16/1/15

Βέλγιο: Δύο νεκροί σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής


Πρόκειται για τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία, σύμφωνα με βελγικό δίκτυο - Ένας τραυματίας νοσηλεύεται υπό αστυνομική φύλαξη - «Την τελευταία στιγμή αποτρέψαμε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας 

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των αστυνομικών αρχών στην περιοχή Βερβιέ του Βελγίου, δύο τζιχαντιστές που πρόσφατα επέστρεψαν από τη Συρία σκοτώθηκαν.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς, ωστόσο αργότερα ο ομοσπονδιακός εισαγελλέας επιβεβαίωσε πως δύο άνθρωποι έπεσαν από πυρά αστυνομικών και ένας νοσηλεύεται υπό αστυνομική παρακολούθηση, επισημαίνοντας πως «τελευταία στιγμή αποτρέψαμε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RTBF η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ πηγές από τις τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι απεφεύχθη μακελειό όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι.



Αναφορές στο Twitter αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που διήρκησαν για δέκα λεπτά, ήχους από εκρήξεις στην περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βερβιέ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις.

«Επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε πηγή από το γραφείο του δημάρχου της Βερβιέ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου η υπόθεση σχετίζεται με τζιχαντιστές.

Την ίδια στιγμή, πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου ανέφερε στην εφημερίδα Nieuwsblad ότι «απεφεύχθη ένα δεύτερο Παρίσι».

Παράλληλα, πηγή από τη βελγική αστυνομία δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Meuse: «Αποτρέψαμε ένα βελγικό Charlie Hebdo».




Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό VRT στην υπόθεση εμπλέκονται φανατικοί μουσουλμάνοι που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση.

Συγκεκριμένα, πληφορορίες του δικτύου αναφέρουν πως οι νεκροί ήταν τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία, ενώ λέγεται πως ήταν βαριά οπλισμένοι και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά.




Η βελγική αστυνομία καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να κλείσουν τα παράθυρα, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην οδό Rue du Palais και έχει κλείσει σχολείο της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί και ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο Βέλγος δημοσιογράφος Κριστόφ Λαμφαλουσί, ενώ επισήμανε πως στη περιοχή Βερβιέ συγκεντρώνονται πολλοί μουσουλμάνοι.

 «Υπάρχουν πολλοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο που ζουν εκεί», συμπλήρωσε ο Λαμφαλουσί.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο δίκτυο RTL: «Άκουσα την πρώτη έκρηξη και στη συνέχεια αρκετούς πυροβολισμούς. Δε μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή. Δεν τολμώ να πάω να κοιτάξω».

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ώστε να δώσει την πλήρη εικόνα της επιχείρησης.

Παράλληλα, στο YouTube έχει αναρτηθεί βίντεο του οποίου η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, που απεικονίζει ένα φλεγόμενο διαμέρισμα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και άνδρες να φωνάζουν «ακίνητος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga οι βελγικές αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των τριών ανδρών μόλις επέστρεψαν από τη Συρία, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι διενεργούνται δύο ακόμα επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε άλλες πόλεις του Βελγίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιείται σε ολόκληρο το Βέλγιο αλλά και σε επτά ακόμα χώρες, ενώ οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν πως οι τρεις άνδρες συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, τόνισαν ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έγινε γνωστό πως διενεργήθηκαν έρευνες σε τουλάχιστον 10 κατοικίες στο Βέλγιο, όπου φέρονται να κατοικούν πολίτες που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Συρία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης στο αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας.



Έπειτα από τη σημερινή επέμβαση της αστυνομίας, αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού για την απειλή της τρομοκρατίας, αν και σύμφωνα με τον εισαγγελέα η επιχείρηση στη Βερβιέ δε συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή Μολενμπέκ Σεν Ζαν, ενώ στην περιοχή Βερβιέ, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας.

Νωρίτερα, οι βελγικές αρχές είχαν συλλάβει έναν άνδρα με την κατηγορία ότι είχε χορηγήσει όπλα στους αδελφούς Σερίφ και Σαίντ Κουασί, οι οποίοι εισέβαλαν στο περιοδικό Charlie Hebdo εκτελώντας 12 ανθρώπους.

Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι διατηρούσε επαφές με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος κράτησε υπό ομηρία πολλούς πελάτες σε εβραϊκό παντοπωλείο και σκότωσε τέσσερις εξ αυτών.

Όλα αυτά, ενώ οι Βέλγοι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υπολογίζονται στους 400. Μάλιστα, σύμφωνα με την Europol, το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου εξαρθρώθηκαν κυκλώματα τρομοκρατών και αποτράπηκαν επιθέσεις τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο.



Δείτε βίντεο από την ώρα της επέμβασης:

Βέλγιο: Δύο νεκροί σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής
http://www.protothema.gr/world/article/442821/alert-velgio-treis-nekroi-se-epiheirisi-tis-aditromokratikis/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me