαν αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές εγκατάλειψης, αποχωρισμού, όντας ανυπεράσπιστοι και στιγματισμένοι. Είναι αρκετά σημαντική καθότι υπογραμμίζει τα πενήντα χρόνια από τα γεγονότα.

Πηγή : protothema.gr

Άνοδος 11,34% το Φεβρουάριο στο ΧΑ

του Θανάση Σταυρόπουλου 


Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά. 
 
Υπεραπόδοση σήμερα για Πειραιώς, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΜIG. 
 
Δίμηνο ανόδου στην αγορά, με σωρευτικά κέρδη 12,71%.
 

Οι αγοραστές διατήρησαν τον πρώτο λόγο και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, χωρίς να δείξουν ότι "ενοχλούνται" από το επερχόμενο τριήμερο, αλλά και από τη σχετική επιφυλακτικότητα των διεθνών Αγορών, που έτσι κι αλλιώς κινούνται σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά.

Στα άξια λόγου της σημερινής συνεδρίασης και η διάψευση όλων όσων προέβλεπαν (μεταξύ αυτών και ο γράφων) πιθανές αναταράξεις από τις τελικές δημοπρασίες, λόγω των κινήσεων προσαρμογής (rebalancing) στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έγιναν ιδιαίτερα "προσεκτικά" και χωρίς να χαλάσει η βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα" και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Η Αγορά παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όχι γιατί συνεχίζει να καταγράφει πολυετή υψηλά (σε επίπεδο Δείκτη), αλλά και γιατί επί καθημερινής βάσεως κάποιοι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους σημειώνουν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και αρκετοί από αυτούς και υψηλά αρκετών ετών, ενώ λεπτομερέστερη ανάλυση θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου για όλους τους τίτλους του 25αρη που κατά την εβδομάδα που πέρασε σημείωσαν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Εξαίρεση ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ που σήμερα έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 17,14 ευρώ.

Για τους "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, το φαινόμενο καταγραφής νέων υψηλών, δυστυχώς, εκτονώνεται λίγο χαμηλότερα του 25αρη, σε ελαχιστότατους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ακόμα λιγότερους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε οριακά πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1292,04 μονάδες (-0,15%), όμως μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1315,16 μονάδες (+1,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1306,54 μονάδες (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1310,41 (+1,27%), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 32 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/6/2011 (1323,27 μονάδες).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 4,84% στον Γενικό Δείκτη και 2,74% στον Τραπεζικό, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 77% και διαμορφώθηκε στα 109,5 εκατ. ευρώ.

Ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 11,34% και τον Τραπεζικό 11,21%.

Η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού διμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 12,71% και τον Τραπεζικό δείκτη ενισχυμένο κατά 10,92%. Μετοχή του α΄ διμήνου η Spider, με αθροιστικά κέρδη 183,33%.

TO ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ για την αγορά από τον Μάνο Χατζηδάκη

Επιτυχής υπέρβαση 
 


Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας σε σχέση με την εκτίμηση μας οι αγοραστές έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους κλείνοντας τον μήνα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 33 μηνών. 

Οι αφορμές νέων δόθηκαν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για χαμηλότερη τιμή προμήθειας στο φυσικό αέριο από την Gazprom, την προώθηση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ και Ελληνικό, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και εν μέρει από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων τριμήνου που ενίσχυσαν την θετική αίσθηση για την πορεία της χρήσης του 2014. 

Επί της ουσίας όμως η κυριότερη εξέλιξη ήταν η υποχώρηση του spread διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά 33 μηνών και πιθανόν ο βασικός λόγος που οι αποτιμήσεις είδαν νεότερα υψηλά χωρίς να έχουν την συνδρομή κάποιων θετικών εκπλήξεων από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. 

Αν και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο θετικής αναπροσαρμογής των υφιστάμενων αποτιμήσεων οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται πιο επιθετικά ενσωματώνοντας τις μακροοικονομικές προσδοκίες στις τιμές ενώ την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζουν σχεδόν δυναμικά το συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου στο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου των εισηγμένων. 

Αν αυτό λέει κάτι η έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές είχε γίνει στις 1.600 μονάδες στις 7 Απριλίου του 2011 (7ετες ομόλογο σταθερής απόδοσης με κουπόνι 5,9%). Εκεί είχε γίνει η τελευταία έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους και έκτοτε οι μόνες εκδόσεις αφορούσαν 6μηνα και 3μηνα έντοκα που σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν αναχρηματοδοτήσεις. 

Η αγορά βλέπει το κουπόνι εκείνης της έκδοσης να κλείνει την ψαλίδα με την αγοραία πορεία του ελληνικού spread και ενδεχομένως ανεβάζει την πιθανότητα κάποιας κίνησης προς τις αγορές για μια περιορισμένη έκδοση ίσως πολύ νωρίτερα από όσο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένουν. 

Συμφωνία με Τρόικα και Blackrock σαν εκκρεμότητες παραμένουν ωστόσο η πίεση που ασκούν πλέον τέτοιες καθυστερήσεις είναι περιορισμένη και από ότι αποδείχθηκε εύκολα αναχαιτίσιμη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έπαιξε για μια ακόμα φορά με την ψυχολογία των εμπλεκομένων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πριν ανακάμψει δυναμικά σε νέα υψηλά έτους. 

 Οι 1.219 μονάδες που αποτέλεσαν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας ήταν το όριο ανοχής της διόρθωσης πριν μεταβάλλουν την κατεύθυνση της τάσης σε πτωτική ενώ αυτό που ακολούθησε είναι ίσως ενδεικτικό της ορμής που έχει η άνοδος στην Ελληνική αγορά και το πόσο γρήγορα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει. 

Σε δύο συνεδριάσεις η αγορά πήρε πίσω συσσώρευση 14 συνεδριάσεων, είδε νέα υψηλά και επανήλθε σε δεύτερο χρόνο πάνω από τις 1.300 μονάδες. 

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί ενώ οι ταλαντωτές έχουν δώσει περιθώριο 50 μονάδων ανόδου πριν εισέλθουν σε τεχνικά βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. 

Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι όλη η συσσώρευση που έχει προηγηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου αποτελεί πλέον ένα ικανό πεδίο στήριξης (1.220 – 1.280), ένα ανάχωμα ασφαλείας καθώς εκεί έχουν απορροφηθεί οι πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών της πρώτης φάσης της φετινής ανόδου. 

Σε ότι αφορά την συνέχεια οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου παραμένουν και την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ των αγοραστών με πιθανή στάση κοντά στις 1.350 μονάδες. 


Η Aegean Air παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων την Τρίτη 4 Μαρτίου ενώ στις  6 του μήνα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Σε επίπεδο εταιρικών πράξεων την Τρίτη ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της Καθημερινής (θα π

ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ...

ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ...

...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ SUCCESS STORY, TO AΛΗΘΙΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ...

Σοκάρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες...
ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή με τεράστιες στερήσεις.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 2.535.700, οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 5.708 ευρώ το χρόνο τα μονομελή νοικοκυριά και με λιγότερα από 11.986 ευρώ το χρόνο οι τετραμελείς οικογένειες. Μάλιστα το 50% των φτωχών έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 4.000 ευρώ τον χρόνο.
Σε κίνδυνο φτώχειας όμως ή σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται άλλοι 3.795.100 Έλληνες.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα σε 3 χρόνια (2010-2013) οι Έλληνες έχασαν το 30% του εισοδήματος τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταπολεμικά στις χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της βαθιάς ύφεσης, των περικοπών και των απολύσεων. Από το 2009 έως το 2013 χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας και ο ένας στους πέντε ανέργους ψάχνει για δουλειά εδώ και μια τετραετία.
Είναι ενδεικτικό πως πάνω από 1.250.000 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς δουλειά για πάνω από 12 μήνες) αυξήθηκαν από 185,5 χιλιάδες άτομα το 2008 σε 955,6 χιλιάδες το 2013.
Το 34,6% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται 3.795.100 άτομα ή το 34,6% του συνολικού πληθυσμού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουμανία (41,7%) και τη Λετονία (36,6%). Διατυπώνεται δε η εκτίμηση πως από το 2010 έως το 2012 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διαστάσεις της φτώχειας σε απόλυτους όρους.
Ανεργία
Πιο αναλυτικά, ο πληθυσμός που ζει σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά τον χρόνο ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άτομα αντίστοιχα.
Ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης είναι κυρίως οι άνεργοι (για τους οποίους στην έρευνα του 2012 το ποσοστό σχετικής φτώχειας φθάνει το 45,8%) και ιδίως οι άνεργοι άνδρες (ποσοστό φτώχειας 52,1%, έναντι 38,5% στην έρευνα του 2010), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (66,0% έναντι 33,4%), τα πολυμελή νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (36,8% έναντι 26,7%), οι μη οικονομικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων (νοικοκυρές κ.λπ., 32,9% έναντι 27,6%), τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία (29,6% έναντι 27,2%), αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (26,9% έναντι 23,0%) και κυρίως τα παιδιά των μεταναστών (44,4% έναντι 46,4%). Ωστόσο, τα τελευταία έτη στην Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται ταχύτατα από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους και κυρίως τους ανέργους.
Εκτίμηση
Εκτιμάται δε ότι το τρέχον έτος οι αποδοχές θα περιοριστούν περαιτέρω κατά 1,5% μετά τη συρρίκνωσή τους κατά 6,6% το 2012 και 7,4% πέρυσι.
Από την εξέταση των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης παρατηρείται σημαντική αύξηση της «υλικής στέρησης» βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία πληρωμής υφιστάμενων δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, χαμηλή/υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής).
Για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της «υλικής στέρησης» ανέρχεται σε 19,5% το 2012, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 15,2% το 2011 και 11,6% το 2010.
Επιπλέον η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
Προβόπουλος: Ζητά μείωση φορολογικών συντελεστών
Μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Μάλιστα στην ετήσια έκθεσή του υπογραμμίζει πως η αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι στους ήδη συνεπείς φορολογουμένους.
Επίσης κάνει λόγο για «τεχνητή υπερφορολόγηση» της ακίνητης περιουσίας λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες.
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνει πως δεν έχουμε δράσει στο απαιτούμενο εύρος και βάθος, ώστε να αποτελούν σταθερό τροφοδότη υγιούς ανάπτυξης. «Δυστυχώς στο μεταρρυθμιστικό πεδίο έχουν σημειωθεί διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος αναγνωρίζει πως έγιναν προσπάθειες και για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όμως, παρά τα απτά βήματα προόδου, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επιθυμητή πρόοδος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Ετσι «επιβάλλονται κατά καιρούς αυξήσεις φόρων, οι οποίες επιβαρύνουν τους ήδη συνεπείς φορολογουμένους».
Γι' αυτό και ζητά να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σαφή προσανατολισμό προς τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Πηγή: Έθνος  - enikos.gr

ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

http://3.bp.blogspot.com/-fOGCygx6uT4/UxB_d9gMIeI/AAAAAAAIGt4/ZPpALoUXoZ4/s1600/photo.jpg

O ΤΥΠΟΣ

http://3.bp.blogspot.com/-pu_xGnhJbzc/UxCAQ3IAQpI/AAAAAAAIGuI/9k13qIGtfRM/s1600/realnews.jpg

Μπουκάλια εναντίον τρόικας


Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένουν καθηγητές και σχολικοί φύλακες, που διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, αν και με δυσκολία, στη λεωφόρο Β. Σοφίας, καθώς πλέον οι διαδηλωτές έχουν περιοριστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις στο πεζοδρόμιο έξω από το υπουργείο.


Σύμφωνα με πρόσφατες πλήροφορίες, νωρίτερα διαδηλωτές κυνήγησαν τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους εκπροσώπους της τρόικας, μετά την συνάντησή τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και πέταξαν μπουκάλια εναντίον τους, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να πετύχει το αυτοκίνητο του Πολ Τόμσεν. 

Τα ΜΑΤ, νωρίτερα, προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές για να μπορέσουν να βγουν από το υπουργείο οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Ένταση επικρατεί από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνεχίζονται τα μικροεπεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και των μελών της Τρόικας.

Σε περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λιποθυμίες διαδηλωτών -μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος- ενώ η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Καθηγητές, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γύρω στις 06:30, απωθήθηκαν από  την Αστυνομία. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών και προσήχθησαν 17 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν αργότερα, έξω από  το υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντώνται οι επικεφαλής της τρόικας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τους εκπροσώπους των δανειστών υποδέχθηκαν με συνθήματα και γιουχαΐσματα καθαρίστριες που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

Λίγη ώρα αργότερα έφθασαν στο σημείο σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί, που επιχείρησαν να κλείσουν τον δρόμο που έξω από το υπουργείο, αλλά απωθήθηκαν με χρήση χημικών από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είχε απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αττικής για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που είχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι μπροστά από το υπουργείο.

XA: Σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά

13:58 - 28/02/14
του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σταθερά πάνω από τις 1.300 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, ενώ στα επίπεδα των 422 κυμαίνεται ο FTSE 25. Έπιασε νωρίτερα τα 2 ευρώ η Πειραιώς. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ell;aktvr. Πτώση για Εθνική Τράπεζα, Τιτάνα, Coca Cola.

Κοντά στα νέα υψηλά του κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, ελάχιστα χαμηλότερα των υψηλών της 10ης Ιανουαρίου διατηρείται ο FT 25. Στην περιοχή των 1.305-1.310 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 420-425 μονάδες ο FT 25, με τις συναλλαγές στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.Με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο αλλά και επιμέρους μετοχές/εισηγμένες να διατηρούνται σε υψηλές τιμές, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Στον τραπεζικό κλάδο πολλά θα κριθούν από το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αλλά και από την ενδεχόμενη προσαρμογή του δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων κοντύτερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε έως τα 2 ευρώ, επιμένοντας πως στοίχημα παραμένει η υπέρβαση των 2,01 ευρώ που είναι η ενδοσυνεδριακή «κορυφή» για τη μετοχή. Στην περιοχή των 3,60 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,728 ευρώ της Alpha Bank.
Στην περιοχή των 12,67 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,40 ευρώ του ΟΠΑΠ, λίγο χαμηλότερα προς τα 11,60 ευρώ της ΔΕΗ.
Θα μείνουμε λίγο στη ΔΕΗ καθώς στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις που αφορούν το κόστος της ενέργειας αλλά και την απόφαση για το Αλουμίνιο. Νωρίτερα, σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, αναφέρονταν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη Γ.Σ. της Επιχείρησης, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, επίσημες ανακοινώσεις.
Προς ώρας ενισχύονται οι μετοχές του Μυτιληναίου στα 7,08 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 13,15 ευρώ, ενώ κερδισμένη είναι και η Motor Oil με τη μετοχή να αντιδρά στα 9,37 ευρώ.
Παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια. Αλλά και σε μετοχές θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ο όμιλος ευνοείται από την όποια κλιμακωτή μείωση του ενεργειακού κόστους).
Σχετική κινητικότητα και σε Eurobank, Attica Bank αλλά και σε J&P Άβαξ, Intracom, Fourlis.

Έκθεση καταπέλτης για την αγορά χρυσού

28/02/14
 
Σημάδια χειραγώγησης στην αγορά χρυσού κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώνει έρευνα που υπογράφουν καθηγητές Οικονομικών και στελέχη της Moody's. Οι 5 μεγάλοι που μπαίνουν στο στόχαστρο. 

Ενδείξεις χειραγώγησης και στον χρυσό από 5 μεγάλες τράπεζες - Έκθεση καταπέλτης

Ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην αγορά χρυσού κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώνει έρευνα που έγινε από καθηγητές Οικονομικών αλλά και στελέχη της Moody’s. 

Η έρευνα διαπιστώνει ασυνήθιστα μοτίβα συναλλαγών στις 3:00 μ.μ. ώρα Λονδίνου, στο απογευματινό fixing της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, κατά τη διάρκεια της κλειστής τηλεδιάσκεψης των πέντε μεγαλύτερων dealer χρυσού. 

Θεωρεί ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις συνομωτικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να ερευνηθεί από τις αρχές.
Την έρευνα υπογράφουν συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του Stern School του New York University, Rosa Arbantes – Metz και ο Albert Metz γενικός διευθυντής της Moody’s Investor Service.  

«Η δομή της τιμής αναφοράς σίγουρα στηρίζει τη συνομωσία και τη χειραγώγηση και τα εμπειρικά στοιχεία είναι συμπίπτουν με πλαστότητα τιμών» αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: 

«Είναι πιθανό να υπήρξε συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων». Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των πέντε μεγάλων τραπεζών – Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings και Societe Generale – για τη χειραγώγηση μίας τιμής αναφοράς που υπάρχει περισσότερα από εκατό χρόνια. 

Επίσης ασκούνται πιέσεις για αλλαγή της δομής με την οποία διαμορφώνονται οι τιμές αναφοράς του χρυσού. Επισημαίνεται ότι ήδη οι αρχές, μετά το σάλο του Liborgate, ερευνούν πλέον και το ενδεχόμενο χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος.
Η Abrantes-Metz που υπογράφει την έκθεση είναι επίσης σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της International Organization of Securities Commissions για τα χρηματοοικονομικά σημεία αναφοράς. 

Η δική της έκθεση με ημερομηνία 2008 και τίτλο «Χειραγώγηση του Libor» είχε ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης στη διατραπεζική αγορά. 

Οι τιμές fixing διαμορφώνονται δύο φορές την ημέρα με αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις, οι οποίες διαρκούν συνήθως 10 λεπτά, αλλά μπορεί να κρατήσουν έως και μία ώρα.

Σε αυτές, οι επιχειρήσεις δηλώνουν πόσες μπάρες χρυσού θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν στην τρέχουσα τιμή spot, βάσει των παραγγελιών από πελάτες τους ή και για δική τους χρήση. Η τιμή αυξάνεται ή μειώνεται μέχρις ότου η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης είναι μικρότερη από 50 μπάρες ή 620 κιλά. 

Σε αυτό το σημείο ορίζεται η τιμή fix. Οι trader μεταφέρουν τις αλλαγές προσφοράς και ζήτησης στους πελάτες τους κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και παίρνουν νέες παραγγελίες αγοράς ή πώλησης καθώς αλλάζει η τιμή.

Το πρακτορείο Bloomberg από το Νοέμβριο είχε μεταδώσει ότι αρκετοί trader εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι οι τράπεζες που μετέχουν στο fixing των τιμών έχουν άδικο πλεονέκτημα από τις πληροφορίες που αντλούν ως προς την τάση της τιμής.

Επίσης, οι τράπεζες μπορούν να στοιχηματίσουν στην τιμή spot στην αγορά παραγώγων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
Η έρευνα εξέτασε τις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού από το 2001 έως το 2013. 


Από το 2004 διαπιστώνει ότι καταγράφεται τακτικά απότομη κίνηση στην τιμή spot κατά τη διάρκεια της απογευματινής τηλεδιάσκεψης και μάλιστα από το πρώτο λεπτό. Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι κινήσεις αυτές ήταν πτωτικές.

«Είναι μία πρώτη απόπειρα να αποκαλυφθεί η ενδεχόμενη πρακτική χειραγώγησης και τα συμπεράσματα προβληματίζουν» δήλωσε η ίδια η Abrantes-Metz στο πρακτορείο Bloomberg και συμπλήρωσε: 

«Είναι στο χέρι των ρυθμιστικών αρχών να εξακριβώσουν γιατί υπήρχαν αυτά τα εντυπωσιακά μοτίβα στις κινήσεις, αλλά οι τράπεζες έχουν τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να χειραγωγήσουν τις τιμές.

Κατασκευάστηκε έξυπνο κινητό που «αυτοκαταστρέφεται»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τη δημιουργία του πρώτου έξυπνου κινητού τηλεφώνου που έχει τη δυνατότητα να... αυτοκαταστρέφεται, προκειμένου να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ανακοίνωσε η εταιρεία Boeing, κολοσσός στο χώρο της κατασκευής αεροσκαφών, σύμφωνα με το BBC.

Κατασκευάστηκε έξυπνο κινητό που «αυτοκαταστρέφεται»

Σε περίπτωση που η συσκευή «αντιληφθεί» ότι επίκειται παραβίασή της από οποιουδήποτε είδους λογισμικό, αυτόματα, διαγράφει όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχει αποθηκευμένα και τίθεται σε κατάσταση μη λειτουργίας.

Η συσκευή έχει την ονομασία Black και παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο στοχεύει σε κοινό προερχόμενο κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του.

Έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί πότε η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ούτε το κόστος απόκτησής της.

Για την κατασκευή της απαιτήθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, 36 μήνες και «τρέχει» με λογισμικό Android της Google, προσαρμοσμένο με ειδικές τροποποιήσεις ασφαλείας από το τεχνικό επιτελείο της Boeing.

Ευρωβουλή: «Κατασχέσεις χωρίς σύνορα» στην ΕΕ

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τη διασυνοριακή δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα σχετικά έσοδα θα διατίθενται για δημόσιες επενδύσεις ή κοινωνικούς σκoπούς.

Ευρωβουλή: «Κατασχέσεις χωρίς σύνορα» στην ΕΕ

Σκοπός της νέας νομοθεσίας, για την οποία υπάρχει ήδη συγκατάθεση του Συμβουλίου, είναι να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, περιορίζοντας τις διασυνοριακές οδούς απόκρυψης των κερδών του.

Tα παράνομα έσοδα από δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων και η εμπορία ανθρώπων φτάνουν διεθνώς τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων δεν δημεύεται σήμερα ούτε καν το 1%.

Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν και τα έσοδα από παιδική πορνογραφία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία δημοσίων λειτουργών και εν γένει όλα τα αδικήματα, για τα οποία ο Ποινικός Κώδικας προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

Από το 2005 τα κράτη-μέλη προσπαθούν να βρουν κοινό παρονομαστή στο θέμα αυτό, αλλά είναι η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση καταλήγει σε απτά αποτελέσματα, τονίζει η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Μόνικα Μακοβέι.

«Καθιερώνονται κοινοί κανόνες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που έχουμε τελική καταδίκη, αλλά και στην περίπτωση που δεν έχουμε τελική καταδίκη, εφόσον ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή δεν παρίσταται στη δίκη ή έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι η αποκαλούμενη ̔εκτεταμένη δήμευση᾽: για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, εξετάζεται η συνολική περιουσιακή του κατάσταση και αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή προέρχεται από νόμιμες δραστηριότητες, τότε και πάλι γίνεται δήμευση» λέει η Μόνικα Μακοβέι στην Deutsche Welle.
  • Δημεύσεις «εις βάρος τρίτων»
Επιπλέον για πρώτη φορά επιτρέπεται η δήμευση περιουσιακών στοιχείων «εις βάρος τρίτων», εφόσον θεμελιώνεται και δεν αντικρούεται πειστικά η υποψία ότι βρίσκονται εκεί για λόγους συγκάλυψης. Με απλά λόγια: εάν ο κατηγορούμενος έχει στείλει χρήματα στον αδελφό του ή σε φίλους του μόνο και μόνο για να αποκρύψει τα δικά του παράνομα έσοδα, ακόμα και αυτά τα χρήματα μπορεί να κατασχεθούν.

Για όλα αυτά δεν έλειψε και ο αντίλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- για παράδειγμα από τον Βρετανό ευρωβουλευτή των ευρω-σκεπτικιστών Τζέραρντ Μπάτεν: «Αυτή η έκθεση μας ζητεί να επιτρέψουμε στις εισαγγελικές αρχές να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιασκών στοιχείων, χωρίς να έχει προηγηθεί καταδίκη.

Αλλά τι γίνεται με τη βασική αρχή ότι κανείς δεν θεωρείται ένοχος, μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του; Από το 1689 στη Βρετανία η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Bill of Rights) προβλέπει ότι η επιβολή ποινικών κυρώσεων πριν από την καταδίκη είναι νομικά άκυρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει δήμευση περιουσιακών στοιχείων, λόγω του απλού ισχυρισμού ότι υπάρχει εγκληματική δραστηριότητα».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν ακολουθεί αυτήν τη λογική. Η έκθεση της Μόνικα Μακοβέι εγκρίθηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία: 631 ψήφοι υπέρ, μόλις 19 κατά και 25 αποχές.

Η ίδια η εισηγήτρια δηλώνει ότι η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τις διωκτικές αρχές. «Ας είμαστε ρεαλιστές. Στο ποινικό δίκαιο οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να αποδείξουν τα πάντα. Συνήθως μία εγκληματική οργάνωση έχει πίσω της δέκα, είκοσι χρόνια δραστηριότητας.

Όταν λοιπόν συλλαμβάνεσαι για ένα συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, ο δικαστής θα εξετάσει τη συνολική σου περιουσιακή κατάσταση και αν δεν μπορείς να αποδείξεις τη νόμιμη προέλευσή της τότε ναι, η δήμευση μπορεί να είναι δικαιολογημένη.

'Αλλωστε, στη διεθνή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς υπάρχει ήδη παρόμοια πρόβλεψη για το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών».

Τα νομικά κενά της νέας οδηγίας

Δεν λείπει βέβαια και η κριτική από την άλλη πλευρά: ότι σε κάποια σημεία η νέα νομοθεσία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θα έπρεπε, ώστε για να ξεπεραστούν νομικά κενά και «γκρίζες ζώνες». Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα που ανέφερε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Ρίτα Μπορσελίνο, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο:

«Εάν ο κατηγορούμενος φύγει από τη ζωή, τότε προκύπτει ένα νομικό κενό: η περιουσία του θεωρείται μεν παράνομη, αλλά αποδίδεται νομίμως στους κληρονόμους, δηλαδή νομιμοποιείται τελικά.

Είναι παράλογο αυτό, θέλαμε να το αλλάξουμε, αλλά το Συμβούλιο παραμένει αντίθετο, ορισμένα κράτη-μέλη δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω. Αν σκεφτείτε με ποιόν τρόπο δρα το οργανωμένο έγκλημα, θα αντιληφθείτε ότι έτσι ανοίγει ένα παράθυρο για να ξεπλυθούν ολόκληρες περιουσίες.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα δίσταζαν ούτε να σκοτώσουν, για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα».

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θεωρεί ότι η νέα οδηγία είναι ένα πρώτο- και μεγάλο- βήμα μπροστά, που «λύνει τα χέρια» των διωκτικών αρχών για να αναζητήσουν μεγάλα ποσά παράνομων εσόδων που σήμερα παραμένουν καλά κρυμμένα.

Τα κράτη-μέλη έχουν 30 μήνες για να ενσωματώσουν τη νέα νομοθεσία στο εθνικό τους δίκαιο.
Πηγή: Deutsche Welle

About Me